Isırganotu (urtica Dioica /büyük Isırganotu) (urtica Urens /küçük Isırganotu) Nedir?

Isırganotu (urtica Dioica /büyük Isırganotu) (urtica Urens /küçük Isırganotu) Nedir? : İngl. Nettel leaves - Aim. Brennessel - Fr. Herbe d’ortieYöresel adları: Dızlağan, ağdalak, cızlağan, cızgan, cincar, dalagan, dalgan, ısırgıDrog adı: Urticae herba / yaprak Urticae semen / tohum Urticae radix / kök Tentür: Urtica urens Dİ, D2-D4Toplama/kurutma: Etkinlik açısından her iki bitki türü eşittir. Yapraklar, nisan-haziran döneminde saplarından sıyrılarak toplanır, gölge ve havadar bir ortamda kurutulduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.Tohumlar temmuz-ağustos döneminde toplanır ve gölgede kurutulur.Kökler ilkbahar veya sonbaharda sökülür, yıkanarak temizlenir ve gölgede kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.Bileşim: Yaprakta, flavon, C vitamini, demir, mineral tuzlar, bitki asitleri, betasitosterin, sterylglucosid, lignan.Tohumda, müsilaj, proteinler, sabit yağ, carotinoid, clorophyll.Kökte, tanen, sterolen, strerylglucosid, lignan.Standart preparatlar: Arthrodynat, Bazoton, Rheumadrag, Combu- doron, Urtica-Pentarkan, Brandessenz-Walla...
Etkileri: Mukoza sağlamlaştırıcı(adstringent), idrar söktürücü, güçlendirici, anti-alerjen, kan temizleyici, iltihap giderici.Kullanım alanları: Yaprak, tohum ve kökün içerdiği etken maddeler arasında farklılıklar olduğuna göre, kullanım alanlarının farklı olması da doğaldır. Yani, ille de yaprağın tohumdan veya tohumun yapraktan daha etkili olduğunun düşünülmesi doğru değildir. Önemli olan, onları etkili oldukları alanda gereğince kullanmayı bilmektir. Burada okuyucunun özellikle bu konu hakkında aydınlatılmasına özen gösterilecektir.Isırganotu yaprak çayının başlıca tedavi edici özellikleri olarak, idrar arttırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, demir eksikliğini giderici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, kan dolaşımını ve organizmayı uyarıcı nitelikleri sıralanabilir. Bu temel niteliklerden yola çıkılarak da onun şu hastalıklara karşı başarıyla kullanılabileceği belirtilebilir: Romatizma ve gut, romatizmal eklem deformasyonu, böbrek ve idrar yolları iltihabı, nedeni teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrıları, prostat büyümesi, mide ve bağırsak ülseri, böbrek ve safrakesesi taşları, güçsüzlük ve bitkinlik halleri, kansızlık ve alyuvarlar eksikliği, demir eksikliği, tüm alerjik rahatsızlıklar (saman nezlesi dahil), egzama, ergenlik sivilceleri, fıstüller sayılabilir. İnanılması zor bir listeyle karşı karşıya olduğunuzu düşünebiliyorum ve bu uzun listeye ben de tüm kanser hastalıklarını eklemek istiyorum. Bu kadar çeşitli hastalıkla başa çıkabilen bir bitkinin kanser hastalığı ile de başa çıkabileceğini düşünmek niçin saçma olsun ki!
Sonuçta kanser de bir hastalıktır ve eğer beden ona kafa tutabilecek kadar güç kazanabilirse...Yukarıda anılan hastalıklara karşı kullanılacak olan yaprak çayı tedavisinin 2-4 haftalık kürler biçiminde uygulanması gerekir. Bu süre içinde günde 2-4 bardak taze demlenmiş ısırganotu çayı, aç kamına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve tatlandırılmadan içilir. Isırga- notu yaprak çayının hiç de kötü sayılamayacak tadını beğenmeyen duyarlı kişiler, biraz nane, kekik veya civanperçemi ekleyerek yeni lezzetler oluşturabilirler. Bitki çayının ağır kalp ve böbrek hastalıklarından kaynaklanan ödemlere karşı kullanımından önce doktora danışmak doğru olacaktır.Isırganotu kökü, eğer istenirse her zaman yaprakla karıştırılarak kullanılabilir. Ama öncelikle prostat büyümesine karşı uygulanan tıbbi tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılmalıdır. Ayrıca, köklerin yalnız başına veya yaprakla birlikte hazırlanan kaynama suyuyla baş yıkandığında ve kafa derisine friksiyon yapıldığında, saç dökülmesi sona erer, saçlar yoğunluk ve parlaklık kazanır, kepeklenme sona erer.Isırganotu tohumları, öncelikle organizmayı uyarıcı, güçlendirici ve savunma sistemlerini destekleyici özelliklere sahip olduğu için, öncelikle yaşlıları güçlendirici olarak kullanılmalıdır.
Kullanım biçimleri: Yaprak çayı: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kı-yılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak taze demlenmiş çay içilir.Kök çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.Tohum çayı: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı kadar tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.
Taze ısırganotu: Canlı bitkinin sapı yere yakın bölümünden kesilerek, eklem deformasyonu, romatizma, gut, siyatik ve lumbago ağrılarına karşı, doğrudan ağrılı bölgelere sürülerekfveya kamçılanarak) de kullanılır. Bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle, uzun süreli rahatlatıcı bir sıcaklık oluşur ve ağrılar diner. Başlangıçta rahatsız edici olan deri yanması bir süre sonra azalır ve daha sonra sona erer.Bu drogların ikisinin ve üçünün karıştırılarak içilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu tür karışımların tedavi edici etkinliği arttıracağını düşünmek herhalde doğru olur.Tentür: Urtica urens D2, D3, veya D4 seyreltisi, kaşıntılı ve kaşıntı- sız deri hastalıklarına, hafif yanıklara ve güneş yanıklarına karşı, günde pek çok kere 10-15 damla alınır. Romatizma ve gut hastalıklarında da ürik asidin dışkılanabilmesi için, Urtica urens Dİ, günde pek çok kere 5-10 damla, biraz suyla karıştırılarak alınır.Uyarı: Isırganotunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp