Hayıt Meyvesi (vitex Agnus-castus) Nedir?

Hayıt Meyvesi (vitex Agnus-castus) Nedir? : İngl.Chaste tree - Alm. MönchspfefferYöresel adları: Ayıd, ayıt, acı ayıtDrog adı: Agni casti fructus / meyve (tohum)Tentür: Agnus castus DİToplama/kurutma: Rengi iyice koyulaşan meyveler, ekim-kasım döneminde toplanır ve gölgede kurutulur.Bileşim: Eterli uçucu yağ(Cineol), Alkaloit(Viticin), flavon(Casticin), iridoidg!ikozitleri(Aucubin ve Agnusid)Standart preparatlar: Agnolyt, Auroplatin, Femisana, Mastodynon N, Mulimen, Oestrolut...
Etkileri: Cinsel organları güçlendirici, hormon dengeleyici (Progesteron), anne sütünü arttırıcı.Kullanım alanları: Hayıt meyvesi, hipofiz işlevlerini uyarır ve normalleştirir; bu etkinlikte progesteron işlevinin uyarılması ve normalleştirilmesi başta gelir. Görünüşe göre bedende birbirinin aksi etkinlikleribaşlatabildiğine göre, hayıtın amphoterik ilaçlar sınıfına girdiği söylenebilir. Örneğin, onun bir afrodizyak olduğuna inanılır, ama an- ti-afrodizyak olarak da oldukça başarılıdır. Durumun gereğine göre etki yapabilir yani.Hayıt öncelikle, dişi cinsel sistemin hormon dengesini düzenleyiciolarak kendini kanıtlamıştır ve bu nedenle, hormon işlevlerinden kaynaklanan, ağrılı adet görme, aşırı kıllanma ve benzeri düzensizliklerle ilgili rahatsızlıklara karşı başarıyla kullanılabilir.Özellikle menopoz dönemi başlangıcındaki rahatsız edici belirtilere karşı çok değerli yardımlar sağlayabilir. Doğum kontrol hapına son verildikten sonra da, bedenin doğal dengesini yeniden kurabilmesinde çok yararlı olur.Hayıt meyvesi, anti-androjen özelliklere sahiptir ve androjen hormonlarının etkisini azaltabilir. 1988’de Almanyada yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, hayıt meyvesinde progesteron etkisi saptanmış.
Bu özellik sayesinde, adet kanamalarını düzenleyen hipofiz bezinin işlevi etkilenebiliyor. Meyve ayrıca doğurganlığı da arttırabiliyor.Adet dönemiyle ilgili, migren veya akne gibi rahatsızlıklar da hayıt meyvesiyle tedavi edilebiliyor. Ayrıca, bitki anne sütünün arttırılması için de kullanılıyor.Östrojen ve progesteron hormonlarının yetersizliğine karşı da ha-yıt yardımcı olabilir.Kullanım biçimleri: Yarım tatlı kaşığı tohum havanda hafifçe ezilir, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendirildikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan öğün aralarında içilir.Tentür: Agnus castus Dİ, günde 3 kere, 20-25 damla, yarım kahve fincanı ılık suya eklenerek alınır. Yukarıda anılan tüm rahatsızlıkların tedavisinde, ayrıca depresyon ve cinsel iktidarsızlık durumlarında kullanılır.Uyarı: Yüksek dozajda hayıt meyvesi, yüzeysel karıncalanma duygusuna yol açabilir. Gebelik sürecinde kullanılmaması herhalde doğru olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp