Hardal Otu

Hardal Otu Çoğu kişi et yerken yanına bir parça da hardal koymayı alışkanlık haline getirmiştir. Hardalın o baharlı, insanın genzini yakan tadı etin tayla bir arada sevilir. Hardal, patates salatasına, yeşil salatalara, bazen piyazlara koyduğum bir malzemedir. Yoğurtlu, mayonezli, krem peynirli Soslara da bir parça hardal koymak adettendir. Kimimiz dolabımızda hazır Hardal bulundururken (hardal tozu, sirke ve baharat karışımıyla hazırlanır) kimileri hardal tohumlarını aktardan alıp evde hardal karışımını kendi reçetesine göre hazırlar, beğenenlere de ballandırarak tarifini anlatır. Hardal bitkisinin tohumlarıdır sofralarımıza gelen minik, açık kahverengi Tohumlar. Hindistan'da pek çok yemekte kullanılan bu baharlı tohumların farklı türü mevcuttur. Sofra hardalı olarak daha çok ak hardal (Sina pisalba) kullanılmaktaysa da tedavide kara hardalın (Brassica nigra) tohuma kullanılır. Özgürlüğünden ödün vermekten hoşlanmayan hardal bir Akdeniz bitkisi . ve yetiştirilmekten pek hoşlanmıyor. Onun tek derdi kırlarda, çayırlarda Olunmak. Arıların bayıldığı beyaz ya da açık sarı hardal çiçekleri çayırlarda salınıp kuşlarla böceklerle hoşbeş etmeye bayılır. Rüzgâr da onları seviyor olmalı ki yaza hardal tohumlarına üfürüp uzaklara gitmesini ve gittiği Yerlerde de yayılmasını sağlar, Sonbaharda yağmurlardan sonra Ege Pazarları'nda görülen ilk otlardan Biri olan hardal filizleri demetler halinde satılır. Haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limon suyuyla karıştırılıp yenir. Dilerseniz sade bir sos yerine cevizle güzel bir tarator sos hazırlayın ve salatanızı zenginleştirin.

Taratorlu Harda lotu Salatası 1 demet ayıklanmış harda lotu 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz 1/4 su bardağı zeytinyağı 3 diş dövülmüş sarımsak 1 limonun suyu Tuz Üzerini süslemek için nar taneleri Hardal otunu bol kaynar suda haşlayıp süzün, soğuk sudan geçirip Doğrayın. Mutfak robotu veya benzeri bir karıştırıcıda ceviz, zeytinyağlı, sarımsak, tuz ve limon suyunu krema kıvamına gelene kadar Karıştırıp haşlanmış otun üzerine dökün, nar taneleriyle süsleyip servisini yapın. (2-4 kişilik) Hardalda kanseri önleyici bazı özellikler olduğu biliniyor. Ayrıca iyi bir Kalsiyum, potasyum ve A, B, C vitamini kaynağı, Hazma yardımcı olur, kan Dolaşımını canlandırır, idrar söktürücü ve antibiyotik özellikleri vardır. Çiğ Olarak fazla miktarda tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına neden olabileceğinden pişirildikten sonra tüketilmesinde fayda var. Siyah hardal tohumları mutfakta sos, çorba, hardal sosu ve turşu yapımında kullanılır. Canlandırıcı (uyarıcı) ve idrar söktürücü özelliği vardır. Yüksek tansiyonu olan kişilerin hardal tohumu ve bu tohumlardan yapılan Ürünleri fazla tüketmemesi gerekir. Harda lotu genelde Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde yeniyor. Ancak diğer bölgelerimizde de tüketildiği bilinmekte. Bunu hardala verilen yerel adlardan da çıkarmak mümkün. Sivas'ta 'acırga', Kastamonu ve Mersin'de 'eşek turbu', Kıbrıs'ta 'ıspata' veya 'lapsana', Erzurum'da 'manacık', Kars'ta ise 'tüppek', Adana'da hardala ne ad verildiğini bilmiyorum, ama Çukurovalı Aşık Halil Karabulut'un deyişi 'belki orada da hardal deniyor' diye düşünmeme neden oldu: Yaprak, çiçek, hardal, marul, lahana, Sarmaları lezzet verir insana. da size hardal sarmasından bahsedemiyorum, çünkü hardal yaprak sarma yapıldığını Aşık Karabulut'tan başka birinden duymadım . Son dönemde keşfettiğim bir lezzet var ki sizinle onu paylaşmayı arna ediyorum. Benim mutfağımda yaratıldı, İtalyan mutfağının meşhur pilavcı otodan esinlenerek:

Harda lotlu Risotto 1 demet hardalotu (yerine turpotu, yabani pazı gibi otlar da kullanı- labilir) 2 çay fincanı pirinç (risotto yapımına uygun tombul bir pirinç) 5 1/2 çay fincanı kaynar su (sebze veya et suyu da kullanılabilir) 1/2 çay fincanı beyaz şarap 2 ufak doğranmış soğan 3-4 diş rendelenmiş veya dövülmüş sarımsak 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1/2 çay fincanı krema 1 defne yaprağı Tuz, karabiber üzerine serpmek için rendelenmiş parmesan, tulum veya gravyer peyniri Öncelikle hardal otlarını ayıklayıp yıkayın. Kart yaprakları atın. Bol Kaynar suya atıp 5-6 dakika kadar haşlayın. Süzün ve rengini kaybet Memesi için soğuk sudan geçirin. Risottoyu yapacağınız yayvan bir tencereye yağ, soğan ve 1 bardak Su koyun. Harlıca ateşte, kapağı kapalı olarak pişirmeye bırakın. soğanlar yumuşadığında ayıkladığınız pirinçleri ekleyin. 2-3 dakika birlikte kavurduktan sonra ufak ufak doğradığınız hardal otlarını ekleyin. Kaynar sudan 2 fincan ekleyip karıştırın.

Kapağı açık kalsın tencerenin, ancak ateşi kısın. Arada konuşarak suyunu çektirin. İki fincan daha su ekleyin. Tekrar aynı şekilde suyunu çekmesini bekleyin.Şarabı, sarımsağı ve kremayı ekleyin. Karıştırın. Gerekiyorsa 1 fincan daha su ekleyin. Risotto dişe gelecek hale geldiğinde (kendi zevkinize göre arada tadabilirsiniz) olmuştur. Son kalan suyunu da çektirin.Ama tam pilav kıvamına gelmeden, hafif lapamsı bir durumda, üzerine peynir serperek servis edin. (4-6 kişilik)Eski dönemlerde de sofralarda yerini almış olan hardalla (daha doğrusu ok hardal kullanan aşçılarla) bakın Plautus (1.Ö. yaklaşık 250-184) nasıl dalga geçiyor: "Ben başka aşçıların yaptığı gibi çeşnilendirmem bir yemeği Onlar, tabaklar içinde bir çayır koyar sofraya-konukları otlayan sığır yeri koyup önlerine yeşillik sürer, sonra da bu yeşillikleri daha çok yeşilli çeşnilendirirler. Başta taze kişniş, rezene, sarımsak ve alexander, yanın kuzu kulağı, lahana, pancar ve pazı: İçine 450 gr silphium boşaltır ve tepesinde hardal tohumu döverler. Öyle yakıcıdır ki bu, dövmeyi bitirmede adamların gözlerini yaşartır. Pişirdikleri yemeği baharatlarla değil, sizi Canlı bağırsaklarımzı için için kemirecek olan baykuşlarla tatlandırıyorlar İçlerine bütün bu yeşillikleri, bırakın yemeyi, sözünü etmenin bile korkutucu olduğu bu sebzeleri dolduran bura halkı genç ölür kuşkusuz. Eğer İnekler yemezse, insanların yiyeceğinden emin olabilirsiniz." * * * Hangi otları bir arada kullanabiliriz? * Ispanak, pazi gibi uyumlu yeşillikler su teresi, hindiba, arapsaçı gibi daha yoğun aromalı otlarla bir arada kullanılabilir. * Hardal (veya turpotu), ısırgan, ebegümeci, gelincik gibi otlar yine ıspanak veya pazıyla birlikte pişirilebilir. * Kuzukulağı, semizotu. su teresi. hindiba (veya karahindiba) da yine eşit miktarlarda bir arada kullanılabilirler. Dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki o da acı tadı olan otların (karahindiba, hardal gibi) önceden kaynar suda birkaç dakika haşlanıp süzüldükten sonra diğer otlarla karıştırılması gerektiği. s

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp