Huş Ağacı

HUŞ AĞACI AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Püskülleri, ağaç kabukları, yaprak ve tomurcuklar.

Toplama Zamanı :
Kabuklar Mart-Nisan aylarında, yapraklar Haziran-Eylül

Kurutma Şekli: İlkbaharda, püsküller kış esnasında veya ilkbaharda açılmadan evvel, tomurcuklar ilkbaharda.

Kullanıldığı Yerler


Dahilen: Öksürüğe karşı, iştah açıcı.

Püskül ve yapraklar; huş ağacı içerisinde salisilin isimli bir mad-de vardır. Şalisin asidi tembih edici olarak etki eder ve mafsal iltihabı ve romatizmaya karşı kullanılır. Salisilin aynı zamanda ateş düşürücü olarak da kullanılır.

Tomurcuk, püskül ve yapraklan, böbrek taşı ve hastalıklarında, ödemde, romatizma, nıkris (gut) de, kollestrol düşürücü, vücudun yağ bağlamasını ve şişmanlamayı önleyici, kan temizleyici ve hafif antiseptik etkileri vardır. İdrar yolu iltihabında, böbrek tembelliğinde, böbrek büzülmesinde, (diyalize bağlanmış bile olsa) böbrekleri çalıştırır, diyalizden kurtarır (denenmiştir), üremi ve albümine iyi gelir.

Vücutta biriken suyu ve tuzu atar, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, filebitte faydalıdır, mide bozukluklarında idrar söktürücü, safra çıkarıcı, mide salgı bezlerini çalıştırıcı olarak kullanılır.

Ağaç kabuğu;
öksürüğe karşı, iştah açıcı olarak 2-3 tatlı kaşığı iyice dövülmüş kabuk konur, 15 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3-4 bardak içilir. Püskül, yaprak ve tomurcukları toz haline getirilir, 500 gr suya, 1-2 tatlı kaşığı konur, 15-20 dk kaynatılır, içine çok az miktarda soda karbonat konulur, 1 günde 4-5 defada tüketilir. Yaprakları; gut, romatizma, ödem, idrar azlığında ve idrar söktürücü, hafif antiseptik ve kan temizleyici olarak, 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir. Tomurcukları; mide bozukluklarında, idrar söktürücü, safra ifrazatını artırıcı olarak ve mide salgı bezlerini tahrik edici olarak, haşlama halinde kullanılır. 1 bardak suya, 8 gr yaprak konur, 5 dk kaynatılır, 15 dk bekletilir, süzülür, günde 3-4 bardak içilir. Filebitte; toplar damarların iç kısmının iltihaplanması (Kan pıhtısı il" tıkanması) 1 bardak kaynar suya, 15 gr ufalanmış yaprak konur. 15 dk bekletilir, süzülür. Günde 3 bardak içilir.

Haricen: Kabukların kaynatılması ile elde edilen su çiçeksime saçkıran yanık, yara, yıkama vs. de kullanılır.

Püskül ve yapraklar; püskül- ve yaprakların kaynatılması ile elde edilen su deri sivilceleri, romatiz-mal şişlikler vs. de kompres sure- ti ile, aynı su ile yaralar yıkanır veya posası yaraya lapa şeklinde konulur.

Taze huş ağacı yapraklarının ezilmesi ile elde edilen su bir miktar içme suyu ile karıştırılır. Bu su ile hergün ayaklar yıkandığında kokudan eser kalmaz, bu su ile banyo yapılırsa vücudu cilt hastalıklarından korur. Hergün saçlar yıkanırsa saçları gürleştirir, temizler. Kepekleri yok eder, saç dökülmesini önler, ayaklar bu suyun içine sokulursa ayak terlemesini keser.
Siyatikte küvet sıcak su ile doldurulur. 500 gr yaprak 1 kilo suda 20 dk kaynatılıp küvete dökülür. Bununla banyo yapılır.

Nisan ayında toplanan Huş ağacı tomurcukları ile aynı ayda toplanan kavak ağacı tomurcukları eşit miktarda 40 derece alkolde 1 -10 nisbetinde karıştırılarak bekletilmek sureti ile kombine mayi elde edilir. Bu mayide antimikro-bik - protistosid ve mantarlara karşı etkinlik vardır.

Huş ağacı katranı: Huş ağacı katranı müzmin egzama ve diğer deri hastalıklarında faydalıdır. Bu katran dezenfeksiyon etkilidir.


HUŞ AĞACI AÇIKLAMA 2

Bitki:
Anadolu, Avrupa ve Asya'nın belli bölgelerinde yetişir. 25 m'ye kadar yüksekliği olan, kabukları beyaz renkli tüysüz bir ağaçtır. Yaprakları 3,5 cm uzunluğunda, üçgen şeklinde ve ucu sivridir. Erkek ve dişi çiçekleri püskül şeklindedir. Genç sürgünlerde çok sayıda reçine bezesi bulunur. B.pubescens türünün yaprak ve genç sürgünleri hafif tüylüdür. Yaprakları yumurta şeklinde ve kısa saplıdır. Erkek çiçek püskülleri 8 cm, dişi çiçek püskülleri 2,5-4 cm uzunluğunda ve silindir şekillidir.

İlaç etkili kısmı: Taze veya kurutulmuş yaprakları kullanılır. Bileşiminde: En az % 1,5 oranında flavonoid (Hyperosid, quercitrin vb.), saponin, tanen ve az miktarda esans bulunur. Etkisi: İdrar artışı ile vücuttan su atılmasını sağlar.

Kullanıldığı yerler: İdrar yolları iltihaplanmalarında ve böbrek kumların da yıkama tedavisinde kullanılır, romatizma hastalıklarında koruyucu olarak uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok. Kalp ve böbrek yetmezliğine bağlı vücutta su toplanması (ödem) halinde uygulanmamalıdır, su toplanmasını artırır.

İstenmeyen Etkileri: Yok

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6-10 gr kurutulmuş yaprak (her bir defada 2-3 gr olmak üzere günde 3 defa). Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: 1 yemek kaşığı ince kıyılmış kurutulmuş yaprak bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı günde 2-3 defa taze hazırlanarak içilebilir.

Uyarı: Uygulama sırasında günde 1,5-2 litre su içilmelidir. (Kafeinli ve alkollü içecekler alınmamalıdır.) Bir hafta sonra iyileşme görülmezse hekime gidilmelidir .


HUŞ AĞACI AÇIKLAMA 3

(Salkım huşu, düzük)

Etkileri


* Bağırsak kurdu düşürücü

• Büzücü

• İdrar söktürücü

* Yaprak çayını idrar yolları problemleri ve bağırsak solucanlarını atmak için kullanın.

* İç kabuktan hazırlanmış bir çay iyi bir ağız yıkama suyudur ve dahili olarak alındığında ishal, romatizma ve çıbanlar için iyidir.

*İç kabuk ve sürgünlerden bahar keklik üzümü yağına benzer bir yağ elde edilir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

* Kaynatma olarak : çay kaşığı iç kabuk veya yaprağı 1 bardak suya koyun. Günde 1 ila 2 bardak için.

• Tentür olarak, 1/2 ila 1/2 çay kaşığı kullanın.


HUŞ AĞACI AÇIKLAMA 4

Uçucu yağ, tanen, glikoz, C vitamini Kalsiyum ve potasyum içerir.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Böbrek kumları için kullanılır.
Romatizma için kullanılır.
Kan temizleyici özelliği vardır.

Kullanılışı 1: Aşırı terlemeye karşı huş ağacının çayı içilir. 1 kaşık huş ağacı kum yaprağı 1 bardak sıcak suda demlenir. Bundan günde 1-2 bardak içilir.

Kullanılışı 2: Saç bakımı için suyu kullanılır. Huş ağacı ezilip su ile karıştınlan yapraklarıyla saçlar yıkarursa saçları gürleştirip kepekleri yok eder.

Kullanılışı 3: Yaprakları lapa haline getirilir ve yara tedavisinde kullanılır


HUŞ AĞACI AÇIKLAMA 5

Latince Adı:
Betula Lotus. Betula Alba.

Bitki: Nisan-Mayıs aylarında sarımsı yeşil renkli çiçekler açan, sarkık dalları olan bir orman ağacıdır.

Yetiştiği Yerler: Avrupa ormanlarında, ülkemizde de Kayseri Erciyes dağı, Ağrı dağı, Sivas, Artvin, Ardahan, Bingöl dağları civaılannda mevcuttur.

Kullanılışı: Ağacın kabukları ve dalları Mayıs ayında toplanarak nemli gölge yerlerde fermentasyona bırakılır.

Sonra kışa doğru kuru distilasyon ile huş ağacı katranı elde edilir. İlaç yapılan diğer kısım olan yapraklar ise yazbaşında toplanarak gögede kurutulur ve üzerine sıcak su dökülerek içilir. Kaynatmak uçucu yağın kaybına neden olur.

İçindeki Maddeler: Yapraklarda uçucu yağ, tanen, flavon glikozidleri ve betulin vardır. Katranda ise gaiacol, krezol, kreozol, karbalik asid ve bir miktar da fenal mevcuttur.

Tıbbi Etkiler: Yaprakları idrar sö ktürücü ve ağrı kesicidir. Ayrıca taze yapraklar sıkılarak elde edilen sıvı ¼ oranında su ile karıştırılarak ağız - boğaz iltihaplarında gargara olarak kullanılabilir.

Katranı ise haricen egzema ve alerjik deri hastalıklarında fayda sağlayabilir. Yine sedef hastalığında da sedefleri azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

Vücudda gut hastalığına sebep olan ürik asid metabolizmasına, ısırgan otuna benzer bir etki göstererek, bu hastalıkta fayda sağlar. Isırgan kadar kuvvetli olmayan bu etki için, Huş ağacı alternatif olarak zaman zaman denenebilir.

2 çorba kaşığı kuru yaprak üzerine bir fincan sıcak su dökülerek içilir. Günde 2 veya 3 kez uygulanır.


HUŞ AĞACI AÇIKLAMA 6

İçindekiler:
Uçan yağ Tanen Saponin Acı madde Betulabin Kafur Fenol % 2 glikoz Kresol Fitosterin C vitamini Potasyum Kalsiyum

Yan Tesiri:Normal şartlarda herhangi bir yan teiri yoktur. Katranı deride kızanklık yapabilir.

Şifası

1) İdrar Söktürücü: Huş ağacı yaprağı kaynatılıp baltatlandırılarak içilmeye devam edilirse idrar söktürür.

2) İltihap Kurutucu: Huş ağacı yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karnına içilmeye devam edilirse dahilde . iltihapları kurutur.

3) Böbre umları: Huş ağacı yaprağı, at kuyruğu otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse böbrekteki kumları döker.

4) Romatizma: Hu ağacı yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse romatizma sancısını keser.

5) Kan temizleyici: Huş ağacı yaprağı, kekik, ısırgan otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

6) Yara tedavisi: Huş ağacı yaprağı kaynatılıp lapa halinde zor iyileşen habis yaralara vurulur.

7) Saç bakımı: Huş ağacı kaynatılıp saçlar devamlı yıkanır.

8) Tabakçılık: Ağaç kabuğu, deri tabaklamada kullanılır.

9) Aşırı terleme: Huş yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Tavsiye: Huş ağacı, mobilyacılıktan uçak pervanesi yapımina, katran yapımına kadar sanayide kullanılır. Eski Türklerde erkeği simgeleyen şifalı bir bitkidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp