İncir Ağacı

İNCİR AĞACI AÇIKLAMA 1

İlmi adı "figus carica"dır. Dutgillerden olup, Beyaz İncir, Patlıcan İnciri, Kavak İnciri, Lop İnciri gibi çeşitleri vardır. Hekimlikte kullanılan cinsi kavak inciridir. Göğsü yumuşatır. Göğüs nezlelerini ve öksürükleri keser. Taze incir dallarından süt gibi beyaz bir özsu akar. Bu özsu deriyi tahriş eder. Cilt üzerinde bulunan siğil ve nasır gibi urlara sürülecek olursa bunları az zamanda giderir. Vücuda kuvvet ve kudret verir. Bağırsakları yumuşatır. İnatçı kabızlığı söker. Dünyanın her tarafında gayet makbul bir yemiştir. Ağacının suyu çürümüş dişlere sürülürse iyi gelir. Karnıbahar ve lahana üzerine serpseler, kurtlarını yok eder. Bir kimseyi köpek ısırdığında yapraklarını dövüp yaranın üzerine koymak iyi gelir. Saralı kimseye yedirseler şifa bulur. Devamlı incir yiyen kimselerin rengi güzelolur.

Şişmanlatır. Çok yemek şehveti keser. Ağacını zeytinyağı ile yağlasalar meyvesi tatlı olur. Kırk gün anasona batırılıp sabahları aç karnına yenilirse, çok şişmanlatır. Tıkanan damarları açar, kanı kuwetlendirir. Dalak şişkinliğini, basuru, nefes darlığını giderir. Pastırma çemeni ile.pişirilip yenirse insanı göğüs hastalığından kurtarır. Incir, anason ve sedef çiçeği ile kaynatılarak ılık ılık suyu içilirse romatizmaya iyi gelir. İncir hoşafı kabızlığı giderir, bağırsakları yumuşatır. Yapraklarının suyu çıkarılıp, temrene sürülürse iyi gelir. Boğaz şişmelerinde incirin suda kaynatılmasıyla gargara yapılır. Akşamları yatarken iki ineiri yarım fincan suyun içine koyup kaynatmalı, sütle beraber içmelidir. Bir hadis-i şerifte, "İncir yeyiniz. Eğer iddia etsem ki, Cennetten bir meyve geldi, o da incirdir desem, sözümde yalan olmaz. Basurdan kurtarır, siyatiğe iyi gelir." buyurulmaktadır.


İNCİR AĞACI AÇIKLAMA 2

FICUS CARICA L.

(Moraceae-fam.)

İNCİR AGACI, YEMİŞ AGACI

Başka milletlerce adı - Bul. smokina; Rus. incir, smokovnitsa; İn. F'ig; Al. Feige, Feigerbaum; Fr. figuier.

Karakteristik vasfı. (şekil-148) İncir ağacı 10 m kadar yüksek ağaç veya çalı. Gövde kabuğu kül grisi, ince, düz. Körpe dallar tüylü, Yapraklar iri, el ayası şeklinde, 3-5 parçalı, almaşık. Gövde, dal ve yaprak yaralanınca sütlü usare çıkarır. Çiçekler, çiçek loiasında kapalı büyür, daha sonra, meyve teşekkülünde kapanır, etlenir, tatlılaşır. Erkek çiçekler 2-4 bölümlü etraf çiçeklerdir ve 1-2 erkek organlıdır. Dişi çiçekler çok ayrıntılı etraf çiçeklerdir. Yumurtalık helezonlu sütünçüktür. Meyve armut veya yuvarlak şeklindedir.

Toplama Zamanı. Nisan-mayıs aylarında çiçek açar.

Yayılışı. Tahminlere göre incirin ana vatanı Güneybatı Asyadır, buradan Akdeniz bölgesine, ve bazı sıcak memleketlere götürülmüştür. Bizde sıcak bölgelerde meyvesi için ve dekor olarak avlu ve bahçelerde yetiştirilir. Yurdumuzun doğu taraflarında yabani halde rastlanır. (Türkiye'de: Bütün Batı Anadolu‘da, bilhassa Ege bölgesinde yetiştirilir.)

Kullanılan kısımlar. Meyve (Fructus Caricae)

Toplama usulü. İstek ve kullanılışa göre, meyveler ham veya olgun toplanır ve alıcıya, tatlı ve reçel imalinde, taze verilir. Ham incir küçük ceviz iriliğinde iken. Kurutulacak olanlar, olgunlaşınca toplanır. Meyve el ile koparılır, yaralamadan, itina ile sepet veya tahta kasalara, sevkiyata .elverişli tarzda yerleştirilir.

Kurutma usulü. İncirler birbiri ardı sıra dizilerek güneşte veya adi fırınlarda kurutulur. İncirin büyük bir kısmı taze olarak harcanmaktadır.

Paketleme. Sağlam incirler tahta kasalara veya sepetlere sıkıştırılmadan yerleştirilir.

Depolama. Kuru ve serin binalarda.

Muhteviyatı. Olgun incir % 50-70 invert şeker, % 5 pektin, albüminli maddeler, organik asidler, provitamin A (karotinl , vitaminlerden B2, C, D vs. ihtiva eder. Tatlı ve Reçel yapımında kullanılan yeşil meyveler, olgun olanlarına nispetle daha az şeker, fakat daha çok vitamin ihtiva eder. Meyve külünde tuz şeklinde potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum, demir, fosfor, kükürt, silisyum v~ klor keşfedilmiştir. Bunlar organizmada, maddelerin mübadelesinde, önemli rol oynarlar.

Kullanılışı. İlaç olarak göğüs hastalıklanna, yumuşatıcı araç olarak (zeytin yağı içerisinde yumuşatılan kuru incirlerden sabah aç karına alınır) kullanılır. Haricen boğaz iltihaplarına karşı gargara için, çıban gibi Yaraları kopamakta kullanılır. Diyetik gıda olarak - sindirim sistemini tahrik edicidir. Halk tababetinde, sütle kaynatılan incir, ses kısıklığına karşı kullanılır. İncir, ceviz, badem ve fındıkla beslenmede, vücut organizmasının muhtaç olduğu bütün gereksinmeleri ihtiva ettiği, ekmekle üzüm ve incir yenecek olursa, organizmanın kısa zamanda dolgunlaştığı ve kuvvetlenmesine sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. İncir konserve sanayiinde reçel, türlü tatlılar imalinde, tatlıcılık sanayiinde ise - özel tatlılar, helva, bombon vs. imalinde çok miktarda kullanılır. İncir ağacı. Serttir, çeşitli ağaç işleri yapılabilir.

(Kullanılışı: Kuru meyveler bilhassa çocuk tababetinde, balgam söktürücü, yumuşatıcı ve müleyyin olarak kullanılır. Kuru incir tozu bazı gıdai müstahzarların içinde bulunmaktadır. Alkol istihsalinde bir iptidai madde teşkil eder. Kurutulup toz haline getirildikten sonra, incir kahvesi ismiyle, kullanılır. Sizupus Caricae sampositus terkibine girer. Büyük bir gıdai kıymeti vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp