Işgın

Işgın :

IŞGIN AÇIKLAMA 1

Türkçe:
Ravent,Işgın
Latince: Rheum ribes.
Fransızca: rhuabarber (f.)
Almanca : Rhabarber(m.)

Işgın karabuğdaygillerden, iri gövdeli, büyük yapraklı, hekimlikte kullanılan bir bitkidir. Mayıs - Haziran aylarında çiçek açar. Yaprakları dairemsi, kenarları ince dişli, yüzeyi pürüzlü ve serttir. Kökleri ilaç yapımında kullanılır. Taze sürgünleri ve genç yapraklarından da sebze olarak faydalanılır. İçeriğinde Tanen vardır. Kokusu kendine hastır. Tadı acıdır.Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek yerlerde ışgın denilen türü yetişir. Boyu 150 cm kadardır.

FAYDALARI: Işgın çok eski halk ilacıdır. Çin mitolojisinde özelikle tibet raventi oldukça hastalık durumunda yardım alınmış bir tababet olarak kayıtlarda vardır. Faydaların başında özelikle pankreasın çalışmasına yardımcı olduğu için şeker hastalığının tedavisine yardımcı, oldukça önemli, doğal zararsız bir bitkidir. İştah açar, vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. İdrarın rengini sarıya boyar. Çok miktarda kullanılırsa ishal yapar.

Toksik Etkileri
Rheum yaprakları zehirli maddeler içerir. Yapraklarında pek çok bitkide bulunan öldürücü ve aşındırıcı etkisi olan oksalik asit bulunur. Saf oksalik asidin öldürücü dozajinın her bir kilo vücut ağırlığı icin 375 mg olduğu yahut 65 kg bir insan için 25 gr olduğu tahmin edilmektedir. Yapraklardaki oksalik asit miktarı degişkenlik göstermesine rağmen bunun 0,5% oranında olduğu söylenebilir. Yani öldürücü dozajda oksalik asit alabilmek için aşağı yukarı 5 kg yaprak yenilmesi gerekmektedir ki bu da pratikte pek mümkun değildir. Ancak yapraklar oksalik asit yanında bilinmeyen bir başka toksinler de içermektedir.

Kökleri yaklaşık 5.000 yıldır kuvvetli bir laksatif olarak kullanılmaktadır. Kökler ve gövde emodin ve rein gibi antrakinonlar bakımından zengindir. Bu maddeler ishal yapıcı ve boşaltımı hızlandırıcı etkileriyle bilinmektedir.


IŞGIN AÇIKLAMA 2

Etkileri

* iştah açıcı

* Büzücü

* Müshil

• Tonik

* lşgının kök gövdesi müshil ve büzücü her iki özelliği de sahip olarak etkileri, kullanılan miktara bağlıdır.

* Bununla beraber, ışgının kronik kabızlığına meyil yaratabildiğinden, uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez.

* Hamile kadınlarda ve emziren annelerde kullanımı da uygun olmaz.

• Tentürü bazen iştahı ve hazmı uyarmak için ilave edilir.

Uyarı: lşgın yaprakları (saplar hariç) zehirlenmeye neden olmaya yetecek kadar oksalik asit içerir!

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

• Kök gövdeyi soğuk su içinde 8 ila 10 saat ıslatın. Müshil olarak, günde iki ila üç defa 1 çorba kaşığı alın.

* İştah açmak için, yemeklerden kısa süre önce, günde iki veya üç defa 1çay kaşığı alın.

• Müshil olarak, 1 çay kaşığı toz haline getirilmiş veya doğranmış kök gövdeyi 1 bardak su ile alın. ishal için büzücü olarak, 1/2 çay kaşığı kök gövdeyi 1/2 bardak su ile alın. Bunlar bir günlük dozdur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp