Ihlamur

Ihlamur :

IHLAMUR AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Ülkemizde Kuzey Anadolu dağlarında bolca yetişir. Hızla büyüyen ve 20-25 metreye kadar boylanabilen ıhlamur ağaçlarının gövde çapı 1,5 metre bile olabilir. Önce düz olan gövde kabuğu, ağaç yaşlandıkça çatlar. Üzeri koyu yeşil, yaprakları uzun saplı, yürek biçimli, kenarları düz ve almaşık dizilidir. Yaprağın gri ya da gümüş rengindeki alt yüzünde tüyler bulunur. Haziran-ağustos ayları arasında açan sarımsı renkli özel, hoş kokulu çiçekler bir arada yaprakların orta damarına bağlı ve sarkık durumda olur. Ağacın tek tohumlu meyvesi minik, yuvarlak ve kurudur. Ihlamur ağacı, tohumuyla, gövde çelikleriyle ya da filizlenen köklerinin ayrılı dikilmesiyle çoğaltılır. Küçük yapraklı ıhlamur ve büyük yapraklı ıhlamur olmak üzere iki çeşidi vardır. Bu iki cinsin çiçekleri de kullanılmaktadır. Ihlamur ağacı kışın yapraklarını döker. Yaz aylarında açan güzel kokulu çiçekleri, gölgede kurutulur. Yalnız çiçekleriyle kurutulan ıhlamur birinci kalite, çiçek yaprağı ile birlikte bulunan ıhlamur ikinci kalite olarak değerlendirilir.

Önerilen Hastalıklar: Ihlamurun genel olarak rahatlatıcı bir etkisi vardır. Öksürük kesici, balgam sökücü, terlemeyi giderici ve idrar artırıcı özellikleri bulunmaktadır. Şekersiz ıhlamurun iştah kesici özelliği vardır. Kanı temizler, damar sertliğini önler. Kansızlığı giderir, vücudun direncini artırır. Vücuttaki zehirleri dışarı atar, böbrekleri ve mesaneyi temizler, saç dökülmesini önler. Yatmadan önce bir bardak ıhlamur çayı içmek, rahat bir gece geçirmeyi sağlar. Sinir sistemindeki gerginliği azaltır.

Kullanım Şekli ve Dozu: Bir avuç dolusu ıhlamur çiçeği yıkanarak, 1 litre suya atılır. Kaynamaya başlar başlamaz ateşten çekilir. Bu çaydan süzülerek günde 3-4 fincan içilir. Alışkanlık yapmasını engellemek için etkisini kaybetmemesi amacıyla sağlıklı zamanlarda kullanılmaması tavsiye edilir. Ihlamur çayı içine kuşburnu konmamalıdır çünkü kuşburnu balgamı söktürmeyerek, iyi sonuç alınmasını önler. Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.


IHLAMUR AÇIKLAMA 2

Ihlamur
(Tilia platyhyllos)

Bitki özellikleri: Anadolu‘da çeşitli ıhlamur ağacı türleri vardır. Bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişir. Bunlar, küçük yapraklı ıhlamur (Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur (Tilia platyhyllos) türleridir. Bu türlerin dışındakilerin tedavi edici özelliği daha zayıftır.

Toplama ve hazırlama: Çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır. Bu koşullarda toplanan çiçek ve yapraklar etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır. Büyük eleklerin üstüne serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Aksi halde kokusunu ve etkinliğini yitirir. Ülkemizde ıhlamur, bütün olarak ve açıkta satışa sunulur. Bu uygulama tümüyle yanlıştır.

Bileşim: Uçucu yağ, flavon, müsilaj, tanen, farnesol, organik asitler, şeker.

Kullanım alanları ve biçimleri: Ihlamur çayı, öncelikle organizmanın savunma gücünü arttırarak, ateşli soğuk algınlıklarının kısa sürede savuşturulmasını sağlar. Bu tür hastalıkların tedavisinde gerekli olan, terlemeyi başlatıcı özelliği ile ünlüdür. Ateşli hastalıklara karşı, ıhlamur çayı ile aspirin birlikte kullanıldığında, genelde antibiyotiklere ihtiyaç kalmadığı görülecektir. Bu yolla çocuklar da tedavi edilebilir. Yağışlı ve soğuk havalarda dışarıda dolaşmak zorunda olan kişiler, ertesi gün hastalanmamak için, akşamları 1-2 bardak ıhlamur çayı içmeyi ihmal etmemelidirler. Grip salgını zamanlarında da, bu yöntem ailece uygulanmalıdır. Hoş kokulu ıhlamurun tadı, içine biraz bal karıştırılarak daha da güzelleştirilebilir. Ihlamur çayı, öksürük ve bronşite karşı da başarıyla kullanılabilir. Ihlamurun tedavi edici özelliği, uygun bitkilerle karıştırılarak, öncelikle organizmayı güçlendirici olarak ve soğuk algınlıklarında kullanıldığında, daha da artacaktır. Özellikle kış aylarında ıhlamurun sıkça kullanılması çok yararlı olur.

Ihlamur çayı: Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyımlı bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir. Kesinlikle kaynatılmaz!

Bitki karışımı: Ihlamur, kuşburnu, papatya, nane ve hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. Demleme biçimi ıhlamurda olduğu gibidir. Kesinlikle kaynatılmamalıdır!

Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama, her şeyde olduğu gibi, ıhlamur çayı içiminde de ölçüsüzce davranılmamalıdır.


IHLAMUR AÇIKLAMA 3

• Özellikle kışın bolca tüketilmekte olan bir bitkidir.

• İdrar söktürücü, terletici, göğüs yumuşatıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.

• Yemek saatine doğru içildiğinde iştahı azaltıcı etkisi vardır.

• Kaynatılarak içilir. Çok kaynatılması buradaki birçok bitkiden ayrılan özelliğidir.

• Uyku yapıcı özelliği vardır.


IHLAMUR AÇIKLAMA 4

Bitki:
Kuzey Anadolu ve Avrupa'da yetişir. 15-40 m boya erişebilen, kışın yaprağını döken, birkaç yüzyıl yaşayabilen bir ağaçtır. Çiçekleri sarımsı beyaz renkli ve hoş kokuludur. T. Platyphylloos türü Kuzey Anadolu dağlarında yetişir, yapraklarının alt yüzü mavimsi-yeşil renkli ve tüylüdür,

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş çiçekleri kullanılır. Bileşiminde: Flavanoid, en ve yapışkan madde (pohsakkarit) bulunur.

Etkisi: Terleticidir, kaygan tabakayı (mukoza) korur.

Kullanıldığı yerler: Üşütmeye bağlı hastalıklar ve bununla ilgili öksürük de kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkileri: Yok

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 2-4 gr çiçek.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı çiçek dövülür veya öğütülür, bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilip 10 dakika demlenilir, süzülerek içilir. Özellikle öğleden sonra 1-2 fincan taze hazırlanarak mümkün olduğunca sıcak içilmelidir.


IHLAMUR AÇIKLAMA 5

Yüksek ağaçtır. Şemsiye şeklinde dallanma gösterir. Tababette her 4 tür ıhlamur, (Tilia caucasica) kış ıhlamuru (Tilia cordata Mill.), yaz ıhlamuru (Tilia platyphillos Scop.), gümüşi yapraklı (Tilia Argentea Desf.) ıhlamur çiçekleri kullanılır. Kış ıhlamurunun yaprakları 2-8 cm. uzun ve o kadarda geniş, üst yüzü çıplak koyu yeşil, alt yüzü mavimsi yeşil, damarların üzeri sarı kahve tüylü, Çiçekler 4- 16 arası grup halinde sarkan çiçek demetidir. Yaz ıhlamurunun yaprakları 5- 10 cm. kadar uzun, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü daha soluk ve çıplak veya seyrek tüylüdür, Çiçek demeti de 3-9 çiçek arasıdır.

Gümüşi renkli ıhlamurun yaprakları 6- 11 cm. kadar uzun, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü kalın tabaka veya yıldız şeklinde gümüşi tüylerle kaplıdır. Çiçek demetindeki çiçekler 5-10 adettir. Ihlamur cinslerinin her üçünde çanaklar 5 bölümden ibarettir. Taç yeşil sarı veya beyaz 5 yapraklı ve çok sayıda erkek organlıdır. Çiçek demetleri yarım daire siperlikte toplu, siperlik sapı şebekemsi sinirli, soluk sarımtırak renkte, çıplak veya kıllı, derimsi, dil biçimindeki gonca çiçek yaprağının ana damarına kaynaşmış vaziyettedir. Her üç cinsin meyveleri boncuk şeklindedir. Bal verici bitkidir. Dağların alt kuşaklarında, alçak yerlerde yetişir. Kullanılan Kısımları:

Bütün ıhlamur türleri gonca yapraksız safi çiçekleri kullanılır. Çiçekler çiçek açma zamanında (Haziran-Temmuz) aylarında toplanır. Toplama zamanında çiçekler çiğnenmemeli, çünkü kururken kararırlar. Her dört ıhlamur çiçeği ayrı topIanır, ayrı kurutulur, ayrı paketlenir.

Eğer yalnız çiçekler toplanacak olursa, kurumadan önce gonca yaprakların koparılması lazımdır. Toplana çiçekler gölgede veya 45° ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Çiçek sapı eğildiğinde kırılmaya başladıysa kurutma işlemine son verilir. Kuru bitki sarımtırak yeşil çiçekli ve gonca yaprakları koyu yeşil, hoş kokulu ve tatlımsı tattadır. Rutubet payı %12'dir. Özel balya halinde paketlenir. Gölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir. Kimyasal Yapısı:

(Başlıca arnezoldan mürekkep) eterik yağ (%0.38), tiliasin, flavonlu glikozit hesperidin, titidosin glikoziti, saponinler, sepi maddeler, provitamin A, vitamin C, helme organik asitler vs. ihtiva eder. Çiçeklerinin hoş kokusu, onun terkibinde olan etil alkolünden kaynaklanır.

Seskviterpenlerden olan fernezol son derece iyi kokuya sahiptir. Ihlamur ağacının yapraklarında bakterisit özelliğe sahip maddeler vardır. Halk arasında taze genç yaprakları toplanarak sarma yapılır. Çok eskiden bu yana ıhlamurun çiçekleri çay gibi demlenerek hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Ihlamur çiçekleri şiddetli terletici ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Antispastik, kuvvetlendirici ve antimikrobik etkiye sahiptir. Balgam söktürücü olarak solunum yolları hastalıklarında (bronşit, zatürree, nezleler, antijenler), ateşli durumlarda, sinir iltihabı (nefrit), romatizmalı ağrılarda kullanılır. İdrar yolları hastalıklarında da banyo şeklinde kullanılır. Karaciğer, böbrek ve mide bağırsak üşütmelerinde kullanılmaktadır.

Ihlamur halk tababetinde de mide ve bağırsak ağırları, çiçek hastalığı, deri sivilceleri, baş ağrısı, sara, baş dönmesi, histeri. ses kısıklığı, ishal vs.de kullanılır. Ihlamur çiçeği haricen; sinir hastalılarında banyo halinde, boğaz iltihabı ve diş ağrılarında gargara şeklinde kullanılır. İçecek ve parfümeri sanayisinde de tatbik olunur.

Kullanılışı: 1 çorba kaşığı çiçek 200 gr. suda 5 dakika kaynatılır. Sonra çay gibi içilir. Haricen 100 gr. ıhlamur çiçeği 2 lt. suda kaynatılır ve hemen banyo suyuna aktarılır. Yukarıda saydığımız hastalıkların tedavisi için kuru ıhlamur çiçeğinden 5 gr, 2 gr sığırkuyruğu çiçeği ve 3 gr mürver çiçeğinden karışım yapıp 500 ml kaynatılmış sıcak su dökerek Ateşin üstünde 15 dakika demlendirilir. Sonra beze sürülerek soğumadan içilir.


IHLAMUR AÇIKLAMA 6

Etkileri

* Sinirleri kuvvetlendirir.

* Uyku verir.

* Kansızlığı giderir.

* Böbrek ve mesaneyi temizler.

* Grip ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir.

* Göğüs ve bronşları yumuşatır.

* Kabızlığı ve barsak spazmını giderir.

* Saç dökülmesini önler.

* Dıştan bölgesel veya tam banyo halinde alınırsa cildi yumuşatır.


IHLAMUR AÇIKLAMA 7

Ihlamur
(Tilia platyphyIlos- Tilia cordata Mill)

Kullanılışı-1: Stres için Ihlamur çayı strese karşı iyi gelir.
İçine biraz Karanfil katılırsa hem tadı güzelleşir hem de Sakinleştirici etkisi artar. Sinirleri yatıştırıcı etkisi Vardır.

Kullanılış-2: Uykusuzluğa ıhlamur çayı iyi Gelir. Yatarken şekersiz 1 bardak içilir. Uykuyu getirir. Uykusuzlukta fesleğen, ıhlamur ve oğulotu karıştırılır ve Elde edilen karışımın çayı içilir. Çiçekleri kaynatılarak Çayı hazırlanır.


Kullanışı
-3: Şekersiz çayının iştah kesici Özelliği vardır. Zayıflamak isteyenler için tavsiye edilir. Zayıflalama için: Sabahları aç karına ıhlamur içilirse Zayıflamaya yardımcı olur.


Kullanılışı
-4: Saç dökülmesini önler. Cilele Güzellik verir. Ihlamur çayı saçları gürleştirir. lhlamur Kaynatılır, süzülür bu su ile saçlar yıkanır. Ancak yıkadıktan sonra bol su ile kolaylaştırır


Kullanılışı
-5: Genel olarak çiçeği yaprakları ile beraber kaynatılır ve çayı yapılır. Sadece ıhlamur içilirse hazını kolaylaştırır.


Kullanılışı
-6: Ihlamur, kekik, rezevre karıştırılır beraber çayı içilirse mide yanmalarına ve kasmaya iyi gelir.


Kullanılış
: 7 Ihlamur iyice kaynatılıp koyulaştırdıktan sonra ciltten bulunan lekelere sürülürse faydası olur.
Bu koyu ıhlamur ile kırışıklarına mesaj yapılırsa faydası olur. Yüz ve boyundaki kırışıklıkları için faydalıdır. Dıştan lokal veya lam banyo halinde alınırsa cildi yumuşatır.


Kullanılış
8 : ıhlamur çiçeği çayı balla karıştı rıl ip içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımı düzenler.


Kullanılış
-9: Ihlamur çayının hazırlanışı: i bardak suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği konur ve demlenir. 10- 15 dakika sonra içilir. Günde 2-3 bardak içilir.


Kullanılışı
-10: Gözde çapaklanma varsa Kaynatılan ıhlamur çayı süzülür ve sıvı pamukla göze kompres edilir. Bu kompresi yaparken gözler kapalı olmalıdır.


Dikkat
: ıhlamur fazla miktarda' ve uzun süre kullanılırsa kalbe rahatsızlık verebileceği unutulmamalıdır.













IHLAMUR AÇIKLAMA 8

Hayatımızdaki Yeri:
Çay gibi demlenip kaynatıldığında, mis gibi kokusu bütün evi sarar. Bence bir ev ıhlamur kokuyorsa, o evde yaşayan insanlar, sağlıklarını önemsiyorlar demektir. Cam kavanozlarınızdan birini ıhlamur için ayırmayı sakın unutmayın. Ihlamur, aynı zamanda, evinize gelen konuklarınıza ikram edebileceğiniz en güzel sıcak içecektir. Konuklarınıza "çay mı, ıhlamur mu ?" diye sorduğunuzda, çoğu ıhlamuru tercih edecektir. Ihlamur, iki türlü satılır:

1- Yapraklarıyla birlikte

2 - Sadece çiçek olarak. Asıl şifa çiçeklerinde olduğu için, sadece çiçek olarak satıldığında daha pahalıdır.

Yararları

a) Nezle, grip gibi hastalıklarda içilecek bir bardak sıcak ıhlamur, hastayı terletir, rahatlatır ve toksinlerin ter yoluyla dışarı atılmasını sağlar.

b) Ilık içilirse göğsü yumuşatır, balgam söktürür ; bunun sonucunda öksürüğü azaltır.

c) Cildi güzelleştirir.

d) Ihlamuru bardağa boşalttıktan sonra biraz da süzme bal eklerseniz, mide ülserine rahatlık verir.

e) Ağır yemeklerden sonra çay yerine ıhlamur içmek, hazmı kolaylaştırır.

f) Mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

g) Kramp giderici özelliği vardır.

h) Kan dolaşımını düzenler.

Kimlere Yaramaz:
Ölçü, bir ya da iki bardaktır. Daha çok şifa vereceğini zannederek bu ölçüyü kaçıranlarda, beyne ve iç organlara zarar verebilir. Rahatsızlık hissederseniz, bunu dengeleyecek meyve, turunçtur. Doz aşımı, cinsel arzuyu azaltır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp