Buğday

BUĞDAY AÇIKLAMA 1

Çeneklilerdendir. Saplarının içi boş ve kamış gibidir.

Çiçekleri başak şeklindedir.

Meyvelerine buğday denir.

İçeriğinde, B vitamini ve karbonhidrat bulunur. Bu vitaminler tanelerin kepeğindedir.

Buğday unu ne kadar çok esmer ve kepekli olursa o kadar faydalıdır.

Tıbbî Özellik ve Faydaları

Kepekli buğday unundan yapılan ekmek, kurabiye ve diğer yiyecekler bağırsakların düzenli çalışmalarını sağlar. Kabızlığı önler. Çimlendirilmiş buğday tanesi zihin yorgunluğunu giderir. Vücuda zindelik katar. Damar sertliği, mide ve cilt hastalığında tavsiye edilmez.


BUĞDAY AÇIKLAMA 2

Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır.

Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.


BUĞDAY AÇIKLAMA 3

Özellikleri


• Sapları kamış şeklinde olan bu bitkinin çiçekleri başak şeklindedir .

• Yemişlerine buğday adı verilir.

Faydaları

• Ekmek, kurabiye ve diğer unlu yiyeceklerde kullanılır.

• Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

• Kabızlığı önler.

• Sinir bozukluklarını gidererek zihni dinlendirir.

• Damar sertliği, mide ve cilt hastalıkları olanlar taze ekmek ve sıcak börek gibi yiyeceklerden uzak durmalıdır.


BUĞDAY AÇIKLAMA 4

Arapçası:
Kamh, Hınta, Bürr
Latincesi : Triticum vulgare. Wheat


Yetiştiği yer ve çeşitleri:
Birçok yerde, bilhassa sıcak iklim de yetişir. Bir kaç çeşidi vardır.

Tıbbi Özellik ve Faydaları

Ekilişi ile biçilişi arasında üç ay geçen, saplarının içleri boş; çiçekleri başak şeklinde ve meyvesi buğday olan bir bitkidir. Özünde B vitamini ve karbonhidrat bulunur. Birçok çeşitleri vardır: Yumuşak buğday, sert buğday, kılçıklı buğday, kanbur taneli buğday, kalınca buğday, esmer buğday, kızıl buğday. En faydalısı, esmer ve kızıl buğdaydır. Büyük ve kızılı çok gıdalıdır.

a) Buğday unu badem yağı ve şekerle pişirilip, sabahlan aç karnına bir miktar yendiğinde göğüs ve böbrek te bulunan ağnlara şifalıdır.

b) Buğday insanın mizacını yumuşatır. Vücudu şişmanlatır. Vücuda çok faydalıdır.

c) Buğday ban tohumu ile döğülerek un haline getirildikten sonra sirke ve bal ile hamur yapılıp da şişmiş husyeler üzerine konduğunda şişyliğini giderir.

d) Kepekli buğday unundan yapılan ekmek, çrek ve benzeri şeyler bağırsaklanrı düzenli çalışmasını temin edip kabızlığı önler.

e) Beyni ve gözü kuvvetlendirir.

f) Mideye faydalıdır, ça!wk hazmolur.

g) Zayıf organları kuvvetlendirir, erkekliği takviye eder.

ğ) Beden dıştan lapası konursa, ısıtır.

h) Çimlendirilmiş buğday tanesi, yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğunu giderir ve sinirleri teskin eder.

i) Bulguru ise üzüm hoşafı ile yendiğinde kan yapar.


BUĞDAY AÇIKLAMA 5

Kara buğday son derece zengin besin değeri ile yüksek kalori sağlayıcı bir bitkisel üründür. İçinde dişlerin çürümesini önleyen florür bıılunur. Buğdaydan elde edilen ekmek ve harnur işi yiyecekler gıda olarak insan beslenmesinde önemli bir yer tutar.

Kullanılışı 1: Öksürüğe karşı etkilidir. ı çorba kaşığı dolusu buğday tanesi, ı litre suda haşlanarak süzülür ve suyu birer bardak içilir.

Kullanılışı 2: Kuru Ciltler İçin Buğday Meskesi: 100 gram buğday zeytinyağı ile mikserde karıştırılır. Krem haline gelen karışım yüze sürülür ve 15 dakika sonra temizlenir.

Kepekli ekmek: Kalp hastalıkları ve bağırsak kanseri için önerilmektedir. Kepekli ekmek bağırsaklarm düzenli çalışmasını sağlar, kabızhğı önler ve ruhsal yorgunluğu giderir. Kepekli ekmek tüketiminde de aşırıya kaçmamal ıdır.

Buğday yağı: Kırışıklıklar, ciltteki yanıklar ve selülit için kullanılır. Hücre yeniteyici özelliği vardır.

Dikkat

Cilt hastalığı, mide rahatsızlığı ve damar sertliği olanlar börek ve ekmeği sıcak olarak yememelidirler.


BUĞDAY AÇIKLAMA 6

Özellikleri


• Sapları kamış şeklinde olan bu bitkinin çiçekleri başak şeklindedir.

• Yemişlerine buğday adı verilir.

Faydaları

* Ekmek, kurabiye ve diğer unlu yiyeceklerde kullanılır.

* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

* Kabızlığı önler.

* Sinir bozukluklarını gidererek zihni dinlendirir.

* Damar sertliği, mide ve cilt hastalıkları olanlar taze ekmek ve sıcak börek gibi yiyeceklerden uzak durmalıdır.


BUĞDAY AÇIKLAMA 7

Buğday (Triticum spp.)

Amerikahların diyet kılavuzundaki kendileri için gerekli olan en düşük tahıl miktarının sadece 1I3'lük kısmını tükettiklerini biliyor muydunuz?

Buğdayın Hikayesi Nedir?

Buğday yenilebilen çekirdeklere sahip dünyada en çok üretilen1600 yıllarda mısırın hemen arkasında ikinci sırada bulunan bir ottur.BuIgur, yarma buğday, parça buğday, buğday çekirdeği, buğday tohuu ve buğday kepeği gibi bazı ürünler kepek unundan üretilmektedir. İpek ununu buğdayın tüm bölümleri tohum, besidoku ve kepek kunulmadan öğütülen tahıl olarak nitelendirebiliriz. Mekanik tahıl değirmenleri otomatikleştirilmeden önce tahıllar iki geniş kaya aranda öğütülmekteydi, sonuç olarak kepeğin her üç bileşenini un ortaya çıktı.

Buğdayın Tarihi

Buğday 12,000 yıldan daha uzun süredir tüketilmekte ve anava-ının güneybatı Asya olduğu düşünülmektedir. Roma, Sümer ve Yunan mitolojilerinde buğday tanrıları ve tanrıçaları var olmaktadır. Günümüzde Çin 'in bazı bölgelerinde buğday hala kutsalolarak varyılmaktadır. On beşinci yüzyılda Kristof Kolomp Yeni Dünya'ya geldikten sonra buğday batı yarımküreye tanıtılmıştır. On dokuzuncu yüzyıla kadar buğday Birleşik Devletlerde ekilmemekteydi. Dünya nüfusunun üçte biri besin olarak buğdaya dayanmaktadır. Çağdaş teknoloji boyunca buğday rafinerisi gelişmiştir. Yunanlılar ve Romalılarda statü sembolü haline gelmiştir. M.S. 50'de eleme un üretimi birçokAkdeniz ülkesinde tırmanmış Buğday ekmeği köylüler, köleler ve atletler için bir besin haline gelmiştir. Roma da panis sordidus (pis ekmek) olarak bilinmekte 1873 de merdane değirmen Dünya Fuarında tanıtılmıştır. Un şuan daha iyi ve daha ucuza arıtılmaktadır ama bazıları o zamandan sürekli "bedel ödediğimizi" savunmaktadır!

Buğday Nerede Yetişir?

En çok buğday üreticileri Birleşik Devletler, Rusya Federasyonu, Çin, Fransa, Kanada, Hindistan ve Türkiye'dir.

Neden Buğday Yemeliyim?

Kesinlikle hiçbir karşılaştırma bulunmamaktadır kepek atırmalarda sindirime karşı direnen, kanserli hücre zariarını bağla) tümör gelişimini önleyen ve hücre ölümlerine neden olan fenolle gibi antioksidanlar bakımından işlenmiş buğdaya göre önemli ölçümü yüksektir.

Doğal İlaçlar

Hipokratlar kepek ununun bağırsak regülasyonunu düzenleme bakımından tavsiye etmektedir. Diyetinize buğday tohumu eklem ağrıları tedavide kullanılır. Buğday tohumundaki E vitamini yanların sık sık tekrarlanmasını ve şiddetini hafifletebilir. Ağız yıkam buğday otu suyu kullanımının diş ağrılarını azalttığı saptanmıştır.

Tam Bir Hayat Kurtaran!


UZUN YAŞAM:
Tam tahıl tüketınenin ömür uzatıcı etkilerin yanında birçok kadın hastalıklarınada iyi geldiği bilinmektedir.

KALP SAĞLIĞI:
Birçok araştırma rafine edilmiş tahılların tam tahılların diyete eklenmesinin kolesterolü ve triglisertil azalttığını göstermiştir.

ROMATOID ARTRIT:
Romatoid artritli hastaları içeren araştırmada steroit terapilerinin yanı sıra diyetlerine mayalanmış buğday tohumu özü eklenmesinin tek başına steroit kullanımına orada hastalarda önemli ölçüde düzelme olduğu görülmüştür.

KANSER:
Bir meta analiz tam tahıl tüketimi ve kolorektal, milesel ve endometriyal kanserleri arasında ters ilişki olduğunu gösteriştir,

ŞEKER HASTALIGl:
Günde en az üç porsiyon tam tahıl benleri tüketenlerde tüketmeyenlere oranla 2. tip şeker hastalığına az rastlanmaktadır. Yaklaşık 3000 orta yaşlı yetişkin i kapsayan bir araştırmada tam tahıl tüketiminin toplam kolesterol ve LDL kolestelünün düşük seviyede olması ve ensülin duyarlılığının artması ile kirli olduğu saptanmıştır. Tam tahıl tüketimi rafine tahıllara oranla

OBEZİTE:
Amerika Klinik Besin Gündeminin yaptığı bir araş-rmaya göre çok fazla tam tahıl besinleri tüketenlerde vücut kütledeksinin(BMI) azaldığı saptanmıştır.

Buğday ile İlgili ipuçları

SEçiM VE SAKLAMA

• Temelde altı sınıf buğday bulunmaktadır:
• Durum makarnalar için irmik unu yapımında kullanılan buğdaydır.
• Sert Kırmızı ilkbahar fırında pişirilen hamur işleri için kullanılan yüksek proteinli buğdaydır.
• Sert Kırmızı Kış-fırında pişirilen hamur işleri için ve hamur işlerindeki proteini arttırmak için diğer unlara eklenen yüksek proteinli buğdaydır. • Yumuşak Kırmızı Kış-pasta, turta, bisküvi ve çörek yapımında kullanılan düşük proteinli buğdaydır.
• Sert Beyaz-ekmek yapımında kullanılan orta proteinli buğdaydır.
• Yumuşak Beyaz turta ve hamur işi yapımında kullanılan yumuşak, çok düşük proteinli buğdaydır.
• Buğday tohumlan hava sızdırmaz kaplar içinde soğuk, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir.
• Un, bulgur, kepek ve tohumunun bozulmamalan için hava sızdırmaz kaplar içinde buzdolabında saklanmaları gerekmektedir.

HAZıRLAMA VE SERVİs ÖNERİLERİ
• Kullanmadan önce buğday tohumlarını soğuk suyun altında iyice durulayın.
• Mevcut olduklarında tam tahıl ekmeği, makaması ya da krake gibi tam tahıl ürünlerini seçin.
• Filizlenmiş buğday tohumlarını sebze salatalarında kullanın.

Yaz Bahçesi Kuskus Salatası

Sharon Grotto
Servis: 8 kişilik (l kôse) • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 20dk Bu kuskus salatası hafif ve yapımı kolaydır, ayrıca ertesi gün tadı çok daha iyi olacaktır. Bu tarif 10 adet enerji enerji deposu yiyece içerir.

MALZEMELER

2 kiise hazırlanmış tam tahıllı kuskus
1 kase yeşilbiber, doğranmış
2 baş sarımsak, kıyılmış
1 kase taze fesleğen, dilimlenmiş
1 büyük domates, doğranmış
¼ çay kaşığı tu
z 1 küçük salatalık, doğranmış
¼ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı taze limon suyu
1 tane yeşil soğan, doğranmış
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tane kırmızıbiber, doğranmış isteğe bağlı:
8 siyah zeytin

HAZIRLANIŞ: Pişmiş kuskusu geniş bir kaseye koyun. Diğer bütün malzemeleri karıştırın ve kuskusa katın. Üzerini kapatın ve en az bir saat tercihen bütün gece buzdolabında bekletin. Eğer isterseniz siyah zeytir.

BESİN ÖĞELERİ
Kalori: 120;
Toplam yağ: 4g;
Doymuş yağ; 5g;
Kolesterol: Omg;
Sodyum: O mg;
Toplam karbonhidrat: 20g;
Lif: 4g;
Şeker: 19;
Protein:l g.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp