Boy Otu

Boy Otu :

Diğer isimleri: Buyotu, Çemenotu.

Bitki: Orta ve Güneydoğu Anadolu' da yetiştirilir. Akdeniz ülkeleri ve Çin'de bulunur.50 cm yüksekliğinde bir yıllık bitkidir. Gövde kuvvetli, dallanmış ve tüy süzdür. Yapraklar 3 cm uzunlukta olup, uçlara doğru dişlidir.

Çiçekleri sarımsı beyaz olup, tek veya ikisi bir arada bulunur. Meyvesi 5-20 cm uzunukta olup, içinde 4-20 adet tohum bulunur. Tohumu 3-5 mm uzunlukta,sert, köşeli, üzeri ince pürtüklü, bir çukurlukla ikiye ayrılmış, esmer kırmızı-eya sarımsı esmer renkli, kokusuz ve hoş olmayan lezzettedir. Tohumu toz edilince kuvvetli ve özel bir koku duyulur.

ilaç etkili kısmı: Kurutulmuş olgun tohumları kullanılır. Bileşiminde;steroidsaponin, trigonellin, glykosylflavon (vitexin, saponaretin vb.), sterol,rotein, yağ ve % 30 onarunda şeker türevi kıvam artırıcı madde bulunur.

Kullanıldığı yerler: Dahilen; iştahsızlıkta kullanılır. Haricen; bölgesel cilt iltihaplanmalarında.

Kullanılmaması gereken haller: Yok. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanmadan önce hekime danışılmalıdır.

istenmeyen Etkileri: Haricen tekrarlanan kullanımda ciltte tahrişe neden olabilir.

ilaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Dahilen 6 gr kurutulmuş tohum, haricen 250 ml suda 50 gr öğütülmüş kuru tohum.

Kullanım şekli: Dahilen; yarım çay kaşığı öğütülmüş veya dövülmüş kuru tohum biraz sıvı ile yutulur, yemeklerden önce günde 3 defa kullanılır.

Haricen; 50 gr kurutulmuş tohum öğütülür, 250 ml su ile ısıtılır,S dakika kaynatılarak bir lapa elde edilir. Bu lapa ılık olarak iltihaplı bölgeye sargı olarak tatbik edilir.

Uyarı: Hekim tavsiyesi olmadan dahilen 1haftadan uzun süre kullanılmamalıdır. Şeker hastalarında kan şekerini düşürebilir, kontrollü kullanılmalıdır. Haricen; tekrarlanan kullanımda ciltte zedelenmelere neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp