İnci Çiçeği

İNCİ ÇİÇEĞİ AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Dağlarda yetişen bitki, zambakgillerdendir. Beyaz çiçekleri sıcak ve kurudur. Süs bitkisi olarak kullanılan bitkinin boyu 20 santimetreye kadar uzayabilir. Meyvesi salkım şeklinde, yemişleri küçük ve kırmızıdır. Güzel kokuludur.

Önerilen Hastalıklar:
Kalbe ve beyne kuvvet verir. Sağlığa yararlı bitkiler arasında kalbimiz için en değerli şifa verici etkiyi inciçiçeği yapar. Vücudun tümünü güçlendirir. Bedenin sıcaklığını ve nemliliğini artırır. Baş dönmesini engeller. Sara ve felç hastalıklarına iyi gelir. Vücuttaki şişliği indirir. Otun çiçeği zambak yağıyla güneşte terbiye edip bu yağı sinir ağrılarına ve sızılarına sürseler son derece faydalıdır. Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Yinede kalp hastalarının doktor kontrolünde kullanması gerekir.


İNCİ ÇİÇEĞİ AÇIKLAMA 2

Bitki:
Anadolu, Avrupa ve Doğu Asya'da yetişir. 15-30 cm yüksekliğinde iki yapraklı bir bitkidir. Kökü 50 cm derine inebilen, dallanmış ve yere paralel uzanan yapıdadır. 2 yaprağı tabandan çıkar 10 cm uzunluğunda ve 5 cm enindedir, paralel damarIıdır, alt yüzü parlaktır. Yapraksız gövdesi çiçek açma zamanı olan mayıs haziranda uzar, 5-13 adet beyaz çan şeklinde çiçek taşır, Çiçekler hoş kokuludur. Temmuz-ağustos aylarında bezelye büyüklüğünde kırmızı meyvesi oluşur, meyve de 3-6 adet tohum bulunur. Toprak üstü kısımları ilkbaharda toplanır ve gölgede kurutulur.

ilaç etkili kısmı: Kurutulmuş toprak üstü kısımları kullanılır. Bileşiminde; etkili çok sayıda glikosid, steroid saponin ve flavonoid bulunur.

Etkisi: Kalbin kasılma kuvvetini artırır, çalışmasını verimli hale getirir, sol basınç dengelemesi yapar, hastalıkla yükselmiş basıncı düşürür, damarları güçlendirir, sodyum ve potasyum iyonlarıyla birlikte vücuttan su atılmasını teşvik eder.

Kullanıldığı yerler: Hafif kalp yetersizliği ve yaşlılıktaki kalp zayıflığında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Potasyum eksikliğinde ve diğer kalp glikosidleri ile birlikte kullanılmalıdır.

İstenmeyen Etkileri: Bulantı Kusma ve kalp ritim bozukluğu yapabilir.

ilaçlarla uyumsuzluğu: Chinidin, kalsiyum, isal yapıcılar ve glukokortidIerle birlikte kullanıldığında etki ve istenmeyen etkilerde artış olur.

Kullanım miktarı: Günlük kullanım miktarı 0,6 gr ot.

Kullanım şekli: Diğer bitkisel ilaçlarla karışım halinde kullanılır. Hazır tarifine uyulmalıdır.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, çocuklarda kullanılmamalı. Kolaylıkla zehirlenme yapabilir, dikkatli olunmalıdır.


İNCİ ÇİÇEĞİ AÇIKLAMA 3

(Mayıs zambağı, Mayıs çanı)

Etkileri

• Spazm çözücü

• Kalp dostu

• idrar söktürücü

• Müshil

• İnci çiçeği bazen sinir zafiyeti, beyin kanaması, sara ve vücutta sıvı toplanması için verilir.

* Baş ağrısı, romatizma ve gut ağrıları için merhemi de hazırlanabilir.

• Ev tedavilerinde kalp ilacı olarak kullanılır.

Uyarı: İnci çiçeği glikozitlere sahiptir ve düzensiz kalp atışı ve bulantıya neden olabilir. Tıbbi denetim olmadan kullanmayın!


İNCİ ÇİÇEĞİ AÇIKLAMA 4

CONVALLARIA MAJALIS L.

Başka milletlerce adı - Bul. Momina solza; Rus. landiş; İn. LiiCYJf-the- valley; AL. Maiglöckchen; Fr. muguet.

Karakteristik vasfı. (şekli - 113) İnciçiçeği çok yıllık otsu bitkidir. Köksap sürüngen, çok köklü, nispeten yeryüzüne yakındır.

Çiçek verici sap, yapraksız, dalsız, 20 sm kadar yüksek. Yapraklar iri, iki adet, nadiren üç, uzun saplı, bütün kenarlı, uzunca elips şeklinde, yayvari damarlı sarımsı dölyatağı ile sanlı. Çiçekler beyaz, hoş rayiahlı, eğik, çiçek demetinde salkım şeklinde, yalnız bir istikamete dönük bulunur. Kaynaşık olan etraf çiçekler 6 yapraklı. Erkek organlar 6 dır. Meyve örgeni üçevIi. Meyve etli, çok tohumlu, kırmızı çilektir. Tohumlar yuvarlak yumurta şeklinde. Nisan ayında çiçek açar.

Yayılışı. Avrupa, Asyanın ılımlı bölgeleri, Kuzey Amerika. Bizde 1400 ın deniz seviyesine kadar olan ormanlarda, çalılıklar arasında, gölgelik yerlerde yabani halde yetişir. İnciçiçeği bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bitki yedekleri oldukça azalmıştır. Yetiştirmek suretiyle canlandırılmalı, üretilmesi ve ürün alanına sokulması lazımdır. -(Türkiye'de İstanbul, İzmit, Toros dağlan çevresinde orman ve korularda yabani halde bulunursa da daha ziyade süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir).

Yetiştirilmesi. Noksan bilgilere göre, bitkinin yetiştirilmesi için yan gölgeli humuslu yerler tavsiye edilmektedir. Bitki köksapın dilimlere ayrılması ile üretilir. Sonbaharda veya erken ilkbaharda, karların erimesinden hemen sonra, 20 şer sm ara ile dikilir. Tohum ile de üretmek mümkündür, lakin bitkinin gelişmesi için çok beklemek lazımdır, verimli de değildir. En uygun şekli, tali ürün olarak, bahçelerde, ağaç altlarında, nemli, kaba, organik madde bakımından zengin humuslu yerlerde yetiştirilmesidir.

Kullanılan kısımlar. Saplar (Herba Convallariae majalis) ve yapraklar (Folia Convallaria majalis) .

Toplama zamanı. Haziran-ağustos aylan.

Toplama usulü. Tomurcuk safhasında iken saplar (yaprak ve çiçekler) ile birlikte veya sadece yapraklar toplanır. Lekeli, böcekler tarafından zarar gören ve çiçeği solmuş saplar alınmaz. Toplanan drog sepet, küfe veya -benzeri kaplara bastırılmadan konmalı, böylece kurutulacak yere kadar taşınmalı. Örselenmiş yapraklar kuruma esnasında kararır.

Sakınılacak karışımlar. Toplama esnasında tıbbi mührüsüleyman otu (Polygonatum officinale a LLl, bunun sapı yapraklı, çiçekler yaprak koltuklarından çıkar ve kokusuz. 2. yabam sarımsak (Allium ursinum U ilk bakışta yapraklar, inci yapraklarına benzer ise de, yabani sarımsak çiçekleri şemsiye şeklinde çiçek demetinde toplu, parmak arasında ovuşturulunca bitkinin sarımsağa koktuğu görülür.

Kurutma usulü. Kurutma işinde mümkün olduğu kadar acele edilmeli toplanan materyal ince tabakalar halinde yayılarak (hatta yaprak yaprak), havadar yerlerde veya 55-60 derece ısılı fırınlarda kurutulmalı, Güneşte kurutulması tavsiye edilmez. Çabuk kuruması şarttır.

Randıman. 10 kg taze. yaprak ve çiçekten 1 kg kuru, 8 kg taze çiçeksiz yapraktan 1 kg kuru alınır.

Kuru drog'un vasfı. Kuru İnciçiçeği yaprakları iri, bütün kenarlı, düz, telek damarlı ve acı tadda. Çiçekli saplar, aykırı kesildiğinde adeta üçgen şeklinde ve çıplak. Çiçekler soluk sarı, hoş kokulu, tadı: acı ve yakıcı. Sapla birlikte yaprakların çiçeklere (çiçek sapı ile) karşı nispeti en az 20,1 olması lazımdır.

Saplardan istenilen kalite. Farmakope göre (*) % 14 kadar rutubete; çiçek demeti % 5'den fazla olmasına; ufalanmış kısımlardan 0,125 mm delikli elekten geçenlerden % 3 kadarına. bozuk kısımlardan % 5 kadarına, organik karışımlardan % 0,5 kadarına, madeni karışımlardan % 0,5 kadarına müsaade edilir.

Yapraklardan istenilen kalite. BDS'nin 5709-65 kararına göre, kuru yapraklar iyi gelişkin olmalı, uzunca - eliptik, telek damarlı, düz, sap 4 sm kadar, rutubet % 12 kadar; 3- mm delikli elekten geçen yaprak parçalarından % 2 kadarına. koku farksız, tat, acı: bitkinin diğer kısımlarından % 0,5 kadarına yabancı; bitki karışımlarından % 0,5 kadarına, madeni karışımlardan % 0,5 kadarına müsaade edilir. 1 kg kuru drog'da ekstrakt madde birey tesiri 120 JED'den az olmamalı. Canlı böcek ve kurtlu yapraklara müsaade edilmez.

Paketleme. Standard ağırlıkta balya halinde.

Depolama. Güneş ışınlarından koruntulu kuru ve havadar binalarda bitki aydınlık ve rutubete karşı çok hassastır, kalite bozukluğuna sebebiyet verir. Bitkinin biyolojik tesiri her sene kontrol edilir.

Muhteviyatı. Steroid kristal glikozidi konvalatoksin (% 0,40 kadar), hidroliz neticesinda L-ramnoz ve aglokon K-strofantidin'e ayrılır, tropikal Strophantus kombe bitkisi tohumları muhtevasında mevcuttur. Konvalatoksin kalbe tesir edici glikozid grubuna mensuptur. Drog'da daha konvalozid glikozidi, steroid saponin konvaların, daha az önemli miktarda konvalatoksol, glikokonvalozid, lokundiozid, konvalatoksatozid, dezglikoheyrotoksin vs. ihtiva eder.

Bundan başka yapraklarda konvaların saponini tespit edilmiş, köklerden de konvalamarin glikozid fraksiyonu izole edilmiştir. Kalp glikozidlerinden maada çiçeklerden eterik yağ, farnezol ve likopin izole edilmiştir. Drog elma, limon ve helidon asitleri, sakızlar, bal mumlar, boyama maddeleri, asparagin ve nişasta (köksaplardaj ihtiva eder.

Kullanılışı. Kimya-eczacılık sanayinde kalp faaliyetlerini tanzim edici preparatlar imalinde ham madde olarak kullanılır. Çiçekler parfümeri sanayinde geniş ölçüde kullanılır. İnciçiçeğinden imal edilen ilaçlar vücut'da-birikmez, ve strofantin gibi tesirlidir, Dekoratif ve bal verici bitkidir.

(Kullanılışı: Bilhassa kalp üzerine tesir eden bir bitkidir. Tesiri Yüksükotu‘nunkine benzerse de birikme özelliği pek azdır. İdrar söktürücü ve müshil tesiri de vardır. İnfuzyon (% 1-2), toz (günde 2-10 gr), sıvı hülasa (günde' 1-3 gr) ve bilhassa tentür günde (0,5-1 gr) halinde kullanılır.)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp