Biberiye

BİBERİYE AÇIKLAMA 1

Biberiye (Rosmarinus officinalis)


İngl. - Rosmary - Alm. Rosmarin - Fr. Rosmarin

Yöresel Adları: Hasalban, Kuşdili

Drog Ad : Rosmarini folium / yaprak

Tentür: Rosmarinus D1

Eterli Uçucu Yağ: Rosmarini aetheroleum

Toplama / Kurutma: Ülkemizde süs bitkisi olarak bahçeve parklarda yetiştirilir. Akdeniz Bölgesinde yabani olarak da yetişir. Yapraklar, çiçeklenme aşamasından önce, şubat-mart döneminde toplanır ve gölgede özenle kurutulur, 35 derecenin üstündeki yapay ısıda kurutulduğunda, başlıca etken maddesi olan eterli uçucu yağ yitirilir.

Bileşim: Bomeol, Linalool, Camphen, Cineol, ve kafur gibi uç ucu yağlar, tanen, acı maddeler ve reçine.

Etkileri: Gaz söktürücü, kramp çözücü, anti depressif,antiseptik, deriyi uyarıcı, cinsel gücü arttırıcı ve aromatik.

Kullanım Alanları: Kan dolaşımını ve sinir sistemini uyarır, sindirimi güçlendirir, mide ve bağırsaklarda oluşan gazları söktürür. Özellikle, genel güçsüzlük eşliğinde ortaya çıkan, gaz oluşumu, baş ağrısı ve depresyon gibi belirtilere yol açan sindirim sorunlarına karşı kullanılmalıdır. Alçak kan basıncına karşı kullanıldığında rahatlıklar sağlayabilir. Uyarıcı etkisinedeniyle, erkeğin cinsel gücünü arttırdığı varsayılır. Bu amaç doğrultusunda biberiye şarabı kullanılması uygun olur. Dıştan kullanımda, baş ağrılarına, siyatik ağrılarına ve sinir ağrılarına karşı, friksiyon, kompres veya banyo katkısı olarak kullanılmalıdır. Saç köklerini de uyardığı için, erken saç dökülmesine karşı friksiyon biçiminde kullanılır. Bitkinin eterli yağı ile yapılan friksiyonlar daha da etkilidir.

Kullanım Biçimleri: yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 6-8 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak çay yeterlidir.

Karışımlar: Depresyonlara karşı, kediotu kökü ve san kantaron ile eşit oranda karıştırılır. Sindirim sorunlarına karşı ise, frenk kimyonu ve rezene ile eşit oranda karıştırılmalıdır. Frenk kimyonu ve rezene havanda hafifçe ezilmelidir. Demleme biçimi ise yukarıdaki gibidir.

Tentür Kullanımı: Rosmarinus D], günde 2-3 kere, 20-25 damla, biraz suyla inceltilerek alınır.

Eterli yağ: Rosmarini aeıheroleum, saç dökülmesine, kas ve eklem ağrılarına karşı friksiyon olarak dıştan kullanılır. Banyo katkısı: 50-60g ince kıyılmış yaprak, 1-2 litre suda, üstü kapalı olarak kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra 15-20 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülerek sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Banyodansonra yatakta bir süre dinlenilmelidir. Geceleri alınan banyolar uykusuzluğa neden olabilir, çünkü bitki uyarıcıdır. Ama alçak kan basıncından şikayetçi olanlar banyodan yararlanabilirler.

Biberiye şarabı: Bir litre kaliteli şaraba 1O tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış biberiye yaprağı eklenir ve şişenin ağzı sıkıca kapatılır. Arada bir çalkalanarak i O gün bekletildikten sonra süzülür. Buzdolabında, şişenin ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Yemeklerden sonra 1-2 likör kadehi yeterlidir. Önemli olan sürekliliktir.

Uyarı: Önerilen dozajlar aşılmadıkça, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama eterli yağın içten kullanılması doğru değildir. Bitki çayı kan basımcını hafifçe yükseltebilir. Gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur.


BİBERİYE AÇIKLAMA 2

Biberiye
(Rosmarinus officinalis)

Yöresel Adları: Hasalban, kuşdili

Bitki Özellikleri: Biberiye, bazen 2 metreye ulaşan yükseklikte, çalı görünümlü, gösterişli ve hoş kokulu bir bitkidir. Üstü parlak, altı tüylü ince uzun yaprakların her zaman yeşildir. Mart-mayıs aylarında, açık mavi-eflatun renkli çiçekleri açar. Öz yurdu Akdeniz bölgesidir. Ülkemizde Adana, Mersin, Tarsus, İskenderun yörelerinde, kuru ve güneşli sırtlarda yetişir. Ayrıca, bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Bileşim: Uçucu yağ, tanen, acı maddeler, bitki asitleri ve kafur.

Toplama ve Hazırlama: Yapraklar, çiçeklenmeden önce toplanıp, gölgede kurutulmalıdır. Bitkinin başlıca etkin maddesi olan uçucu yağın kaybına yol açmamak için, 35 derecenin üstündeki sıcaklıklardan kaçınılmalıdır. Biberiye, şifalı bitki satıcılarından satın alınabilir.

Kullanım Alanları ve Biçimleri: Sindirim sisteminde oluşan aksaklıklarda, kramplar eşliğindeki mide, bağırsak ve safrakesesi rahatsızlıklarında içten, kas ve eklem romatizmasında dıştan kullanımda etkilidir. Sinir sistemini dengeler ve kan dolaşımını güçlendirir. Özellikle alçak kan basıncına karşı kullanılmalıdır. Kronik güçsüzlüklerde, romatizma ve gut hastalıklarında rahatlıklar sağlar. Genel güçlendirici olarak, biberiye katkılı banyolar çok iyi sonuçlar verir. Ama uykusuzluk sorunu olan kişilerin bu banyoları sabah saatlerinde almaları doğru olur. Çünkü biberiye, uyarıcı olarak da çok etkilidir. İçten yapılan tedavilerde, bitki çayı kadar, bitki şarabı da başarılı sonuçlar verir. Mikrobik hastalıklardan ve gripten sonraki güçsüzlük hallerinde, içten çay tedavisi ile kişi kısa sürede güç kazanabilir. Kas ve eklem romatizmasına karşı, bitki tentürü ile yapılan friksiyonlar ve kompresler büyük rahatlıklar sağlar. Ayrıca, biberiye şarabının potenz arttırıcı etkiye sahip olduğu da varsayılır. Ama ille de kısa sürede sonuca ulaşmak için yüksek dozajlarda kullanılmamalıdır!

Biberiye Çayı: 1-2 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10-12 dakika kadar demlendikten sonra süzülür. Tatlandırılmadan, günde 2-3 bardak içilebilir.

Biberiye Banyosu: 50-60 gr ince kıyılmış bitki, 1-2 litre suda kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra 15-20 dakika demlenmeye bırakılır, süre sonunda süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır.

Biberiye Şarabı: Alkol oranı yüksek, kırmızı veya beyaz 1 litre şaraba, 10 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki eklenir. Şişe zaman zaman çalkalanarak, 5-6 gün bekIetildikten sonra süzülür. Serinde tutulmalıdır. Yemeklerden sonra, 1-2 likör bardağı yeterlidir. Daha fazlası içilmemelidir. Önemli olan sürekliliktir.

Biberiye Tentürü: Geniş ağızlı, 1 litrelik bir şişe yarıya kadar, ince kıyılmış bitkiyle doldurulur ve üstüne 70 derecelik etil alkol eklenir. Arada bir çalkalanarak, 10-14 gün boyunca bekletildikten sonra, tülbentten geçirilerek süzülür. Friksiyon ve kompreslerde kullanılır.

Yan Etkiler: Önerilen dozajlar aşılmadıkça, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama, uçucu yağların mide ve bağırsakları tahriş edebileceği düşünülmelidir. İşte özellikle bu nedenle dozajların aşılmaması gerekir. Kan basıncını hafifçe yükseltebilir. Hamilelerin bitki çayı içmemeleri doğru olur.


Diğer İsimleri: Hasalban, Kuşdili.

Bitki: Akdeniz ülkeleri ve Güney Anadolu' da bulunur. 50-200 cm yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeye n çalı görünüşlü bir bitkidir. Dalları dikine büyük ve kahverenklidir. Yaprakları ince uzun olup, boyu 15-40 eni 1,2-3,5 mm 'dir. Açık mavi-yeşil renklidir. Çiçekleri küçüktür ve genişlikle mavimsi renklidir, nadiren beyaz veya kırmızı olabilir. Meyvesi kahverengidir.

ilaç etkili kısmı: Çiçeklenme zamanında toplanmış taze veya kurumuş yaprakları kullamhr. Kokusu kafuru andırır, tadı baharlı ve acıdır.Kurutulmuş yapraklarında en az % 1,2 oranında esans olmalıdır. Esansının bileşiminde 1,8 -cineol, D-(+)-Campfer, a-pinen, borneol, bomylasetat bulunur. Ayrıca yapraklarında flavonoid yapısında tanen, acı madde ve triterpen asitleri bulunur.

Etkisi:Safra yolları ve ince bağırsak kramplarını giderid etki eder.Kalp kasılma kuvvetini artırır. Kalp damarlarında kan akışını hızlandırır.

Duyuru:Harici kullanımda kanlanmayı artırır.

Kullanıldığı yerler: Dahilen hazımsızlık sorunlarında kullanılır. Gaz dolgunluk (şişkinlik) duygusunu giderici etki de yapar.

Haricen; dolaşım bozukluklarında, koruyucu olarak romatizma hastalıklarında uygulanır. Kullanılmaması gereken haller: Yok. Hamilelik ve emzirme döneminde hekim tavsiyesine göre kullanılmalıdır.

istenmeyen Etkileri:Yok ilaçlarla uyumsuzluğu: Yok. Kullanım miktarı: Dahilen; 4-6 gr kurutulmuş yaprak (veya 10-20 damla esansı).

Haricen; Banyo için 50 gr kurutulmuş yapraktır. Hazır ilaçlarda % 6- 10 oranında esans bulunmalıdır.

Kullanım şekli: Hazır ilaçlar tarifine uygun şekilde kullanılır. çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı ince kıyılmış, dövülmüş veya öğütülmüş yaprak bir fincana konur, üzerine kaynar su (150 mI) ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 15 dakika demIenir. Süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze olarak hazırlanıp içilebilir.

Banyo için 50 gr ince kıyılmış, dövülmüş veya öğütülmüş yaprak üzeri 1 litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 15-30 dakika demIe süzülür, sulu kısnu banyo suyuna ilave edilir.


BİBERİYE AÇIKLAMA 3

• Acımtırak bir tada sahiptir. İyi gelmediği hastalık neredeyse yok gibidir.

• Hazımsızlık, kansızlık, çarpıntı ve baş dönmesine karşı, sofra söktürücü olarak 20 gr biberiye 1 litre suda haşlanır ve akşamları bir bardak içilir.

• Haşlanmış suyu ile yaralar yıkanır ve burkulan eklemlere masaj yapılır.

• Ağız ve dişeti enfeksiyonlarında gargara olarak kullanılabilir.

• İyi bir toksin atıcı olup, bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiştir.

• Kolesterolü düşürür. Sofra kesesi taşlarında ve kalın barsak enfeksiyonlarında, cinsel fonksiyonların zayıflığında, karaciğer yetersizliğinde, boğmacada ve barsak parazitlerini düşürmede kullanılır.

• Epilepside, özellikle yüz felcinde, titremede, uyurgezerlik rahatsızlığında kullanılır.

• Çok sık rastlanılan karaciğer tıkanıklıklarına bağlı gelişen depresyonda son derece etkilidir. Tüm tıkanıklıkları açarak karaciğer fonksiyonlarının normale dönmesini sağlar.

• Karaciğerin bu normal fonksiyonlarına kavuşmasının ardından birçok dolaşım, romatizma, astım hastalıklarında belirgin ve olumlu değişimler meydana gelir.


BİBERİYE AÇIKLAMA 4

Diğer İsimleri:
Kuşdili

Kullanıldığı Yerler

Dahilen:
Organik ve sinirsel spazma bağlı baş ağrılarında (migren) de, sinirsel dolaşım bozuklukları, sindirim zorluğu, mide spazmında, halsizlik, sinirlilik hallerinde, güç verici, karaciğer fonksiyon bozukluklarında, mide ve bağırsak gazları, zihni ve bedeni yorgunluk (surrnenaj) da, hafıza zayıflığında, tansiyonda, adet öncesi görülen asabi gerginlik (sinirlilik halinde) kalbi güçlendirici, terletici, sinir sistemini düzenleyici, astım, bronşit ve kansızlıkta faydalıdır. Baş dönmesini giderir. Vücuttaki tıkanık damarları açar, gözün görme gücünü artırır, vücutta meydana gelen şişleri indirir, histeri, sara, kalp çarpıntısında, ödemde, uykusuzlukta, bacaklardaki tıkanıklıklarda, uyuşma ve karıncalanmalarda, böbrek sancılarında, aybaşı kesilmelerinde, aybaşı zorluğu ve azlığın da, selülitte karaciğer ve safra yolları hastalıklarında çok etkilidir, ishal kesicidir. Kollestrol da çok etkilidir, kısa zamanda düşürür, safra kesesi taşlarında, kalın bağırsak iltihabında, iktidarsızlıkta, karaciğer kifayetsizliğinde, vücuttaki yağları eritir, idrar yolları taşında, boğmacada ve solucan düşürücü olarak faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr biberiye konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Biberiye toz haline getirilir, günde 3 defa 1-4 gr içilir. Karaciğer yağlanması ve astımda, biberiye yağı, keki yağı, mersin yağı, portakal yağı, çam terebenti esansı, sabah aç karma gece yatarken 1 çay bardağı su içerisine 5 er damla damlatılıp içilir. Kalp yağlanmasında,1 kilo sirke içerisine, 1 avuç biberiye konur, 10 gün bekletilir, günde 2 bardak sabah ve akşam içilir. Bağırsakları çalıştırmak için, 50 gr biberiye, 50 gr sinameki, 50 gr rezene, 50 gr ardıç tohumu, 4 kilo suda 20 dk kaynatılır, sabahları aç kama 1 bardak içilir. Sedefte biberiye, zerdeçal karışımından öğle yemeklerinde 1 çay kaşığı yemeklerle beraber yenir. 1-2 ay devam edilir. Sedefte biberiye yağı, civan perçemi yağı, zerdeçal yağları beraber içilir. Bunamada 50 gr biberiye, 50 gri kişniş karıştırılır, toz haline getirilir, günde 2 defa 1 tatlı kaşığı içilir. Veya 1 bardak kaynar suya, 10 gr biberiye,6 gr kişniş konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Biberiye yağı 3 damla 1 kesme şeker üzerine damlatılarak yenilirse krampları, mide bağırsak gazlarını giderir. Sara'da, felçte, yüz felcinde, titremede, yürürken baş dönmesin de, gözü açık uyurgezere, uyuyamayana, çok uyuyana, yağında veya haşlanmış suyundan içirildiğinde faydalı olur. Hamileler kullanamaz.

Haricen: Yukarıda sayılan hastalıklarda biberiye yağı veya ruh ile 2 kürek arasından omur kemiklerinden kuyruk sokumuna kadar, ümüğe şakaklara, burun deliklerine sürülürse faydalı olur. Ağız, boğaz ve dişeti hastalıklarında gargara halinde kullanılır. Biberiye bal ile merhem haline getirilir, yaralara sürülürse şifalı olur yarayı iltihaplanmaktan korur. Kaynatılan suyu balla karıştırılır, iyileşmeyen yaralara, pansuman yapılırsa iyileştirir.

Kullanılışı: Romatizma, gut ve dinçlik için banyo suyuna 2 avuç konur. 15 dk küvette yatılır. Haşlaması ile saçlar yıkanırsa uçların yağını giderir. Saçları kuvvetlendirir. Korkulu rüya gören kimse baş altına koyarsa korkulu rüya görmez. Burkulmalarda haşlanan suyu ile masaj yapılır. Yağlı ciltler biberiye haşlaması ile yıkanırsa faydalı olur. Yağlı ciltler için iyi bir toniktir. Biberiye yağı, soğuktan meydana gelen ağrılara, romatizma ağrılarına mafsal ağrılarına masaj yapılırsa çok iyi gelir. Felçte biberiye yağı ceviz yağı ile aynı miktarda karıştırılır, günde 3-5 defa masaj yapılır. Saç dökülmesinde 60 gr biberiye, 60 gr taze şimşir yaprağı,1 lt. 110 derecelik alkolde 15 gün bekletilir, her gün çalkalanarak iyice erimesi, temin edilir. Elde edilen mayi süzülür, Bu mayi ile günde 2 defa saçlara masaj yapılır. Biberiye yağı ile saç dipleri ovulur.


BİBERİYE AÇIKLAMA 5

Etkileri


• Spazm çözücü

• Safra söktürücü

• Adet söktürücü

• Uyarıcı

• Mide dostu

• Biberiyenin uyarıcı etkisi karaciğerin işlevlerini görmesi,safra üretimi ve uygun hazım işleminin başlatılmasına yardımcı olur.

• Kan basıncını arttırmak ve dolaşımı düzenlemekte de etkilidir.

• Bununla beraber, gerçek zehirlenme tehlikesi nedeniyle biberiye büyük çoğunlukla harici olarak kullanılır.

• Biberiye yağı ile hazırlanan merhemi romatizma, sıraca yaraları. egzama, ezikler ve yaralar için faydalıdır.

• Yaprakların haşlaması yalnız başına veya boraks ile birlikte kelliği önlemek için saçlı deri yıkama suyu olarak da kullanılır.

• Biberiye çayı ağız kokusu için de iyi bir gargaradır.

Uyarı: Dahili olarak aşırı miktarlarda alınan biberiye ölümcül zehirlenmelere neden olabilir!

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• 1 çay kaşığı kuru çiçekli ucu veya yaprağı 1/2 bardak suda demleyin. Günde 1 bardak kadar alın.

• Tentür olarak, bir doz 5 ila 20 damladır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp