Baladur Ağacı

BALADUR AĞACI AÇIKLAMA 1

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Bilhassa Hindistan'da yetişir.

Kullanılan Maddesi: Yemişleri, meyveleri.

Tıbbî Özellik ve Faydaları

Bu bitkinin yemişleri kuş burnuna (hatta kalbe) benzer, iyisi siyah olanıdır. Meyvesi yarılsa ortasından bal gibi bir usare çıkar, buna Asel-i Belâdur denir. İçilme miktarı yarım dirhemdir (2 gr.). Çok dikkatli kullanılmalıdır. Zira zehirli ilâçlardandır. Söylenilen miktardan fazla alınmamalıdır, fazla alınınca ağızda bir yanık, mide ve bağırsaklarda sancılar ve cinnet nöbetleri yapar. Bu zehire karşı hemen inek sütü ayranı, arpa suyu ve bademyağı, ayva çekirdeği ve kar suyu içmelidir. Minhâc sahibi ise, bütün bunları tuzlu suda karıştırıp kullanmalıdır, der.

Belâdur balı, usaresi macun yapmada kullanılır.

Balı böyle yapılır: Belâdurun başını koparıp bir kıskaç ile iyice sıkmalıdır ki usaresi çıksın. Bundan sonra kaynamış inek yağı ve ceviz yağı ile karıştırarak macunlara katılır. Belâdur tütsüsüne oturanda basur memeleri kurur.

Usaresi saçkırana sürülse hemen kıl çıkarır. Bedeli 5 vezni kadar fındık içidir ve 1/4'i kadar belesan (Belesan yağı) ve altıda biri kadar da neft (çamdan çıkan) yağıdır. (Beyaz neft). Sinir bozukluklarına, unutkanlığa, felce ve lakve (felç) ye çok faydalıdır.

Akıl ve hafızayı kuvvetlendirdiği gibi dimağda olan soğuk ve sıcaktan mütevellit bütün hastalıklara iyi gelir.Kanı yakıcıdır.


BALADUR AĞACI AÇIKLAMA 2

Özellikleri


• Bilhassa Hindistan'da yetişir .

• Yemişleri, meyveleri kullanılır.

Faydaları

• Bu bitkinin yemişleri kuş burnuna (hatta kalbe) benzer, iyisi siyah olanıdır. Meyvesi yarılsa ortasından bal gibi bir üsare çıkar, buna Asel-i Beladur denir. İçilme miktarı yarım dirhemdir (2 gr.) Çok dikkatli kullanılmalıdır. Zira zehirli ilaçlardandır. Söyenilen miktardan fazla alınmamalıdır, fazla alınınca ağız da bir yanık, mide ve bağırsaklarda sancılar cinnet nöbetleri yapar. Bu zehire karşı hemen inek sütü ayranı, arpa suyu, ve bademyağı, ayva çeirdeği ve yar suyu içmelidir. Minhac sahibi ise, bütün bunları tuzlu suda karıştırıp kullanmalıdır, der.

• Beladur balı, üsaresi macun yapmada kullanılır. Balı böyle yapılır Beladurun başını koparıp bir kıskaç ile iyice sıkmalıdır ki üsaresi çıksın. Bundan sonra kaynamış inek yağı ve ceviz yağı ile karıştırarak macunlara katılır.

• Beladur tütsüsüne oturanda basur memeleri kurur.

• Üsaresi saçkırana sürülse hemen kıl çıkarır. Bedeli 5 vezni kadar fındık içidir ve 1/4'i kadar belesan (Belesan yağı) ve altıda biri kadar da neft (çamdan çıkan) yağıdır. (Beyaz neft).

• Sinir bozukluklarına, unutkanlığa, felce ve lakve (felç) ye çok faydalıdır.

• Akıl ve hafızayı kuvvetlendirdiği gibi dimağda olan soğuk ve sıcaktan mütevellit bütün hastalıklara iyi gelir.

• Kanı yakıcıdır.


BALADUR AĞACI AÇIKLAMA 3
(BELAZUR)
Arapçası
Baladur
Farsçası Hindi Belôdıır
Latincesi Semecarpııs anacadium

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Bil hassa Hindistan'da yetişir.

Kullanılan maddesi: Yemişleri, meyveleri

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Bu bitkinin yemişleri kuş bumuna (hatta kalbe) benzer, iyisi siyah olanıdır. Meyvesi yarılsa ortasından bal gibi bir üsare çıkar,buna Asel-i Belidur denir. İçilme miktarı yarım dirhemdir (2 gr.). Çok dikkatli kullanılmalıdır. Zira zehirli ilaçlardandır. Söylenilen miktardan fazla alınmamalıdır, fazla alınınca ağızda bir yanık, mide ve bağırsaklarda sancılar ve cinnet nöbetleri yapar. B u zehire karşı hemen inek sütü ayranı, arpa suyu ve bademyağı, ayva çekirdeği ve kar suyu içmelidir. Minhac sahibi ise, bütün bunları tuzlu suda karıştırıp kullanmalıdır, der.

b) Belidur balı, üsaresi macun yapmada kullanılır. Balı böyle yapılır: Belidurun başını koparıp bir kıskaç ile iyice sıkmalıdır ki üsaresi çıksın. Bundan sonra kaynamış inek yağı ve ceviz yağı ile karıştırarak macunlara katılır.

c) Belidur tütsüsüne oturanda basur memeleri kurur.

ç) Üsaresi saçkırana sürüIse hemen kıl çıkarır. Bedeli 5 vezni kadar fındık içidir ve l/4'i kadar belesan (Belesan yağı) ve altıda biri kadar da neft (çarndan çıkan) yağıdır. (Beyaz neft).

d) Sinir bozukluklarına, unutkanlığa, felce ve lakve (felç) ye çok faydalıdır.

e) Akıl ve hafızayı kuvvetlendirdiği gibi dimağda olan soğuk ve sıcaktan mütevellit bütün hastalıklara iyi gelir.

f) Kanı yakıcıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp