Böğürtlen Yaprağı (rubus Fruticosus) Nedir?

Böğürtlen Yaprağı (rubus Fruticosus) Nedir? : İngl. Blackberry - Alm. Bronıbeere - Fr. Feuilles de ronce noire Drog adı: Rubi fruticosi folium / yaprakToplama/kurutma: İlkbahar sonuna doğru, gelişimlerini tamamlamış olan genç yapraklar toplanır, gölge ve havadar bir yere serilerek kurutulur. Bitkinin tümü ve hatta yapraklar bile dikenlidir, dikkat etmek gerekir. Meyveler ise tam olgunlaştıklarında toplanır ve bekletmeden tüketilir.Bileşim: Böğürtlen yaprağı, tanen, organik asitler, biraz C vitamini ve çok az uçucu yağ.Meyvede ise, meyve asitleri, mineraller ve vitaminler bulunur.
Kullanım alanları: Yapraklar, içerdikleri tanen sayesinde, hafif kabız yapıcı etki içerir. İshale karşı kullanılabilir. Ayrıca, boğaz ve ağız boşluğu iltihaplarına karşı gargara ve çalkalama olarak kullanıma uygundur. Hafif mide rahatsızlıklarına karşı, mayıs papatyası ve nane ile eşit oranda karıştırılarak kullanılabilir. Düşük olasılığına karşı dölyatağını güçlendirmek için, gebelik süreci boyunca günde 1- 2 bardak böğürtlen yaprağı çayı içilebilir.Kullanım biçimi: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak(veya bitki karışımı), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır , üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür.
Günde 2-4 bardak çay içilebilir.Hoş bir tadı olan meyve kan yaptırıcıdır. Ama en başta gelen özelliği, ses kısıklıklarında başarıyla kullanılabilmesidir. Bu durumda, ılıklaştırılan taze meyve suyu, derin gargaralardan sonra küçük yudumlarla yutulmalıdır. Özellikle ses sanatçıları, konuşmacılar, öğretmenler ve politikacılar için çok yararlı olabilir. Ama uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka bir uzman doktora başvurulmalıdır.Uyarı: Bitkinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp