Hindiba

HİNDİBA AÇIKLAMA 1

Hindiba
(Taraxacum officinale)

Yöresel Adları: Radika, arslandişi

Bitki özellikleri: Her tür toprakta yetişebilir. Bahçe çimlerinin arasında bile görülebilir. Uzun yapraklar rozet biçiminde, hemen toprağın üstünde toplanmıştır, kenarları derin loplu ve dişlidir. İçi boş olan uzun sapın ucunda sarı bir çiçeği vardır. Çiçek solduğunda, yerine oluşan tohum başağı, beyaz ve yuvarlak bir tüy topunu andırır. Mart-mayıs aylarında çiçeklenir. Sap ve yaprakların hafif acımsı bir tadı vardır.

Bileşim: Vitaminler, acı maddeler, triterpen, sterol, carotin, flavon, tanen, mineraller (bolca kalsiyum), uçucu yağlar, inulin.

Toplama ve Hazırlama: Nisan-mayıs aylarında, köküyle birlikte çıkarılır. Gölgelik ve havadar bir yere asılarak kurutulur. Daha sonra, kök ve yapraklar ince kıyılarak kullanıma hazırlanır. Ama o her mevsimde taze olarak da toplanarak, salatalarda kullanılır.

Kullanım Alanları ve Biçimleri: Hindiba, genel anlamda böbreklerin ve karaciğerin çalışma kapasitesini fevkalade yükseltir. Katılgandokuyu (bağdoku) çok olumlu etkileyerek, yeterli oranda kanın tüm hücrelere ulaşmasına yardımcı olur. İçerdiği etkin maddelerin birlikte oluşturduğu etki sayesinde, güçsüz kişilerin güçlenmesini sağlar. Romatizma ve gut hastaları, ilkbahar ve sonbaharda mutlaka 2-4 haftalık bir hindiba kürü yapmalıdırlar. Şikayetleri kesinlikle azalacaktır. Ayrıca, şeker hastaları için de bazı rahatlıklar sağlayabilir. Hindiba ayrıca, safrakesesi taşlarının oluşumunu ve irileşmesini önler. Oluşmuş olan taşları eritemez, ama ağrıları ve öteki rahatsızlıkları azaltabilir. Safra azlığı, mide ve bağırsaklarda oluşan şişkinlik ve sindirim bozukluklarında çok başarılıdır. Hindiba değişik biçimlerde kullanılabilir.

Hindiba Salatası: Bitki ayıklanıp yıkandıktan sonra, bir süre de sirkeli suda bekletilerek iyice temizlenmelidir. Bütün veya kıyılmış yapraklar, üstüne zeytinyağı ve limon eklenerek, yemeklerden önce yenir. Hafif acımsı bir tadı vardır, ama kesinlikle rahatsız edici değildir.

Hindiba Özsuyu: Taze bitki iyice yıkandıktan sonra, henüz ıslakken mutfak robotuna atılarak suyu sıkılır. Yemeklerden önce 1-3 kahve fincanı dolusu içilebilir. Özsu uzun süre saklanamaz.

Hindiba Çayı: Kök ve yaprak karışımı ince kıyılmış olarak, 1-2 tatlı kaşığı dolusu 1 bardak suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine geldikten sonra, 1 dakika kadar kaynatılır ve ocaktan çekilir. 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, tatlandırılmadan, yemeklerden önce içilir.

Yan Etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.


HİNDİBA AÇIKLAMA 2

Hem salatalarda, hem de haşlanarak zeytin yağı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür. Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının başköşesine oturtması gereken otlardan biridir hindiba ve bunlardan başka bağırsakları yumuşatır, müzmin romatizma, gut, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır. Hindiba köklerinden yapılan kahve iyi bir iştah açıcıdır.

Romatizma hastaları ilkbahar ve sonbaharda 4-6 hafta arası sabah ve akşam hindiba çayı içerek kür yapabilirler ve faydasını da hızla görürler. Hindiba çayı hazırlamak için kişi başına 1-2 tatlı kaşığı doğranmış hindiba kullanılır.


HİNDİBA AÇIKLAMA 3

(Yabani hindiba, hindiba)

Etkileri

• iştah açıcı

• Safra söktürücü

• Hazmettirici

• idrar söktürücü

• Tonik

• Hindiba sıklıkla sanlık ve dalak problemleri için tavsiye edilir.

• Yaprakların özsuyu ve çiçekli bitkiden hazırlanan çay safra üretimine, safra taşlarının atılımına ve vücuttaki aşırı balgamın çıkarılmasına destek olur.

• Gastrit, iştah yokluğu ve hazım zorluklarına da faydalıdır.

• Kök gövde kaynatmasının sindirim sisteminin salgı organları için faydalı olduğu söylenir.

• Ağrılı iltihaplanmalara kaynatılmış yaprak ve çiçekleri, beze sararak uygulamayı deneyin.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

"Kök gövdeyi Mart'tan Mayıs'a kadar toplayın."

• Her 1/2 bardak soğuk suya 1 çay kaşığı kök gövde veya bitki koyun, kaynamaya başlayınca ateşten alın ve süzün.

• Her defasında bir ağız dolusu olmak üzere günde 1 ila 1/2 bardak için.

• Özsuyunu, günde üç defa süt veya su içinde 1 çorba kaşığı alın.


HİNDİBA AÇIKLAMA 4

(FRENK SALATASI)

Özellikleri

• ilk 2 tür 1 metreye kadar uzanabilen, yaz aylarında mavimsi çiçekler açan Endivia türü bahçelerde sebze olarak yetiştirilen inthybus türü ise yabani olarak yol kenarları ve boş tarlalarda rastlanan bitkilerdir.

• Kara hindiba ise sarı renkli çiçeklere sahip yetiştirilen bir sebzedir.

• Orta ve Güney Avrupa, Balkanlar ile Anadolu'da yaygın olarak yetişir ve yetiştirilir.

• Hindiba yaprakları ve dilimlenerek kurutulmuş kökleri suyla kaynatılarak kullanılmaktadır. Taze yapraklar ayrıca semt pazarlarında sebze ola ak satılmaktadır. İlkbahar salatası olarak ünlüdür.

Faydaları

* Baharatlı lezzetiyle iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı. kan dolaşımını artırarak kuvvet vericidir.

* Aynı zamanda idrar söktürücü, terletici ve hafif müshil etkileri de mevcuttur.

* ilk 2 etki bitkinin genelolarak vücut hücrelerinin çalışmasını arttırmasına bağlanabilir. Yine aynı sebeple karaciğer ve safra kesesi çalışmasını da uyarır. Tamamen zararsız olan hindiba bu açıdan bakıldığında safra taşlarında denenmelidir. En azından ağrıları azaltacak ve rahatlamaya yol açacaktır.

* Hindiba romatizmal hastalıklarda da fayda sağlayabilen bir bitkidir.

* Bu etki için ilkbaharda, bitkisel tedavi kürü olarak uygulanabilir. Bu sayede eklemlerin hareket kabiliyeti artar ve hasta kendini daha rahat hisseder. Kendini daha rahat hisseder.

* Ancak bunun için yukarıda da belirttiğimiz gibi hindiba uzun süre kullanılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp