Hint Yağı

HİNT YAĞI AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Müshil olarak kullanılır. Tahriş yapmayan bir müshildir, ağrı yapmadan ishal verir, tahriş yapmadığından hamilelere de verilebilir. Yumuşatıcı olarak 2-10 gr içilir. Orta bir etki için 15-20 gr tam bir ishal için 30-40 gr içilir. 15-30 gr içildiğinde 6-10 saat sonra sancısız 1-2 amel verir, alınabilecek en yüksek miktar 50-60 gr dır. Çocuklarda yaş başına 2 gr verilir. Tadı hoş olmadığından, kahve, limon, acıbadem yağı veya portakal suyu ile anılabilir. Tesiri ince bağırsak üzerinedir. Mide fesadında, kusma ve boğaz ağrısı hallerinde 15-20 gr hintyağı içilir. İçmeden 1 gün öncede oruç tutulursa bahsedilen hallerin zayi olduğu görülür. Hintyağı artrit tedavisinde kullanılır.

Haricen: Lavman için 1 bardak ıhlamur çayına 40 gr hintyağı konulup lavman yapılır. Siğiller hint yağı ile ovulursa 5-6 günde siğilleri döker. Saçkıranda tohumu toz haline getirilir, saf zeytinyağı ile karıştırılır. Hastalıklı bölgeye konur. Kuyruk yağı ile karıştırılmış hintyağı yaraların tedavisinde kullanılır.


HİNT YAĞI AÇIKLAMA 2

Özellikleri


• Anavatanı Hindistan ve Afrika'nın tropikal bölgeleri olmakla beraber Mısır, Cezayir, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ve Güney Avrupa'da da yetişmektedir.

• Yerli bir bitki olmayan hint yağı bitkisi memleketimizde de mevcuttur.

• Bu bitkinin Anadolu'daki ziraatinin oldukça eski olması muhtemeldir.

• Antalya, Adana, Diyarbakır gibi Akdeniz Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarlalarda ekilmekte veya tarla, yol kenarlarında kendiliğinde otu bitmektedir.

• Tropikal iklimlerde 10 metreyi bulabilen bitki boyu Türkiye'de 23 metreyi geçmez.

• Hintyağı, bitkinin tohumları sıkılarak elde edilir. Anadolu'da bazı köylerde yağ elde etmek içi tohumlar el değirmenleri veya bulgur dibekleri ile kaba toz haline getirilmekte, bu kaba toz tuzlu suyla kaynatılmakta ve suyun üstüne çıkan yağ kepçeler ile toplanmaktadır.

Faydaları

Hint yağı tohumları içerdikleri ricin adlı maddeden dolayı çok zehirlidir. 610 tohum zehirlenmeye 1020 tohum büyüklerde ölüme bile yol açabilir. Çocuklarda ise bu doz 23 tohuma kadar inebilmektedir.

• Tohumlardan hint yağı elde edildikten sonra kalan küspe, su buharı ile muamele edilerek ricin tahrip edilip hayvan yemi olarak tüketilir.

* Hintyağının müshil etkisinin sebebi terkibirideki ricinoleik asiddir.

* Hintyağı çok meşhur bir müshildir.

* Yumuşatıcı olarak 210 gr, orta bir ishal için 20 gr. alınabilir. Bağırsak röntgeni gibi radyolojik incelemelerde önerildiği gibi 60 gr. hint yağı tüm bağırsakları boşaltır.

* Etkisi içildikten 5 saat sonra başlar ve sancısızdır.

* Hoş olmayan tadını örtmek için limon veya portakal suyu karıştırabilir.

* Hint yağı saçları kuvvetlendirmek amacıyla haricen de sürülebilir.

UYARI

Tohumlar zehirlidir. Bu sebeple kullanılmamalıdır. Zehirlenme belirtileri kusma, tansiyon düşüklüğü ağrılı ve kanlı bir ishaldir.


HİNT YAĞI AÇIKLAMA 3

Tropikal iklim bölgelerinde rastlanan bu bitki, yurdumuzda Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu-bölgelerinde tarla ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Hint yağı, tohumun sıkılmasından elde edilir. Zehirli bir bitkidir.

Özellikleri ve Yararları

- En belirgin özelliği ishal yapıcı olmasıdır.

- Saçları kuvvetlendirir.


HİNT YAĞI AÇIKLAMA 4

Diğer isimler:
Dedemene, Hintbaklası, Kene tohumu, Hint çiçeği.

Latince Adı: Ricinus Communis.

Bitki: Tropikal iklimierde 10 metreyi bulabilen bitki boyu Türkiye'de 2-3 metreyi geçmez.

Yetiştiği Yerler: Anavatanı Hindistan ve Afrika'nın tropikal bölgeleri olmakla beraber Mısır, Cezayir, Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ve Güney Avrupa'da da yetişmektdir. Yerli bir bitki olmayan hint yağı bitkisi memleketimizde de mevcuttur. Bu bitkinin Anadolu'daki ziraatinin oldukça eski olması muhtemeldir. Antalya, Adana, Diyarbakır gibi Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarlalarda ekilmekte veya tarla, yol kenarlarında kendiliğinden bitmektedir.

Tarihçe: Hint yağı tohumları eski mısırlılar zamanından beri tanınmaktadır. O zamanlar daha çok teknik işlerde kullanılan yağ, 18. yy.da tıptaki bugün sahip olduğu yeri almıştır.

Kullanılışı: Hintyağı, bitkinin tohumları sıkılarak elde edilir. Anadolu'da bazı köylerde yağ elde etmek için tohumlar el değirmenleri veya bulgur dibekleri ile kaba toz haline getirilmekte, bu kaba toz tuzlu suyla kaynatılmakta ve suyun üstüne çıkan yağ kepçeler ile toplanmaktadır.

Hint yağı tohumları içerdikleri ricin adlı maddeden dolayı çok zehirlidir. 6-10 tohum zehirlenmeye 10-20 tohum büyüklerde ölüme bile yol açabilir. Çocuklarda ise bu doz 2-3 tohuma kadar inebilmektedir. Tohumlardan hint yağı elde edildikten sonra kalan küspe, su buharı ile muamele edilerek ricin tahrip edilip hayvan yemi olarak tüketilir.

İçindeki Maddeler: Tohumlarda oleum ricini yani türkçesi hint yağı denilen bir yağ, ricin denilen zehirli bir toksalbümin, ricinin alkaloidi ve E vitamini vardır. Hint yağının müshil etkisinin sebebi terkibindeki ricinoleik asiddir.

Tıbbi Etkiler: Hintyağı çok meşhur bir müshildir. Yumuşatıcı olarak 2-10 gr, orta bir ishal için 20 gr. alınabilir.

Bağırsak röntgeni gibi radyolojik incelemelerde önerildiği gibi 60 gr. hint yağı tüm barsakları boşaltır. Etkisi içildikten 5 saat sonra başlar ve sancısızdır.

Hoş olmayan tadını örtmek için limon veya portakal suyu karıştırılabilir.

Hint yağı saçları kuvvetlendirmek amacıyla haricen de sürülebilir. Tohumlar zehirlidir. Bu sebeple kullanılmamalıdır. Zehirlenme belirtileri kusma, tansiyon düşüklüğü ağrılı ve kanlı bir ishaldir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp