Kara Hindiba (taraxacum Officinale Weber) Nedir?

Kara Hindiba (taraxacum Officinale Weber) Nedir? : îngl. Dandelion - Alm. Löwenzahn - Fr. PissenlitYöresel adları: Arslandişi, radika, gelingöbeği, keklikotu, şeytanarabasıDrog adı: Taraxaci radix Cum herba / tüm bitki, kök dahil Tentür: Taraxacum D1-D3Toplama/kurutma: Nisan-mayıs döneminde köküyle birlikte sökülür ve topraktan arındırılır(yıkanmaz!) Gölge ve havadar bir yerde iyice kuruduktan sonra tüm bitki ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.Bileşim: Vitaminler, acı maddeler, triterpenler, streoller; carotin, fla- von ve mineraller (bol miktarda potasyum), biraz uçucu yağ, müsilaj, fructose, İnulin, Cholin.Standart preparatlar: Arthrosetten, Asgocholan, Cholaflıvc S, Gal- leb, Nieron N, UrolN...
Etkileri: İdrar söktürücü, safra salgılarını arttırıcı, karaciğeri güçlendirici, antiromatizmal, güçlendiriciKullanım alanları: Hindiba, öncelikle böbreklerin karaciğerin işlevlerini destekler. Çok güçlü bir idrar söktürücü olarak, aynı işlev için kullanılan ilaçlarla rahatlıkla boy ölçüşebilir ve hatta onlara karşı önemli bir üstünlüğü de vardır. Normalde tüm idrar söktürücü ilaçlar bedenin potasyum yitirmesine yol açar ve potasyum yetersizliği nedeniyle kalp kasları güç yitirebilir. Ama hindiba, yüksek oranda potasyum içerikli bir idrar söktürücü olduğu için, bu tür problemlere kesinlikle yol açmaz, aksine bedenin potasyuma olan ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Katılgandokuyu(bağdokuyu) çok olumlu etkileyerek, yeterli oranda kanın tüm hücrelere ulaşabilmesine yardımcı olur. Güçsüz ve bitkin kişilere güç kazandırır. Romatizma ve gut hastaları, ilkbahar ve sonbaharda mutlaka 2-4 haftalık bir hindiba kürü uygulamalıdırlar.Şikayetleri kesinlikle azalacaktır. Şeker hastalarının da çok büyük yararlar sağlayabilecekleri söylenebilir. Hindiba ayrıca, safrakesesi taşlarının oluşumunu ve irileşmesini önleyebilir.
Oluşmuş olan taşlan gerçi eritemez, ama ağrılan ve öteki rahatsızlıklan azaltabilir. Safra salgısı azlığından kaynaklanan şişkinliklere ve sindirim bozukluklarına karşı mutlaka kullanılmalıdır.Kullanım biçimleri: Hindiba salatası: Bitki ayıklanıp yıkandıktan sonra, bir süre de sirkeli suda bekletilerek iyice temizlenmelidir. Bütün veya kıyılmış yapraklar, üstüne limon ve zeytinyağı eklenerek yemeklerden önce yenir. Tadı hafif acımsıdır, ama kesinlikle rahatsız edici değildir.Hindiba özsuyu: Taze bitki iyice temizlendikten sonra, henüz ıslakken mutfak robotuna atılarak özsuyu çıkarılır. Yemeklerden yarım saat önce 1-2 kahve fincanı hindiba özsuyu içilebilir.
Hindiba çayı: Kök ve yaprak karışımı ince kıyılmış olarak 1-2 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 1 dakika kadar kaynatılır ve üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan, yemeklerden yarım saat önce içilir.Tentür: Taraxacum D1-D3, günde 3-4 kere yemeklerden yarım saat önce, 35-40 damla, yarım kahve fincanı ılık suya eklenerek alınır. Yukarıda adı geçen tüm rahatsızlıklara karşı etkilidir.Uyarı: Hindibanın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp