Binbirdelik Otu

BİNBİRDELİK OTU AÇIKLAMA 1

Tarla, orman kıyılarında, tepelerde ve çayırlarda Temmuz'dan Eylül'e kadar çiçeklenen bir bitkidir. Bitki 25-50 cm boyunda olup çok dallıdır ve sapları ayrı olduğu halde bir şemsiye biçimindeki çiçekleri parçalı, altın sarısı renkli ve kenarları siyah renkli tüyler ile çevrilidir. Erkek organları çok adette ve 3 demet halinde bir araya toplanmıştır.

Faydaları: Tanen (tanenin), uçucu yağlar (carophyllene, pidene, limonine, myrcene), flavon türevleri (flavonoids; quercitrin, quercitrin, rutin), hipericin (hypericin, pseudolıy-pericin), karoten (carotene), Vitamin C ve resin içermektedir. Binbirdelik otu yağı; ağrı kesici, iltihap önleyici ve iyileştirici özellikleriyle, iyi bir yara merhemidir. Binbirdelikotu çayı; sinirsel şikayetler de, çarpma sonucu yaralanmalarda ve ağır kaldırma sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklarda kullanılır. İshale karşı da çok etkili bir bitkidir. Genç kızlarda adetlerin düzenli olması ve cinsel organların gelişmesine yardımcı olur.

ÇayH azırlamak: Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy 1 su bardağı kaynamış suya eklenir ve 3-4 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarıda belirtilen durumlarda günde 2-3 bardak içilir.

Binbirdelikotu (Kantaron) Yağı Hazırlamak: Güneşli havada toplanmış çiçekler, gevşek biçimde bir şişeye doldurulur ve üstüne, sızma zeytinyağı eklenir. Mayalanma süresi olan 3-5 gün süresince şişenin kapağı açık tutulur ve arada bir çalkalanarak, güneşli bir yerde bekletilir. Daha sonra şişenin kapağı kapatılır ve 4-5 hafta boyunca, arada bir çalkalanarak güneşte bekletilir. Bir süre sonra süzülür, çiçekler de sıkılır ve koyu renkli şişelerde saklanır. Yanık yaraları için, zeytinyağı yerine, ketentohumu yağı kullanılır.

Binbirdelikotu (Kantaron) Tentürir: 1 lt konyağın içine, güneşte toplanmış ve ince kıyılmış 2 avuç bitki (sap, yaprak ve çiçek) eklenir. Şişe 14 gün boyunca güneşte bekletilir ve arada bir çalkalanır. Süre sonunda süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır.


BİNBİRDELİK OTU AÇIKLAMA 2

Diğer İsimleri:
Kanotu, Kılıçotu, Koyunkıran, Kuzukıran, Mayasılotu, Sarı kantaron, Yaraotu.

Bitki: Anadolu ve Avrupa'da yaygın olarak bulunur. 15-80 cm yüksekliğinde çok yıllık, tüysüz, otsu bir bitkidir. Kökü iğ şeklindedir, yan kökleri saçaklıdır. Gövdesi iki kanatlıdır, dikine uzar, üst kısımları dallanmıştır. Karşılıklı dizilen tüysüz yaprakları 1,5-3 cm 'uzunluğunda ve oval şekillidir,üzerinde şeffaf noktacıklar vardır (ışığa tutulunca). Dalların ucunda bulunan çiçekleri parlak sarı renkli ve 5 parçalıdır, kenarları siyah renkli beneklerle çevrilidir. haziran-ağustos ayları arasında çiçeklenir.

ilaç etkili kısmı: Çiçeklenme döneminde toplanıp kurutulan toprak üstü kısımları (dal uçları) kullanılır. Bileşiminde hypericin, pseudohypericin,hyperforin, flavonoid, tanen ve esans bulunur.

Etkisi: Hafif depresyon giderici etkisi vardır ve iltihaplanmayı önler. Kullanıldığı yerler: Dahilen; psikolojik rahatsızlıklar, depresyon, korku veya sinirsel huzursuzlukta kullanılır. Yağ ile hazırlanan ürünleri hazımsızlık şikayetlerinde içilir.
Haricen; yağlı ürünleri yaralar ve 1. derece yanık tedavisinde uygulanır. Kullanılmaması gereken haller: Yok.

istenmeyen Etkılerı: Özellikle açık tenli kişilerde cild sorunlarına neden olabilir.

ilaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Dahilen ortalama günlük kullanım miktarı 2-4 gr kurutulmuş ottur.

Kullanım şekli: Hazır ilaçlar tarifine göre uygulanır. çayı şöyle hazırlanır:çay kaşığı ince kıyılmış kuru ot bir fincana konur üzerine sıcak su (150 ve 60 derece) ilave edilip 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Sabah ve akşam 2 defa çayı taze hazırlanıp içilebilir.Sarı kantaron yağı şu şekilde hazırlanır: 100 gr çiçek 1000 gr. Ayçiçek ağında su banyosunda 2 saat ara sıra karıştırılarak ısıtılır ve süzülür. Yağ koyu kırmızı bir renk alır. ışıksız ortamda muhafaza edilir. Bu yağ haricen kullanılır, sargı günde 4-5 defa değiştirilir.

Uyarı: Kullanım süresi boyunca cildi ve gözleri güneş ışığına ve diğer ult viole ışıklarına karşı korumak gerekir, güneş banyosu yapılmamalıdır.Psikolojik rahatsızlıklara karşı 4-6 haftada hissedilir bir iyileşme görülmezse farklı tedavi şekilleri uygulanabilir.


BİNBİRDELİK OTU AÇIKLAMA 3

Özellikleri

• Ortalama boyu 60 cm olan bu bitki, çalılık ve fundalıklar arasında bulunur.

• Sapsız yaprakları vardır.

• Gövdesi dört köşelidir.

Faydaları

• İdrarı arttırır.

• Sinirleri yatıştırır ve iştahı açar.

• Göğsü yumuşatarak balgamı söktürür.

• Ağızdaki ağrıları dindirir. Ağız kokusunu giderir.

• Mide bulantısını geçirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp