Hezaren Çiçeği Özellikleri

Hezaren Çiçeği Özellikleri : LATİNCE ADI
Delphirıium staplıisagria
FAMİLYASI
Ranunculaceae
KULLANILAN BÖLÜMÜ
Tohumu
TANIMI
Sağlam bir sapın üstünde bir metreye kadar ulaşan hezaren yıllık ya da iki yıllık bir bitkidir. Mavimsi ya da mor renkli çiçekleri gövdenin tepesine doğru incelerek gevşek bir başak halini alır.
YETİŞTİĞİ YER
Hezaren’in anavatanı, Avrupa’nın güneyi ve Anadolu’dur.
HALKBİLGİSİVE GELENEKSEL KULLANIMI
Latince’de yunus anlamına gelen delphirıium adı, bitkiye, goncalarının yunusları andırması nedeniyle verilmiştir. Victoria döneminde sevgililer birbirlerine sadakati simgeleyen hezarenin bir türünü verirlerdi. Bitki ayrıca yıllar yıllı saçtaki bit ve sirkeleri öldürmek için de kullanıldı. Romalı yazar ve doğa tarihçisi Yaşlı Plinius’un da değindiği bitkinin bu kullanımı günümüzde de devam etmektedir.
TIBBİ KULLANIMI
İlaçlar hakkındaki yazıları ile ünlenen birinci yüzyılda yaşamış Yunanlı hekim Dioskorides bitkiden bahsetmiştir. Bitkinin ana alkaloiti delfini- nin etkileri kaplanboğanın ana alkaloiti akonitini andırır. Hezaren, nevralji, romatizma ve astım tedavisinde kullanılır. Yanlış dozlar ve hatalı kullanım ölümcül olabildiğinden, dahili uygulamalar yalnızca orijinal etken maddenin yüksek oranda su- landırıldığı homeopati müstahzarlarında uygulanır. Homeopatlar hezareni kanayan dişetinden mazoşizme kadar çok çeşitli belirtiler gösteren hastalarına verirler. Hezaren, home- opatide leğen kemiği ya da cinsel organ ameliyatı geçirmiş hastaların tedavisinde de kullanılır. Tenya ve diğer bağırsak kurtlarını atmada da hezarenden yararlanılır. Ne var ki bilimsel açıdan etkisi tam olarak oturmamıştır; hezaren bazen kalp sorunlarına da neden olabilir. Bu nedenle Alman bitki uzmanlarından oluşan E Komisyonu hezareni önermez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp