Ciğer Otu

CiĞER OTU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Yapraklı dallan ve çiçekleri.

Dahilen: Akciğer hastalıklarına çok iyi gelir. Bronşitte faydalıdır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, nefes borusunda ve akciğerde meydana gelen nezlelerde faydalıdır, idrarı söktürür, mesane, böbrek ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır, boğmaca, kan kusma, grip rahatsızlıklarına çok iyi gelir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya. 10-12 gr ufalanmış ciğer otu yaprak veya çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Ciğer otu toz haline getirilir. 1 çay kaşığı bir miktar süt içine konulur, günde 3 defa içilir.

Haricen: Yaralarda ve iltihaplı hastalıklarında ciğer otu toz hali¬ne getirilir, yaralara serpilir. Boğaz iltihabında gargara yapılmak sureti ile kullanılır. Basurda ve meme çatlaklarında kaynatılan ciğer otu suyu ile meme uçlarına banyo yapılır. Donmuş uzuvlar bu su ile yıkanırsa faydalı olur. Yanıklarda 4 kullanılır.

1 bardak suya, 15 gr bitki koni yarıya ininceye kadar kaynatılır bu su ile gargara yapılır, pansuman yapılır.

Ciğer otunun hiçbir yan eti yoktur.


CiĞER OTU AÇIKLAMA 2

Arapçası:
Üşne, Şeybetü'l-acüz
Latincesi: Pulmonaria ojficinalis

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Bilhassa ormanlarda yetişir.

Kullanılan Maddesi:
Yaprakları

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Bu ot Yemen'de denize yakın yerlerde mevcuttur ve Bahreyn diye tanınır. Bunun boyu yarım metreye kadar uzar. Gövdesi dik ve tüylüdür. Yumurta şeklinde, beyaz yaprakları vardır. Çiçekleri baştan kırmızı tırak, sonradan menekşe moruna dönerler. Yaprakları sıktır. Çiçekleri nisan ayında toplanarak gölgede kurutulur.
Özünde; şeker, reçine ve sabit yağ vardır.
b) Kurutularak toz haline getirilen ciğer otu yaraların ve cilt iltihaplarının tedavisinde faydalıdır.
c) 50-60 gram yaprağının bir litre suda haşlanmasından meydana gelen ilaç, nefes borularında ve akciğerde meydana gelen nezlelere iyi gelir.
ç) Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
d) Yapraklarından yapılan çay boğmaca, boğaz iltihabı, bronşit ve grib hastalıklarına iyi gelir. Yine bu ilaç, meme çatlaklarında meme başlarının banyo edilmesi suretiyle kullanılır. Bu su ile donuk aza banyo edildiğinde büyük faydası görülür. Yanıklara da iyi gelir.
e) Ciğer otu çay şeklinde içilirse mesane, barsak ve böbrek rahatsızlıklarına da iyi gelir.
f) İdrarı söktürür. Akciğer hastalıklarına şifalıdır.


CiĞER OTU AÇIKLAMA 3

İçindekiler:
Müsilaj, Tanen, Reçine, Katı yağ, Saponin -Silicim asid

Yan Tesiri: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.

Şifası

1) Verem: Ciğer otu, sinir otuyla beraber kaynatılıp çam balıyla tatlandınlarak sıcak olarak içilmeye devam edilir.

2) Yara Bere: Ciğer otu, az suda kaynatılıp lapa yapılır, bu lapa yara bere üzerine vurulur.

3) Çıban, iltihap: Bu lapa, çıban ve iltihap üzerine vurulur.

4) Balgam, Bronşit, Öksürük: Ciğer otu, sinir otu ve biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. (Günde 3 kere)

5) Ağız içi Yara ve Boğaz İltihabı: Ciğer otu kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.

6) İdrar Söktürücü: Ciğer otu, biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, idrar artırarak böbrek ve mesane iltihaplarına faydalıdır.

Tavsiye: Ciğer otu, Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde yetişen eskiden beri akciğer rahatsızlıklarında başarıyla uygulanan bir ottur. İçindeki sümüksü madde ile cilt temizliğinde de kullanılır, harici yaralarda başarıyla uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp