Hurma

HURMA AÇIKLAMA 1

Hurma içerisinde A-B vitaminleri vardır. B1-B2 vitaminleri mevcuttur, ayrıca C vitamini vardır, karbon hidrat bakımından zengindir, 10 gr hurmada 2,5 gr protein vardır. Aynı zamanda nikoti-lamit asidi bulunmaktadır. Sodyum, potasyum, kalsiyum. Magnezyum, Demir, Kükürt, Fosfor ve Klor maddelerini de ihtiva eder.

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Göğüs yumuşatıcı, cinsi gücü artırıcı, kuvvet verici, bedeni ve zihni gelişmeyi sağlayıcı, bedeni ısıtır, sırt ağrılarına iyi gelir. Kanı çoğaltır, akciğere faydalıdır. Çok yenilirse cüzzamı tedavi eder, rahim akıntılarını ve basur kanamalarını keser, mideyi düzeltir, kansere karşı koruyucudur, kemik vereminde şifalıdır, anne sütünü çoğaltır, sütün besleyici değerini artırır, zihni yorgunluğu giderir, boğaz ağrısını keser, diş etlerini güçlendirir, soğuk algınlığının şikayetlerini geçirir. Rahim kaslarını kuvvetlendirir, doğu-mun kolay olmasını sağlar, öksürüğü keser, balgamı kurutur, ku-luncu geçirir, sırt ağrılarında faydalıdır, felci, yüz-göz eğilmesini, soğuktan meydana gelen mafsal ağrılarını giderir.

Hurma; aç karna yenilirse, bağırsak kurtlarını döker. Hurma; bademle yenilirse meniyi artırır. Kalp hastalıkları için hurma macunu yapılıp yenilir. Hurma macunu 250 gr ezilmiş hurma, 100 gr polen, 50 gr çekilmiş badem içi, 100 gr saf zeytinyağı, 150 gr saf bal 50 gr ezilmiş salatalık çekirdeği, yarım kilo süt beraberce kaynatılır. Macun yapılır. Günde bir miktar yenilir.

Hurma çekirdeği ile beraber ezilir, süt veya tere yağı ile bulamaç haline getirilip yenilir. Bu macun özellikle kalp hastalan için şifalı bir yiyecektir. Göğüs yumuşatıcı olarak 1 bardak suya, 20 gr hurma konur, 10 dk kaynatılıp içilir. Allah'ın Rasulü (S.A) Efendimiz hurma yemek kulunçtan kurtarır, kim acve denilen hurmadan yerse ona zehir ve sihir tesir etmez. Acve hurması cennet nimet-lerindendir buyurmuşlardır.

Haricen:
Hurma ezilir cerehatli yaralarda yakı gibi konulduğunda yaraları temizler. Yüzdeki güneş ve hamilelik lekelerini gidermek için hurma ıslatılır suyu ile cilde pansuman yapılır.

ZARARLARI:
Hazmı güçtür, çok yenirse safra yapar, dalağa zarar verir, göz ve baş ağrılarını artırır, çok hurma yemek ciğerlerde hastalık meydana getirir. Badem içi ile yenilirse göz ve baş ağrısından korur. Asabi kimseler hurma yememelidir, yenilirse üzerine sirke ile yapılmış bal şerbeti veya ekşi nar suyu içilmelidir. Veya kavun, karpuz, salatalık ile yenilmelidir.


HURMA AÇIKLAMA 2

Hurma (Diospyros kaki L.)

CENNET MEYVESi

Yunan kelimesi diospyrus'un "Tanrıların besini" anlamına geldiğini biliyor muydunuz?

Hurmanın Hikayesi Nedir?

Günümüzde iki binden fazla hurma çeşidi bulunmaktadır. "Japon hurması" ya da "Sharorı meyvesi" olarak bilinen hurma iki ana kategoriye ayrılmaktadır: astrenjen ve non astrenjen meyve verenler Meyvelerin şekli düz, küre ya da kare olarak değişebilir ve her yerde rengi açık sarıdan turuncuya, koyu turuncudan kırmızıya sınıflandırılabilir. Boyutları yirmi gramdan dört yüz grama kadar çıkmaktadır. Tohumları ve çanak yaprakları dışında meyvenin bütünü yenebilir. Astrenjen bitkisi yenmeden önce jöle kıvamında olmalıdır ve Hachiya, Honan Red, Saijo, Tamopan, Tanenashi ve Triumph bulunmaktadır. Non astrenjen hurmaları elma gibi gevrek olduğu zaman yenilebilir ve Fuyu(Fuyugaki), Gosho/Dev O'Gosho, lrnoto, lzu, Jiro, Maekawajiro, Okugosho ve Saruguri bulunmaktadır. Üçüncü kategori çekirdeksiz Çikolata,Hyakume, Maru ve Nishimura Wase türlerinin bulunduğu Hachiya yaklaşık yüzde doksan mevcut meyveyi bir getirmekte ve meşe palamut şekli ile belirlenmektedir.

Hurmanın Tarihi

Asya hurması yüzyıllardır ekildiği Çin'in yerlisidir. Yıllar önce ek zirai bitkilerin geliştiği Kore ve Japonya'ya sıçramıştır. 1880'lerde Birleşik Devletler deniz kumandanı Japon hurması çeşidini WashinJ.e ye getirdiğinde bitki Kaliforniya ile tanıştırılmıştır.

Hurmalar Nerede Yetişir?

En büyük üreticileri Çin, Brezilya, Japonya, İtalya ve Kore'dir.Birleşik Devletlerde yetişen hurmaların çoğunluğu Kaliforniya da ve az miktarı da Hawaii, Teksas ve diğer güney şehirlerinde yetişir .

Neden Hurma Yemeliyim?

Hurmalar A vitamini bakımından harika kaynaklar olduğu kadar amini bakımından iyi kaynaklardır. Ayrıca lif bakımından da zenginlerdir. Proanthocyanidin, epicatechin, galik ve p-coumaric gibi fotokimyasal antioksidanlar içermektedir. Bir araştırına çözülebilir ve çözülemez diyetsel lifler ve birçok minerallerin hurmadan daha fazla bulunduğunu saptamıştır.

Doğal ilaçlar


LÖSEMİ:
İki hücre çizgisi çalışması hurma özünün büyümeyi engellediği ve lösemi hücrelerinin ölümüne neden olduğu saptanmıştır.

KOLESTEROL:
Diyetlerinin tamamlayıcısı olarak hurma farelerde tüketmeyenlere oranla önemli ölçüde toplam kolesterol,LDL kolesterolü, trigliseritler ve lipit peroksitler azalmaktadır.

Hurma ile İlgili İpuçları

SEÇİM VE SAKLAMA

• Yuvarlak ve etli, düz parlak kabuklu ve koyu kırmızı tonlarındaki hurmaları seçin. Üzerlerinde yeşil yaprakları olmameyveleri almaktan kaçının.
• Eğer aldıktan hemen sonra yemeyi planlamıyorsanız sert meyveleri alın ve olgunlaşmalarını sağlayın.
• Meşe palamut şekilli Hachiyalar oldukça yumuşak ve sulu olgun Fuyu hurmaları gevrek ve yassı domateslere benzer.
• Olgunlaştıklarında buzdolabında muhafaza edin.
• Meyveyi en kısa zamanda tüketin. Olgunlaşmış hurmalar çabuk lapalaşırlar.

HAZIRLAMAVE SERVİS ÖNERİLERİ

• Fuyu hurmalarını yıkayın, sapını ve çekirdeğini çıkarın yada bütün olarak tüketin.
• Hachiya hurmalarını suda durulayın ve ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkarın.
• Sert Fuyu hurma dilimlerini salatalara, kreplere, wafflelara sıcak ya da soğuk tahıllara ekleyin.
• Hachiya hurmasını ezin ve etini içeceklere ya da taze meyve sularına ekleyin. Aynı zamanda püreyi kurabiye yapmakta kullanabilirsiniz. • Fuyu hurmasını doğrayın ve limon suyu, tuz, çili tozu ile beraber ekmeğe yayıp tüketin.
• Fuyu, soğan, tomatillo, kişniş ve acı serranoyu hep beraber karıştırın ve işte salsa sosunuz artık hazır.

Hurmalı Çörekler

Şef 1. Hugh McEvoy
Servis: 12 kişilik • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 20dk Bu tarif 8 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER
225gr taze hurma
110gr kavrulmuş kuru pekan cevizi,
1 kase çok amaçlı ağartılmamış tuzsuz beyaz un
2 büyük tam yumurta
1 kase kepek unu
1/8 çay kaşığı yenibahar
1/3 kase agave şurubu
½ çay toprak tarçını
½ kase kanola yağı
½ kase su
½ kase sarı kuru üzüm
1 çay kaşığı kabartma tozu
¼ kase çekirdeksiz Kaliforniya kuru üzümü
1 çay kaşığı maya

HAZIRLANIŞ:
Kuru üzümleri suya bastırın. Fırını önceden 375 derecede ısıtın. Mutfak robotu kullanarak hurmayı, agaveyi, yumurtaları, kanola baharatları, kabartma tozu ve mayayı pürüzsüzleşene kadar karıştırın. çırpma kasesine aktarın. Unu ekleyin ve pürüzsüzleşene kadar elinizle karıştırın. Suyu kuru üzümlerden süzün ve çörek karışımına katın. Kuru üzümleri ve pekan cevizlerini ekleyin, tamamen karışana kadar karıştırın. Fazla karıştırmayın. Orta büyüklükteki bir kek tepsisine bölün. 12 ile 14dk ya da pişene kadar pişirin; kürdan kırdığınızda kürdan temiz olarak çıkmalıdır. Soğuduğunda pudra şekeri serpin.

BESİN ÖGELERİ
Kalori: 270;
Toplam yağ: 13gr;
Doymuş yağ: 19r;
Kolesterol:32mg;
Sodyum: 159mg;
Toplam karbonhidrat: 36gr;
Lif: 3gr;
Şeker:19gr;
Protein: 4gr.


HURMA AÇIKLAMA 3

Hurma
(Phoenix dactylifera L.)

Besin maddelerince oldukça zengindir, besleyici özelliği fazladır. Lif, fenol ve mineral bakımından zengindir. Şekerlerden sakkaroz ve glikoz içerir. Şeker içeriği fazladır. Bu maddelerin kabuklarında daha çok bulunduğu belirtiliyor.
Glusit içerir. n]1 B2, C ve A vitaminlerini içerir.Demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum ve kükürt bakımından zengindir. Protein içerir. Kaleri verir. Çocukların gelişiminde kullanılır.


Kullanılışı
-1: Hurmayı aç karına yemeyi daha faydalı bulmaktadırlar.


Kullanılışı
-2: Aç karına yenirse bağırsak kurtlarını düşürücü etki gösterir. Günde 6-7 hurma yeterlidir.
Fazlası kilo aldırır.
Olgun olmayan hurmanın fazla yenmesi tıkanıklığa sebep olur.


Kullanılışı
-3: Suyu cilde sürülür cilde faydalıdır.







HURMA AÇIKLAMA 4

Hayatımızdaki Yeri:
İftar sofralarımızın baş köşesinde yerini alır. Değerini bilenler, yemek için ramazan ayının gelmesini beklemezler.

Yararları

a) Stres ve gerginliği azaltıcı etkisi vardır.

b) Kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur.

c) Yüksek miktarda magnezyum içerir. Bu mineral, özellikle böbrek sağlığı için çok yararlıdır.

d) Lif, yağ ve proteinler açısından da çok zengindir.

e) Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor bulunmaktadır.

f) Hurma ayrıca, A vitamini, beta karoten, B ı, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir. Mesela B6 vitamini, sinirleri yatıştırır, sakinleştirir.

g) Hurmada bol miktarda bulunan potasyum, hamilelik döneminde kusma vs. yoluyla kaybedilen potasyumu yerine koyar. Potasyum, vücuttaki suyun dengelenmesinde rol oynar ; aynı zamanda, düşünme gücünü olumlu etkiler.

h) Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik; asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücre si yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir.

Kimlere Yaramaz:
Yüz gram hurmada, 275 kalori vardır. Kalori hesabı yapanların buna dikkat etmesi gerekir. Çok şekerli bir meyve olduğundan, şeker hastalarının bu özelliği göz önünde bulundurması yerinde olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp