Boz Otu

Boz Otu :

Diğer isimleri: İtsineği, Köpekotu, Kukasotu

Bitki: 60 cm 'ye kadar yüksekliği olan çok yıllık bir bitkidir. Gövdesi köşeli, içi boş ve sıkı tüylüdür, gövdenin alt kısnundan uzun dallanır. 3 cm uzunluğunda olan yaprakları oval şekillidir, kenarları geniş dişlidir, alt kısmı tüylüdür. Yapraklar köke yakın uzun saplı, üst kısımlara doğru kısa sap ve küçüktür. Çiçekleri beyaz renklidir, bitkinin üst kısımlarında top şeklinde kümeler oluştururlar. Haziran-eylül ayları arasında çiçeklenir. Haziranağustos ayları arasında çiçekleri dalsız olarak toplanır.

ilaç etkili kısmı: Taze veya kurutulmuş topraküstü kısımları kullanılır.Bileşiminde acı madde (marrubiin), acteosid (hidroksi tarçın asiti glikosidi tanen ve az miktarda esans bulunur.

Etkısı: Safra salgısını artırır.

Kullanıldığı yerler: İştahsızlık, gaz ve dolgunluk hissi gibi hazımsızlık sorunları ve solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

istenmeyen Etkileri: Yok. ilaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 4,5 gr kurutulmuş ot veya 2-6 yemek kaşığı sıkma (pres) suyu.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: Kıyılmış 1,5 çay kaşığı kuru ot bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir. İştahsızlık için yemeklerden önce, hazımsızlık için yemeklerden sonra içilir.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme süresince kullanılmamalıdır. Uzun süre ve fazla miktarda kullanılmamalıdır. Şikayetler bir kaç gün sürüyor ve sürekli tekrarlanıyorsa hekime gidilmelidir.

Kalp hastaları hekime danışarak kullanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp