Ayı Sarımsağı

AYI SARIMSAĞI AÇIKLAMA 1

Ayı Sarımsağı (Allium ursinum)


Ayı sarımsağı, ilkbahar müjdecilerinin en başta gelenlerinden biridir. Orman sarımsağı ve cadı soğanı isimleriyle de bilinir. Ayısarımsakları, inci çiçeğininkini (Mayıs Çiçeği) andıran, neşter biçimindeki cilalanmış gibi parlayan taze yeşil yaprakları, saydam bir beyaz tabaka ile örtülü, uzunca bir soğandan çıkarlar. Üstünde beyaz çiçek yuvarlakları olan açık yeşil ve pürüzsüz sapı 30 cm kadar uzar. Ayısarımsağı, yalnızca bitkisel topraklı, nemli çayırlarda, gölgeli ve nemli dere kıyılarında, çalılıkların altında, yapraklı ağaç ormanlarına yetişir.

Faydası

Bu bitkide çok büyük tedavi etme gücü gizlidir ve hatta kış uykusundan uyanan ayıların, mide, bağırsak ve kanlarını temizlemek için onu aradıkları da söylenir. Bitki, genellikle bizim sarımsağımızın özelliklerini paylaşır, ancak çok daha güçlüdür. Bu nedenle o, doku yaşlanmasını yavaşlatma kürü için vazgeçilemez bir bitkidir ve kronik deri hastalıklarına karşı da çok başarılıdır. Yapraklar kuruduklarında şifalı güçlerini yitirdiklerini için, taze bitki kullanımına önem verilmelidir. Yapraklar, ıspanak veya salata gibi de hazırlanabilir. Fakat, miktar fazla tutulduğunda rahatsız edici bir tat oluşturduğu için, ıspanak gibi pişirilmek istenildiğinde ısırgan otu ile karıştırılarak kullanılmalıdır Bitkinin genç yaprakları nisan ve mayısta, yani çiçeklenmeden önce, soğanı ise yaz sonunda veya sonbaharda toplanır. Ayısarımsağı soğanı, aynen sarımsak gibi kullanılabilir.

Mideleri duyarlı olan kişiler, yaprakları ve soğanı ince doğrayıp üstüne sıcak süt dökmeli, 1-2 saat beklettikten sonra, bu sıvıyı içmelidirler. Bitkinin iyileştirici gücüne bütün bir yıl boyunca sahip olmak isteyenler ise, bir ayısarımsağı tentürü hazırlayabilirler. Bu tentürden her gün 10-12 damla, biraz suya karıştırılarak alınır. Bu damlalar, kusursuz bir zihin açıklığı kazanılmasına yardım eder, atardamar sertliğine karşı önlem yerine geçer ve daha pek çok şikayetlere son verir.

Ayısarımsağı, sindirim sistemini çok olumlu etkiler. Aşırı ve kronik ishallerde, bunlar gaz ve kolik eşliğinde olsalar bile, oldukça etkilidir. Ayrıca, eğer bağırsak krampı veya yorgunluğu nedeniyle oluşmuşsa, kabızlıkta da çok başarılı sonuçlar verebilir. Mideden kaynaklanan kalp düzensizlikleri, uykusuzluk, aynı zamanda, atardamar sertliklerinin veya yüksek olan kan basıncının yol açtığı baş dönmesi, kafada basınç ve soluk alma düzensizlikleri de azalır, basınç fazlalığı zamanla normalleşir.

Ayısarımsağı şurubu, sürekli balgam çıkaran ve bu nedenle soluk alma zorluğu çeken yaşlı kişiler için de mucizeler yaratan bir iksirdir. Kronikleşmiş öksürüklerde bile göğsü yumuşatabilir ve böylece, soluk alma zorluklarını ortadan kaldırır. Genellikle yaşlı kişilerde oluşan ödemlerde ve akciğer rahatsızlıklarında bu iyileştirici şurup başarıyla kullanılabilir. Kullanılan taze yapraklar böbrekleri ve mesaneyi temizleyerek, idrar söktürür. Zor iyileşen yaralar, üstlerine taze bitki özsuyu sürüldüğünde hızla iyileşir. Bitki, kendisini özellikle sivilceli ciltlerde kanıtlamış bir kan temizleyicidir.


AYI SARIMSAĞI AÇIKLAMA 2

Halk dilinde: Ormansarımsağı, Cadısoğanı

Her ilkbahar bize, yeni ümitler ve sıcaklık getirir. Neşeyi hissederiz ve düşüncelerimiz kanat takmış gibi olur: kuşların ötüşmelerine, ilk gördüğümüz yeşilliklere sevinir ve Tanrı'nın lütuflarına, hediyelerine şükrederiz.

Tüm bu muhteşem yenilik karşısında bizler de sistemimizi temizlemeli ve atık maddelerden arınmalıyız.

Ayısarımsağı'nın Mayıs Çiçeği'nin yapraklarına benzeyen yaprakları ince uzun bir sap içinden çıkar; bu sap, beyaz, içi dışı görünen şeffaf kabuklarla sarılmıştır.
Açık yeşil renkli düz sap üzerindeki beyaz çiçek tomarı ile 30 cm kadar yükselir.
Humuslu çayırlarda, gölgeli, nemli dağ ormanlarında yetişir.
Bitkinin sert sarımsak kokusu, kendi göze görünmeden önce uzaklardan duyulur ve kokusu, Otlak Safranı (Colchicum autumnale) ve Mayıs Çiçeği'nden ayırt edilmesini sağlar.

Baharın başlangıcıyla birlikte birçok nemli koruluğun zemini Ayısarımsağının taze yeşil yapraklarıyla bir halı gibi kaplanır.
Nisan, Mayıs aylarında ortaya çıkar ve Haziran'da çiçek açar. Ayısarımsağının güçlü tıbbi özellikleri vardır ve ayıların kış uykusundan uyandıktan sonra, sistemlerini temizlemek için bu sarımsağı yediği söylenir.
Bildiğimiz sarımsağa göre daha kuvvetli şifası vardır. Dolayısıyla bedensel sistemin arındırılmasında kullanılan ilkbahar sağlık kürleri için birebirdir ve kronikleşmiş deri hastalıklarına fayda verir.

Yaprakları kurutulduğunda tıbbi özelliklerini kaybettiklerinden, bahar temizliği ve atıklardan arınma tedavisi boyunca taze olarak kullanılır.
Ufak ufak kesilerek, tereyağı sürülmüş ekmeğin üstüne serpilir, pişirmeden ince ince doğranarak çorbalara, salatalara ve maydanoz kullanılan her yere maydanoz yerine konur.
Yapraklardan ıspanak gibi yemek yapılabilir. Çok miktarda kullanıldığında acımsı bir tadı olduğundan, ıspanak yemeği gibi. hazırlanacağı zaman lsırgan Otu yaprakları ile pişirilmelidir.

Genç yapraklar çiçek açmadan önce Nisan, Mayıs aylarında; soğanları ise yaz sonu veya sonbaharda toplanır. Ayısarımsağı soğanı aynı sarımsak gibi kullanılabilir.
Midesi hassas olan kişiler, yaprak ve soğanı ufak ufak doğrayıp üzerine sıcak süt döküp, birkaç saat durduktan sonra bu sütü yudum yudum içmelidirler.

Ayısarımsağı'nın kuvvetinden yıl boyunca faydalanabilmek için bir öz hazırlanır ("kullanım" talimatlarına bkz.). Günde 10-12 damla suya damlatılarak içilir.
Bu damlalar hafızayı güçlendirir ve bilhassa eklem kireçlenmelerine yararlıdır.

Mide ve bağırsak sistemi üzerinde çok tesirlidir. Gaz sancısı ve hatta kolik ile ilişkili olan akut ve kronik ishallerde ve de bağırsak tembelliğinden kaynaklanan kabızlık vakalarında son derece yardımcı olur.
Ayısarımsağı yenildikten bir süre sonra tenya ve çeşitli kurtları düşürür.
Yaşlı insanlarda veya aşırı yemek yiyenlerde, tembel ve aşırı dolu bağırsaklardan dolayı görülen rahatsızlıkların hepsini geçirir. Mide rahatsızlıklarından kaynaklanan uykusuzluk ve kalp le ilgili şikayetlere, kireçlenme veya yüksek tansiyondan ileri gelen rahatsızlıklara, baş dönmesi, baş bölgesinde tazyik hissine ve anksiyete'ye iyi gelir.
Basınç yavaş yavaş azalır. Ayısarımsağı şarabı ("kullanım" a bkz.) devamlı balgam ve nefes darlığından şikayet eden yaşlılar için harika bir şifadır.
Gene en çok yaşlıların şikayeti olan akciğerde su toplamasına da çok iyi gelir. Taze kullanılan yapraklar, böbrek ve mesaneyi temizler ve idrar akışını artırır.
Kapanmayan yaralara taze yaprakların suyu sürülürse yara hızla kapanır. Hatta kalp damarı hastalıklarına bile faydalıdır.

Ayısarımsağı, bilhassa kronikleşmiş deri hastalıklarını iyi eden en iyi kan temizleyicidir.
İsviçreli şifacı Kuenzle, Ayısarımsağı'nı şöyle över: "Bütün vücudu temizler, inatçı atık maddelerden arındırır, sağlam ve sağlıklı bir kan meydana getirir ve de zehirli, kötü maddeleri yok eder.
Herpes ve egzaması geçmeyen, devamlı hasta olan uçuk benizli, romatizmalı ve sıracalı (skrotulase) kişiler için Ayısarımsağı altın değerindedir.
Dünya üstündeki hiçbir bitki mideyi, bağırsakları ve kanı temizlemekte bu denli etkili değildir.
Gençler bir çardakta açan güller gibi açıverecek ve güneşte açılan çam kozalakları gibi boy vereceklerdir." Kuenzle yıl boyunca hasta ve kızarıklıklar, herpes, sıraca ve soluk benizle dolanan, sanki mezara girmiş de tavuklarca eşelenip çıkarılmış gibi dolanan insanların Tanrı'nın bu harikulade hediyesi ile uzun uzun tedavi edildikten sonra tamamen sağlıklı hale gelen aileleri tanıdığını da ekler.


AYI SARIMSAĞI AÇIKLAMA 3

(Yabani sarımsak, taş sarımsağı)

Etkileri

• Büzücü

• Balgam

• Söktürücü

* Ayı sarımsağının damar sertliği, ileri vakalar da dahil, karaciğer problemleri ve bağırsak solucanları için faydalı olduğu söylenir.

* ishal, kolik ve iştah yokluğu için de iyidir. İshal ve kabızlığın her ikisinin de olduğu mide ve bağırsak üşütmelerini,aynı zamanda bronşitli amfizemi tedavi etmekte kullanılmıştır.

• Yavaş, uzun süreli kan basıncı düşürücü etkisi de görülmüştür. Genelde sarımsak gibi kullanılabilir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• Ayı sarımsağı taze kullanılmalıdır (soğan kısmı kurutulabilir ). En iyi kullanımı salatada yeşillik, bir sebze olarak veya çorba içinde olanıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp