Hardal

HARDAL AÇIKLAMA 1

Turpgillerden bir bitkidir. Sarı veya beyaz çiçeklidir.

Faydaları: Bronşit ve zatürreden doğan şikayetleri giderir. Kanın akışkanlığım düzenler. Hazmı kolaylaştırır.


HARDAL AÇIKLAMA 2

Hardal
(Brassiga nigra)

Bitki özellikleri: Burada kullanılacak olan, siyah hardal tohumudur. Hardal bir kültür bitkisi olduğu için, tohumları ancak tohumculardan veya baharatçılardan satın alınabilir.

Bileşim: Sinigrin, sabit yağ, albümin, müsila

Kullanım alanları ve biçimleri: Hardal, genel anlamda sağlığa çok yararlıdır. Karaciğere zarar verdiği söylentisinin ise hiçbir dayanağı yoktur. Özellikle ağır yemeklerde hardalın eksik edilmemesi gerekir. İştah açar, sindirimi uyarır ve bu yolla kan dolaşımını da olumlu etkiler. Tadı daha keskin ve yakıcı olan siyah hardal tohumundan imal edilmiş hardalın kullanılması gerekir. Keskinliği olmayan hardal, beyaz hardal tohumundan imal edilenidir ve tedavi edici özelliği yoktur. Hardal, hatta mide ülserinde bile yararlı olur, ama bu konuda doktora danışmak doğru olacaktır. Hardal, dıştan da hardal yakısı olarak kullanılır.

Hardal yakısı: 50-100 gr siyah hardal tohumu değirmende un haline getirildikten sonra, 50 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta biraz suyla karıştırılarak lapa haline getirilir. Uygulanacak bölgeye uygun büyüklükte bir bezin üstüne yayılır ve hasta bölgeye uygulanır. Uygulama bölgesi önce hafifçe kaşınmaya, sonra yanmaya başlar ve daha sonra da deri kızarır. Uygulama süresi, çocuklarda 3-5 dakika, yetişkinlerde 5-10 dakikayı aşmamalıdır. Süre sonunda, uygulama bölgesinin sıcak suyla iyice temizlenmesi gerekir.

Zatürre ve bronşitte göğüs bölgesine uygulanır. Romatizma ve siyatik ağrıları da bu yöntemle dindirilebilir. Ama hardalın keskin gücünü hafife almamak gerekir. Duyarlı derilerde alerjilere yol açabilir. Ağır kan dolaşımı bozuklukları, yüksek kan basıncı ve (örneğin varis gibi) damar rahatsızlıkları durumunda kullanılmamalıdır. Çünkü hardalın etkisi yalnızca yüzeysel değil, derinlemesinedir de.

Yan etkiler: Hardal, deriyi tahriş edebilecek etkiye sahiptir. Bu nedenle, dikkatli kullanmak gerekir. Yemeklerde de çok aşırı miktarda kullanılmaması doğru olur. Bunların dışında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.


HARDAL AÇIKLAMA 3

0,2-1,5 m boylarında beyaz veya sari çiçekli, yıllık otsu bitkilerdir. 10 kadar türü vardır. Türlerinin çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişir. Hardalın beyaz harda lotu, siyah hardal otu, yabani hardal olmak üzere değişik türleri vardır. Siyah hardal otu (Sinapis nigra): 1-1,5 m boyunda, bir yıllık sari çiçekli otsu bir bitkidir.

Yaprakları saplıdır. Meyveleri 1-3 cm uzunlukta 2-3 mm genişlikte, sap üzerine yatık, tüysüz, hemen hemen dört köseli, kısa sivri uçludur. Yassı ve köseli olan meyvelerinde tohumların bulunduğu yerler şişkindir. Tohumlar kırmızımsı siyah renktedir. Bitkinin Orta Avrupa, Anadolu ve İran'da kültürü yapılır. Kullanılan kısımları tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır. Bitkinin yaprakları dökülmeye başladığında meyve salkımları toplanır.

Bunlar 15 gün kadar gölgede kurutulduktan sonra tohumları alınır. Çok eskiden beri tıpta kullanılmaktadır. Dahileri hardal tohumu unu az dozlarda midevi, yatıştırıcı ve tarçınla karıştırılırsa iyi bir iştah açıcıdır. Hardal yağı cildi tahriş eder, onun için sürüldüğü yer kızarır. Hafif antiseptiktir. Dumanı öksürük ve gözyaşı getirir. En fazla baharat olarak kullanılır. Deriyi tahriş edip, kızarttığından iç organlardaki kanı dışarıya toplar. Zehirlenmelerde kusturucu etkisinden faydalanılır.


HARDAL AÇIKLAMA 4

Hardal (sinapis)


Turpgillerden bir çeşit bitkidir. Vatanı Akdeniz bölgesidir. Sarı veya beyaz çiçeklidir. Tohumlarında eterik yağ vardır. İki çeşidi vardır.

Siyah hardal:
Çiçekleri sarı, meyvesi dört köşeli, kısa ve sivridir.

Hekimlikte; göğüs hastalıklarında kullanılır.

Beyaz hardal : Soluk kırmızı veya beyaz çiçeklidir. Taneleri, siyah hardalınkinden daha büyüktür.

Hekimlikte; daha ziyade siyah hardal tohumu kullanılır. Tesirli maddesi "potasium mironat" ve "sinigrin"dir.

Hardal ruhu : Ilık suya, dövülmüş hardal tohumu konularak elde edilir. Çok tahriş edici bir maddedir. Deriyi kızartır ve yakar.

Hardal kağıdı: Hardal tozunun, kauçuk mahlülü aracılığıyla kağıda yapıştırılması suretiyle elde edilir. Bu kağıt ılık su ile ıslatılıp, hardallı tarafı cilde tatbik edilir.

Hardal banyosu: Temiz bir tülbentin içine 150 - 500 gram hardal tozu konur. Çıkın yapıldıktan sonra banyo suyuna konur. Hardal kağıdı, keten tohumu lapası veya hardal banyo su 10-15 dakikadan fazla tatbik edilmemelidir.

Faydası: Beyine veya akciğerlere kan hücum etmesi hallerinde faydalıdır. Bronşit ve zatürreeden doğan şikayetleri giderir. İç organlarda biriken kanı dışarı çeker. Sofrada kullanılan hardal ise hazmı kolaylaştırıp, kabız olmayı önler.


HARDAL AÇIKLAMA 5

Haşlanıp salata yapılarak veya kavrularak ta yenebilir.
Baş ağrısına iyi gelir. Hardal unu kullanılır.
İştah açıcı özelliği vardı
Bronşit ve zatiirre için kullanılır.
İçindeki "sinigrin" mide gazlarının çıkmasına yardım eder.

Kullanılışı 1: Hardal yağı: Zehirlenmelerde kusturucu olarak kullanılır. Romatizma ve kireçlennıede kullanılır. Bu yağ deriyi tahriş edebilir.

Kullanılışı 2: Toz halinde en fazla 0,10 gram kullanılır. Fazlası zehir etkisi gösterir.

Kullanılışı 3: Kaynatıp suyu içilirse böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olur.

Kullanılışı 4: Tohumu ezilerek toz haline getirilir, romatizma ve hemoroid hastalığında kullanılır.

Dikkat

Hassas ciltlerde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Haricen kullanıldığında cilt i.izerinde lekeler bırakabilir.
Hardal yağının haricen kullanılması zarar verir.
Fazlası zehirlenmelere sebep olur.


HARDAL AÇIKLAMA 6

Latince Adı:
Sinapis Nigra (Siyah hardal), Sinapis Alba (Beyaz hardal)

Bitki:
50 cm. boyunda, tüylü yapraklı, koyu sarı çiçekli bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Bütün Avrupa, Kuzey Afrika ve Hindistan'da yetişmekte olan hardal bitkisi yurdumuzda da bütün bölgelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Beyaz ve siyah olmak üzere 2 tür olan hardalın yeryüzünde yayıldığı bölgelerde aynıdır.

Kullanılışı: Silisli, kireçli, iyi sürülmüş ve gübrelenmiş toprağa mart veya nisan ayında ekilen tohumlar yerine göre Haziran sonundan Eylül ayına kadar, yani bitkinin gövdesi henüz yeşilken toplanır. Çünkü bu sıralarda yapraklar dökülmeye ve tohumları içeren meyvalar açılmaya başlar.

Tohumlar kullanılacağı zaman toz haline getirilir, öylece veya su ile karıştırılarak lapa yaparak kullanılır.

Tabii ki yemeklerde baharat olarak kullanımı da herkesçe bilinmektedir. Bilhassa etle birlikte servis yapılır. İngiliz ve Fransız mutfağında çok popülerdir.

İçindeki Maddeler: Hardal tohumlarında müsilaj, sinapin, yağ, sinigrin, myrosin ve alil hardal yağı ihtiva eder. Tıbbi Etkiler:

Eski Yunanlılardanberi kulanılan tıbbi bir bitkidir. İçinde bulunan müsilaj maddesinden dolayı barsaklardan su çekerek dışkının yumuşamasını sağlar ve müshil gibi tesir eder.

Acı lezzeti sebebiyle iştah açar. Ayrıca, hazmı kolaylaştırır. Göğsü yumuşatıp, öksürüğü keser. Bu etkiler için hardal toz oTarak günde 3 kez 0.5 gr. yutulur.

Haricen hardallapası, hardal yakısı ve hardal banyosu şeklinde, tahriş edici olduğundan kanı cilde çekmek ve ağrı kesmek maksadıyla verilebilir.

Romatizma ve sinirsel ağrılara fayda sağlanabilir. Lapa yarım saatten fazla ciltle temas etmemelidir. Tozu buruna çekilirse burun tıkanmalarını açar.

Kuzey Amerika'lı Mohikan yerlilerinin hardalı baş ve diş ağrılarının tedavisinde kullandığı bilinmektedir.


HARDAL AÇIKLAMA 7

Yan Tesiri:
Hardal yağı deriyi tahriş eder. Hardal yağı haricen kesinlikle kullanılmaz, az kullanılmalıdır .

Şifası

1) Baş ağrısı: Beyne kanın fazla basınç yapmasından oluşan baş ağrısında, hardal unu bana macun yapılıp yenmeye devam edilir.

2) Romatizma: Hardal unu, zeytinyağı ile hamur haline getirilip romatizmalı yere vurulur.

3) Boğaz iltihabı, ses kısıklığı: Hardal yaprağı biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp gargara yapılır, içilmeye devam edilir.

4) Kabızlık: Hardal yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilmeye devam edilir.

5) Gaz: Hardal yaprağı tek başına ya da naneyle beraber kaynatılıp, bana tatlandınlarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir.

Bronşit, öksürük: Hardal unu bal1a macun yapılıp yenmeye devam edilir. Burun tıkanıklığı: Hardal unu buruna çekilirse burun tıkanıklığını giderir. Diş ağrısı: Hardal ı:nu, ağrıyan dişe konursa diş ağrısını geçirir. Gözün görme gücü: Hardal, balla macunyapılarak yenmeye devam edilirse gözün görme. Kuvvet verici: Hardal, balla macun yapılıp yenmeye devam edilir.

Tavsiye: Hardal, yemeklere baharat olarak kullanılır. azı şifa, çoğu cefa verir. Karaciğeri rahatsız olanlara zararlıdır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp