Hint Safranı



HİNT SAFRANI

Familya : Zingiberaceae

Diğer İsimleri :zerdaçal ,zerdeçöp ,zerdeçav ,safran kökü ,zerdeçal

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetişmemektedir.Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asya'da uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür.

FAYDALARI:
-Yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu görülmüştür.
-Zerdeçal yaygın olarak kullanılan antioksidanlardandır.
-Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir.
-Yapılan araştırmalar zerdeçalın lökotirien, prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafiflettiğini göstermiştir.
-Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarınada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
-Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır.
-Zerdeçal antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalığına gidişi engellemektedir. Zerdeçalın beta-amiloid plaklarının gelişimini yavaşlattığı da gösterilmiştir.
-Zerdeçalın başta mültipl skleroz, katarakt oluşumu, karaciğer hasarı, enfarktüs ve felç olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır.

Yan Etkileri:
-Bitkisel droglar herhangi bir rahatsızlık durumunda sadece tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır.

-Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalı.

-Fazla miktarda alımı ya da uzun dönem kullanımı mide mukozası tahrişine yol açabilir.

-Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonuna göre uçucu yağ içerdiği için zerdeçal karaciğer iltihabında, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı.

-Küçük safra taşları olan kişilerde safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.

-Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalı.

-Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

-Kurutulmuş rizomları ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Kapsül, sıvı ekstre ve tentür formları vardır.

-Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.

-Toz zerdeçal kökü günlük 1-3 gr alabilir.

-Genel olarak %90-95 curcumin içeren 250-500 mg standardize zerdeçal ekstresi günde 3 kez alınabilir. (Ancak plazma düzeyinin sağlanabilmesi için yüksek doz gerektirmesi zerdeçalın kullanımındaki en önemli proplemdir)

-Anti-inflamatuar etkiyi artırdığı için bromelain ile kombine edilen ürünler de vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp