Buçu Bitkisinin Tanımı

Buçu Bitkisinin Tanımı : LATİNCE ADI
Barosma betulina (kısa yapraklı), B. crenulata (oval yapraklı),B. serratifolia (uzun yapraklı)
FAMİLYASI
Rutaceae
KULLANILAN BÖLÜMÜ
Yaprağı
TANIMI
Boyu 180 santimetreye ulaşabilen bu odunumsu çalının kabuğu kırmızımsı ya da morumsu kahverengidir. Üstü yağ bezecikleri ile kaplı, kenarları tırtıklı, derimsi parlak yaprakları sarı yeşil-kahverengi arasındadır. Çiçekleri küçük ve yıldız biçimindedir.
YETİŞTİĞİ YER
Kuraklığa dirençlidir. Afrika’nın güneyine, Ümit Burnu bölgesine endemiktir.HALKBİLGİSİVE GELENEKSEL KULLANIM
IAfrika’nın güneyindeki Yerli halklar bitkinin bir tutamının bir kuzu değerinde olduğunu söyler. XIX. yüzyılda zührevî hastalıkların, böbrek taşlarının ve idrar yolu sorunlarının tedavisinde kullanılan bitkinin ticaretini yapan New Yorklu girişimci Henry T. Hembold o denli başarılı olmuştu ki kendisine Buçu Kralı adını vermişti. XX. yüzyılın ünlü medyumu Edgar Cayce de hastalarına bu bitkiyi verirdi. Bitkinin suyu, bugün, dünyanın bazı yerlerinde maden suyu olarak satılmaktadır.
TIBBİ KULLANIMI
Afrikalılar, özellikle de Ümit Burnu’nun batısındaki Khoi San halkı, AvrupalIların bölgeye ayak basmasından çok önce idrar sorunlarının tedavisinde kullandıkları bitkinin tıbbi özelliklerini keşfetmişlerdi. XVII. yüzyılda Ümit Burnu’nu sömürgeleştiren HollandalI yerleşimciler, bitkiyi böbrek taşı, eklem iltihaplanması, kolera, kas ağrısı ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde kullandı. Daha sonraları bölgeye yerleşen İngilizler, bitkinin neredeyse her hastalığa iyi geldiğini düşünüyordu. Hafif idrar söktürücü ve antiseptik özellikleri olabilen uçucu yağlar içeren bitki cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde etkin değildir. Regl öncesi şişkinliklere iyi gelen Fluidex ve Odrinil’in içeriğinde bu bitki vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp