Öd Ağacı

ÖD AĞACI AÇIKLAMA 1

Thymelaeaceae familyasından Doğu Asya ve Malaya adalarında yetişen bir ağaçtır. Yaz, kış yapraklarını dökmez. Meyveler, armut biçimindedir. Ağacın odunu ve kabuğu yarılınca, hoş bir koku verir.

Faydaları: Çoğunlukla tütsü yapmakta kullanılır.

Özellikleri

• Hindistan''da yetişen bir ağacın parçalarıdır. 0- özellikle Kesinir ve Çin''de yetişir. Beyaz ve siyah renkte olanları vardır. Bu bitkiye "Kush Hindi" de nildiği gibi, eskiden tüccarların deniz yoluyla Arap ülkelerine getirmelerinden dolayı da "Kush bahri" enilmistir .

• Beyaz cinsine "Kush bahei veya Kush Aeabi'' enildiği gibi, siyah cinsine de "Kush Hindi'' denil gi olmuştur, Hafif bir kokusu vardır ki bu koku encefil kokusuna yakındır.


ÖD AĞACI AÇIKLAMA 2

Kök ve sapından yararlanılan bu bitki daha çok Doğu ve Güneydoğu Asya ve Orta Hindistan'' da bulunur.

Özellikleri ve Yararları

- Vücuttaki lekeleri giderici özelliğe sahiptir.

- Kalbi ferahlatır.

- Duyuları güçlendirir.

- Balgamı giderir.

- İdrar akıntılarını durdurur.

- Mideyi kuvvetlendirir.

- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

- Çiğneyen için çok yararlıdır.

- Ağzın güzel kokmasını sağlar.


ÖD AĞACI AÇIKLAMA 3

Hindistan''da yetişen öd ağacı iki türlüdür, birisi ilaç yapımında kullanılır bu küst dür. Buna kust denir. Kaf harfinde geçti. Diğeri ise koku yapımında kullanılır, buna da Ülüvve denir.

Müslim Sahih''inde -İbn-i Ömer''den- şöyle rivayet eder; İbn-i Ömer, içine başka bir koku karıştırılmamış olan ödağacı ve kafur ile kokulanır ve tütsülenirdi. Kafuru tütsü çubuğu ile beraber çıkarırdı. Sonra da: İşte Peygamber efendimiz de böyle tütsülenirdi, derdi.(2). İbn-i Ömer''in, cennetliklerin sahip olacakları nimetleri anlatırken; tütsüleri tütsü çubuğudur dediği sabittir. Mecamir kelimesi mücmer kelimesinin çoğuludur, mücmer de ödağacı ve diğerleri gibi, kendisiyle tütsülenilen şeylerdir. Bu da türlü türlüdür.

En güzeli Hindistan''da yetişenidir, ikinci Çin''de yetişeni, üçüncü Hindistan bölgesinde "Karnar" denilen yerde yetişeni ve dördüncü de "Mendel" denilen yerde yetişeni gelir. Renk bakımından en güzeli, siyah, sert ve ağır yağlı olan mavi renktekidir. En az güzelliğe sahip olanı da, hafif olan ve suyun yüzeyine çıkanıdır. Denilir ki: Ödağacı bir ağaçtır ki, kesilir, yere gömülür ve bir yıl bekletilir, bu süre içinde toprak onun yararlı olmayan kısımlarını alır ve kokulu kısım kalır, ağacın bu kısmında toprak, hiç bir faaliyette bulunmaz, kabuğu ve kokusuz kısımları çürür.

Öd ağacı sıcak ve ikinci derecede kurudur. Vücuttaki tıkanıklıkIarı açar, kuluncu kırar, fazla rutubeti giderir, iç organları ve kalbi kuvvetlendirir ve rahatlatır, beyne faydası olur, duyu organlarını güçlendirir, ishali önler ve mesane üşümesinden ileri gelen idrarı tutamama durumuna iyi gelir. İbn-i Simcon der ki; Ödağacının çok çeşitleri vardır; Ülüvve adı, hepsini de bünyesinde toplar. Ödağacı dahilden ve hariçten kullanılır.

Öd ağacıyla tek başına ve diğer tütsü maddeleriyle birlikte tütsülenmek mümkündür, tütsülenme sırasında öd ağacına kafur katılmasında tıbbi bir incelik vardır, o da; her birinin yan etkisini diğeriyle gidermektir. Tütsüde hava atomlarının dolaşması ve havanın değişmesi gözetilmektedir. Zira hava, vücutların sağlamlığı kendilerinin sağlamlığına bağlı olan altı zorunlu unsurdan biridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp