Ihlamur (tilia Platyphyllos Scop.) Nedir?

Ihlamur (tilia Platyphyllos Scop.) Nedir? : İngl. Lime tree - Alm. Sommerlinde - Fr. Tillevil Drog adı: Tiliae floş / çiçekToplama/kurutma: Çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçek ve çiçek sapındaki uzun yaprak öğlen saatlerinde, güneşten iyice kurudukları sırada toplanır. Bu koşullarda toplanan çiçekler etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır. Büyük eleklerin üstüne serilerek gölge ve havadar bir ortamda iyice kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp hava almayan kaplarda saklanır. Ülkemizde genelde açıkta ve her tür nemli havada bekletilen çiçekler kokularını ve etkinliklerinin önemli bölümünü yitirirler. Saygıdeğer ıhlamur çiçeğine karşı fevkalade kabaca bir davranıştır bu!!Bileşim: Flavonlar ve uçucu yağ önde gelen etken maddelerdir. Ayrıca müsilaj, tanen, Famesol, Quercitrin,Hesperidin, organik asitler, şeker, çiçeğin aromatik kokusunun kaynağı olan Eugonol.
Etkileri: Sinir sistemini güçlendirici, kramp çözücü, terletici, idrar söktürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici.Kullanım alanları: Ihlamur çayı, öncelikle organizmanın savunma gücünü arttırarak, ateşli soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların kısa sürede savuşturulmasmı sağlar. Bu tür hastalıkların tedavisinde gerekli olan terlemeyi başlatıcı özelliği ile ünlüdür. Ateşli hastalıklara karşı, ıhlamur çayı ile aspirin birlikte alındığında, genelde antibiyotiklere gerek kalmadığını göreceksiniz. Çünkü bu kanşım hafif bir antibiyotik etki oluşturur. Bu yolla çocuklar da tedavi edilebilir.Yağışlı ve soğuk havalarda dışarıda dolaşmak zorunda olan kişiler, ertesi gün hasta olmamak için, akşamlan 1-3 bardak sıcak ıhlamur çayı içmeyi ihmal etmemelidirler. Grip salgım zamanlarında da bu yöntem ailece uygulanmalıdır. Hoş kokulu ıhlamurun tadı, içine biraz bal eklenerek daha da güzelleştirilebilir. Ihlamur çayı, öksürük ve bronşite karşı da başarıyla kullanılabilir. Ihlamurun tedavi edici özelliği, uygun bitkilerle karıştınlarak, öncelikle organizmayı güçlendirici olarak ve soğuk algınlıklarında kullanıldığında daha da artacaktır.
Özellikle kış mevsiminde ıhlamur çayının sıkça kullanılması çok yararlı olur.Kullanım biçimi: Ihlamur kesinlikle kaynatılmamalıdır! Terletici olarak, bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz balla tatlandırılarak sıcak içilmelidir. İçilen her bardak ıhlamur çayı taze demlenmelidir!Uyan: Kalpleri tam sağlıklı olmadığı halde sık sık terleme kürleri uygulayan kişilerde kalp problemleri oluşabilir. Bunun dışında, ıhlamurun bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama yan etkisi yoktur diye de ölçüsüzce davramlmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp