Brokoli

BROKOLİ AÇIKLAMA 1

Bir sebze türüdür.

Tıbbî Özellik ve Faydaları

Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.Kemik erimesine karşı engelleyici etkisi vardır, kan dolaşımında görülen aksaklıkların tedavisinde kullanılır.

Bağırsak, akciğer ve meme kanserini önlemede etkilidir ayrıca ostrojen bozukluğunun giderilmesinde de etkilidir.


BROKOLİ AÇIKLAMA 2

Brokoli sebze olarak A, C, E ve Karotin vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Demir, selen, bakır ve potasyum kaynağıdır. Brokolinin kendine has selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin atılmasında, safra asidi fazlalığında ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadır. Brokoli bağırsak sistemini düzenler bu sebeple kabızlığı önleyici ve bağırsakların düzenli bir şeklide çalışmasını sağlayıcıdır.

Brokoli, ihtiva ettiği bazı (bitkisel hormonlar) bakımından ayrı bir önem taşımaktadır, bu sayede vücuttaki hormon dengesini ayarlayıcı özelliğe sahiptir. Menopoz dönemindeki hanımlarda ostregon hormonunun düzenli çalışmasını temin için brokoli kullanımı faydalı olmaktadır. Brokoli ihtiva ettiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendiren 5 madde ihtiva etmektedir. Brokoli aynı zamanda antibiyotik etkilidir.

Brokoli iyi huylu prostat büyümesi, prostatitis (bakteriyel prostat enfeksiyonunu) ve kronik idrar yolları enfeksiyonlarında faydalıdır. Brokoli rahim, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur. Brokolinin ihtiva ettiği (sulforafen ve benzeri) maddeler kanser tedavisine karşı kullanılmaktadır. Brokoli prostat ve meme kanserine karşı 5 ayrı koruyucu madde ihtiva etmektedir. Brokoli prostat rahatsızlıklarının kansere dönüşmesini önleyici güçlü bir etkiye sahiptir. Tedavide kullanılacak bitki taze ve sararmamış olmalıdır. Günlük taze bitki kullanılabildiği gibi buz dolabında buzluk kısmında saklanan bitki de kullanılabilir. bitki dolaba yıkanmadan konulmalı ihtiyaç olduğunda dolaptan çıkarınca yıkanmalıdır. 250 şer gr.lık parçalar halinde muhafaza edilmelidir. Prostatitis ve prostat hastaları kür boyunca acı biber, alkol, kahve ve nescafe kullanmamalı. Hayvani yağlardan uzak durmalıdır.

Kullanılışı: 1 kilo suya 250 gr doğranmış bitki konur. Hafif ateşte ağzı kapalı olarak 5-6 dk kaynatılır. Yarısı sabah aç karna diğer yarısı akşam yemeğinden 20 dk evvel içilir. 1çtikten 20-30 dk sonraya kadar hiçbir şey yenilip içilmez su hariç. Haşlanan bitki öğle yemeğinde salata olarak yenilebilir. Bu şekilde 21 gün devam edilir. 2ıgünlük kür tedavisine başlayan hastalar daha 2-3 gün içerisinde şikayetlerinin azaldığını görürler. Hastalığın seyrine göre 6-7 yıllık gecikmiş durumlarda birkaç ay sonra hastalık yeniden nüksedebilir. Bu gibi durumlarda 1 haftalık ilave kür yeterli olmaktadır. Hastalığa yeni yakalanan kimseler 21 günlük brokoli kürü ile 10 - 11 ay rahat edebilirler. Tekrar gerektiğinde 1 haftalık kür kafi gelmektedir. En güzeli ise 6 ayda bir haftalık kürler şeklinde kullanmaya devam edilmelidir.


BROKOLİ AÇIKLAMA 3

Etkileri

* Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze ve çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir.

* Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz.

* Kadınlarda göğüs kanserini önler.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

* Çok hafif haşlayarak çeşitli soslarla yenilir.


BROKOLİ AÇIKLAMA 4

İçindeki C vitamininin turunçgillerden daha fazla olduğu bildirilmektedir. Kalsiyum fazladır. Lif miktarı yulaftan fazladır. İçinde Omega-3 vardır. Kataraktı önlemede kullanılır. Ülseri önlemede yardımcı oluyor.
Yaşlanmayı geciktirir.
Vücudu yeniler. Beta karoten vardır.
Antioksidan özelliği vardır.

Kanser için: Kansere karşı bizi koruyan ve örnrümüzü uzatarı bir sebzedir. Brokoliyi fazla tüketenlerde bağırsak ve akciğer kanseri daha az görülür. Kadınlarda göğüs kanserini önler.

Kemik erimesi için: Demir ve diğer minerallerin eksikliğini gideren brokoli, bir vitamin deposudur. A, E ve C vitaminIeri bakımından zengin olduğu ve çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesini önleyici etkisi vardır.

Kalp ve dolaşım hastalıklarına faydalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir, selenyum, bakır ve potasyum kaynağı olan brokoli, içerdiği flavonoidler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahiptir.

Prostat enfeksiyonu için: Antibiyotik özelliğe de sahip olan brokoli bu yönüyle prostat enfeksiyonuna karşı etkilidir. Prostat hastalarını rahatlatıcı etkisi vardır.

Kullanılışı: Çiğ ya da haşlanarak yenebilir. Yemeği yapılır. tüketimde aşırı ya kaçmamalıdır. Her gıdanın fazlasının yan etkileri olabileceği unutulmamalıdır.


BROKOLİ AÇIKLAMA 5

Brokoli (Brassica oleracea Italica)

GERÇEK KÖKENi

Tere veya şalgam brokolisi olarak bilinen brokolinin aslında brokoliden değil de şalgam ailesinden geldiğini biliyor muydunuz?

Hikayesi Nedir?
Brokoli Brassica oleracea adı verilen turpgillerden ltalica türünden gelir ve lahana, karnabahar, kıvırcık lahana, karalahana ve Brükel lahanasıyla akrabadır. Göbekli ve tomurcuklu olmak üzere iki tür brakoli vardır. Göbekli brokoli en yaygın olanıdır. Tomurcuklu olanı ise üzerinde biten küçük çiçeklerden tanıyabilirsiniz.

Brokolinin Tarihi
Brokoli dünya üzerinde yaklaşık 2000 yıldır yetişmektedir. ilkolarak Türkiye'de, Anadolu'da görülmüştür ve buradan, önce Yunanistan, İtalya'ya ve sonunda tüm Avrupa'ya yayılmıştır. On dokuzuncu yüzyılın başlarında İtalyan göçmenler brokoliyi Kuzey Amerika'ya taşımışlardır. İtalyan kökenli olmayan Amerikalılar arasında en başta pek rağbet görmediyse de bir asır sonra herkes tarafın tüketilmeye başlayınca ticareti de yapılmaya başlamıştır. ilk ticaret hasatı 1920 yılında New York, Brooklyn'in bir kasabasında gerçeleşmiştir.

Brokoli Nerede Yetişir?
Brokoli üretiminin başında Kanada, Japonya, Hong Kong, Mesika, Türkiye ve Birleşik Devletler gelir. Birleşik Devletle rdeki brokoli üretiminin yüzde doksanı Kaliforniya, Salinas Vadisi ve SanMaria'dan gelir. Kış aylarında bu bitkiyi Arizona, Teksas, Florida,Washington' da bulabilirsiniz.

Neden Brokoli Yemeliyim?
Brokoli C vitamini ve özellikle A vitamini açısından oldukça zengindir. A vitamini brokoli içerisinde beta-karoten formunda bulunur ve ayrıca folik asitler, kalsiyum 'Ve krom da içerir. Brokoli kanserle mücadelede etkili olduğu düşünülen indoller ve izotiyosiyanat gibi bileşenler açısından da oldukça zengindir. Brokoli çiçeklerin sulforafan gluko inolat adı verilen antioksidanlar yoğunluktadır. Blim adamlarının söylediklerine göre üç gün bekletilmiş bir avuç brokoli çiçeğinde, elli kilo kadar nonnal brokolide bulunanın yirmi ile elli katı kadar sulforan glukosinolat bulunuyor!

Doğal ilaçlar
Sinüzit enfeksiyonlarda C vitamini almak her şeyden önemlidir ve yemiş ve turunçgiller gibi diğer sebze ve meyvelerle birlikte brekoli de C vitamini açısından oldukça zengindir. Brokoli sinüzit enfeksiyonların hem önlenmesinde hem de tedavisinde oldukça etkilidir. Pek çok meyve suyunun yapımında temel madde olarak kullanılan brokolinin uçuk oluşumlarını engellediği ve iyileşmesine yardımcı olduğı düşünülmektedir. Bugün bilim adamları bunun nedenini araştıriyorlar. Rootstan' daki Ohio Üniversitesi Tıp Fakültesi araştııma görevlilerinin insan ve hayvan hücreleri üzerinde yaptıkları deneylere göre brokolinin (aynı zamanda lahana ve Brüksel lahanasını gibi sebzelerin) içerisinde doğal olarak bulunan indol-3-karbinol (Be) bileşeninin uçuk virüsünün üremesini engellediği görülüyor.

Tam Bir Hayat Kurtaran!

KALP SAĞLIĞI: Yapılan araştırmalar LDL oranı, yani "kötü" Kolesterol oranı yüksek olan ve diğer kalp rahatsızlıkları olan hastaarda brokoli veya karnabahar suyu tüketenlerin LDL oranında düşüş olduğunu gösteriyor.

KANSER:
Brokolide ve en çok da brokoli çiçeğinde olduğu gii Sulforafan gluksinlat gibi sülfür içeren bileşenlerin göğüs ve prost kanserine iyi geldiğini gösteren üç yüzün üzerinde araştırma sonucu vardır. Bu araştırmalar sulforafanın kanser hücrelerinin büyümesii önlediğini göstermiştir. Brokoli'de bulunun indol-3-karbinol bileseninin ve diindolimethanın (DıM) tiroit ve guatr kanserinde kanserli ücrelerin yayılmasını yavaşlattığı gözlemlenmiştir.

ÜLSER:
Brokoli' de bulunan sulforafan ülser ve benzeri rahat-ızlıklara sebep olduğu bilinen H. Pylori bakterisinin büyümesini sağlar. Bakterinin antibiyotiklere bile bağışıklık gösteren türerinin brokoli kullanımıyla sayı olarak gözle görülür oranda azaldığı gözlemlenmiştir.

Brokoli ile İlgili İpuçları

SEçiM VE SAKLAMA

• Saplarını sağlam olmasına ve üst kısmının sıkı olmasına dikkat edin.
• Buzdolabında yıkamadan ve poşetin ağzı açık bir biçimde saklayın.
• Lezzeti açısından brokoliyi bir iki gün içinde tüketmenizi önerırız.

HAZıRLAMA VE SERVİs ÖNERİLERİ:
• Kalın sapı kesip atın. Çiçekleri birbirinden ayırın.
• Brokoliyi pişirmek kanser öldürücü özelliklerini azaltıyor. IIlinois Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerine karşı etkin olduğu gözlenen sulforafanların brokoli ısıtıldığı zaman azaldıkları gözlemlenmiştir.
• Brokoliyi çatalla batırdığınızda saplanacak kadar kaynatın ve sert kalmasına dikkate edin. Açık yeşil rengini kaybetmemesi gerekiyor .
• Brokoliyi havuç, taze fasulye, tavuk ya da soya peyniri gibi protein içeren hayvansal ya da bitkisel besinlerle beslenilenebilir.Soya sosuyla servis edebilirsiniz.
• En sevdiğiniz sosla ya da salata da pişirmeden yiyebilirsiniz.

Aile Boyu Brokoli Omlet

icki Anderson

Servis: 8 kişilik» Hazırlama ve pişirme süresi: 75 dakika Bu tarif 6 adet enerji deposu yiyecek içerir. Çocuklarınız brokoliyi pek sevmiyorlarsa bile bu yemek onların fikrini değiştirecek. En seçici damakların bile hayır diyemeyeceği bir yemek!

MALZEMELER
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ su bardağı küp kesilmiş soğan
3 adet büyük boy yumurtanın beyazı
1 büyük yumurta
1 su bardağı yağsız süt
¼ çay kaşığı sarımsak tozu
¼ adet ince dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
50 gram kadar yıkanıp durulanmış brokofi
2 su bardağı tahıilı ekmek kırıntısı
1 su bardağı rendelenmiş az yağlı çedar peyniri

HAZIRLANIŞI
Fırını 350 dereceye getirip önceden ısıtın. Soğan ve sarımsak yumuşayana kadar zeytinyağında soteleyin. Yumurtaları, sütü, tuz ve biberi geniş bir kapta karıştırın. Brokoliyi, ekmeği, soğan" sarımsağı da ekledikten sonra iyice karıştırın. Peynirin ¼ ünü ekledikten sonra tekrar karıştırın. Karışımı dikkatlice yeterli büyüklüktek bir cam kaseye boşaltın. Kalan peyniri üzerine serpiştirdikten sorıra bir saat kadar pişirin. Piştiğini anlamak için bir bıçakla ortasına ba tırın; bıçak temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Beş on dakika kadar soğumasını bekledikten sonra dilimler halinde servis edin.

BESİN ÖGELERİ
Kalori: 200;
Toplam yağ: 12gr. ;
Doymuş yağ oranı: 6 gr.;
KoIesol: 60mg. ;
Sodyum: 398 mg.;
Toplam karbonhidrat: 13 gr. ;
Lif: 3 gr.;
Şeker: 5 gr. ;
Protein: 11 gr.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp