İğnelik

İĞNELİK AÇIKLAMA 1

İğnelik Türkiye'nin pek çok yöresinde rastlayabileceğiniz otlardan biridir iğnelik. Minik pembe çiçekleri, cadıların uzun tırnaklarına veya gagaya benzeyen sivri dalları olan, yoğun aramalı bir ot. Ayvalık'tan Eskişehir'e, lsparta'dan Istanbul'a pek çok yerde 'iğnelik' adıyla tanınıyor. Antalyalılar ise 'okulu ot' diyor ona. Gerçekten de farklı bir kokusu vardır iğneliğin. Öyle ılımlı bir ot degildir. Ben tadından çok minimini çiçeklerine vurgunumdur Onun. Çok narin, çok nazenindir bu çiçekler. Yol kenarında gördügünüzde Toplamak, minicik bir vazoya koyup kahvaltı tepsisini güzelleştirmek istersiniz onunla. Güzelliği bir yana da kokusu benim tarzım kokulardan degildir.

Ancak mecbur kaldığımda pişirmişimdir, başka ot bulamadığımda. Onda da aşka otlarla karıştırarak. Bu demek değil ki siz sevmeyeceksiniz, sözlerime . kanıp da onu tatmamazlık etmeyin. Ben arapsaçını da çok sevmem, ama bu sizin arapsaçına bayılmayacağımız anlamına hiç gelmez elbette. Ona yol kenarlarında, bahçelerde ve çayırlarda rastlayabilirsiniz. Bir balar günü Burgazada'ya gittiğtmizde, Bodrum'da yine bir bahar günü işe gierken, bir sonbahar haftasonunda Ödemiş Pazarı'nı gezerken, kış aylarına Antalya pazarlarında karşıma hep çıkmıştır. Ödemiş Pazarı'nda fazla ot ulaşamadığımdan sevgili arkadaşım Şükran ve ailesine pişirmek için iğnelik almış, kokusu fazla yoğun geldiğinden de evdeki pırasalarla birlikte ve bulgurlu olarak pişirmiştim de hepsi bayılmıştı, ailecek.

O akşam yemekte balık olmasına rağmen iğneliğe rağbet azalmadı. Yıllardır İzmir‘de yaşayıp da İğneliği tanımamış olan Şükran'cığım utanmıştı bu durumdan. İzmir'den ayrılmadan bir gün önce gittiğimiz Kemeraltı'nda şifalı otlar satan bir amcanın ufak tezgahında tekrar rastlamıştım ona. Bir demet alıp götürdük eve, Şükran da öğrensin, her zaman kullansın diye: Pırasa ve Bulgurlu iğnelik Kavurması 1 demet iğnelik 2-3 körpe pırasa 1/2 su bardağı köftelik bulgur 1/2 su bardağı kaynar su 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı 1 yarım halka halinde doğranmış soğan 3 diş doğranmış sarımsak tuz, karabiber, kırmızı pul biber Bulguru ayıklayıp yıkadıktan sonra kapaklı cam bir kaba koyun. Üzerine kaynar suyu ekleyin ve kapağını kapatıp şişirmeye bırakın. Ayıklayıp yıkadıktan sonra doğradığınız iğnelik ve pırasaları birer kaba koyun. Tavada yağı ısıtıp soğan ve sarımsakları ekleyin. Arada karıştırarak 5 dakika kavurduktan sonra pırasaların beyaz kısımlarını ekleyin. Birkaç dakika sonra da iğnelik ve pırasaların yeşil kısımlarını ekleyin. Baharatlarını koyup karıştırın. Otlar yumuşadığında bulguru da tavaya alın, karıştırıp ısıtın ve servis edin. Soğan ve pırasa aynı aileden iki bitkidir ve tatlarıyla kokuları birbirine benzer. Bu nedenle aynı yemekte kullanılmaları gerekli değildir. Dikkat ederseniz Egeli tariflerde ya soğan vardır, ya pırasa. Ben ikisini de çok sevdiğim için birlikte kullanmaktan sakınmam.

Siz bu tarifte veya diğer tariflerden sadece birine yer vermekte özgürsünüz elbette. (4 kişilik) Şifalıdır iğnelik. Çayı ishal, mide ülseri ve iç kanallarda kullanılır. Bir türü ise kan şekerini düşürür ve şekeri dengelemeye yarar. Bulgaristan'da afrodizyak olarak kabul edilmesinin nedeni kokusu mudur bilmiyorum, Ancak sofralarınızı güzelleştirerek sizde aşk duygusunu uyandıracağımı söyleyebilirim. ilkbaharda kırlara çıkıp topladığı tuz pek çok güzel çiçek gibi İğnelik de çiçeklenmeden önce mutfakta kullanılır. Belki hiç dikkat etmemişsinizdir ona kırlarda, ama bir kır kahvesinde ayranın yanında sunulan Böreğin, ya da gözlemenin içinde olmadığı ne malum? Aynı gelincik gibi,Teke sakalı gibi, ebegümeci gibi... Yoğun kokusu nedeniyle ben İğneliği tek başına çok kullanmam, yukarıda da belirttiğim gibi. Siz bir deneyin, bakalım beğenecek misiniz? Sevdiğiniz sorun yok. Dilediğiniz şekilde kullanın. Çok bayılmadıysanız bu koya, tarifteki gibi pırasa koyun, ıspanak, pazı koyun, diger otlarla karıştı-. İster böreğini yapın, ister yumurtalı kavurmasını yapın. Zevk sizin, yancılık da varsa serde, sizi kim tutabilir?


İĞNELİK AÇIKLAMA 2

(çobaniğnesi, leylekgagası, saat otu, turnagagası, yelkovan otu)

Etkileri

* Büzücü

• iğneliğin dahili kullanımı ishal, gastrit, anterit, gut ve kanamalar içindir.

* Kaynatılmış yaprakların sıcak lapasının mesane ağrıları, fistüller, ezikler. yılancık ve inatçı deri problemleri için iyi olduğu söylenmektedir.

• Yeşil, ezilmiş bitki ağrı ve iltihapları gidermek için de uygulanabilir.

• çayını ağız iltihapları için yıkama suyu ve seyreltilmiş çayını göz banyosu olarak da kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

"Kullanmadan önce gelişmekte olan her türlü meyveyi ayıklayın."

• Silme 1 çorba kaşığı kurutulmuş bitkiyi süre demleyin.Günde 1 bardak alın.

* 2 çay kaşığı kurutulmuş bitkiyi 1 bardak soğuk suya koyun. Örtülmüş bir kavanozda 8 ila 10 saat bekletin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp