Arpa

ARPA AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Bitki boyu ortalama 35-100 santimetreye kadar uzar. Birinci derecede soğuk ve kuru olan tahılın besleyici özelliği buğdaydan daha azdır. Buğdaygillerden nişastası bol bir bitkidir. Protein, B1, B3, B6 vitaminleri ile demir, magnezyum, selenyum, potasyum, fosfor ve manganez mineralleri açısından zengin bir besindir.

Önerilen Hastalıklar:Öksürüğe ve boğaz kuruluğuna faydalıdır. İdrar söktürür, susuzluğu giderir. Dil iltihaplarına karşı da yararlıdır. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur.

Kullanım Şekli ve Tozu: Arpa, sirke ile kaynatılıp uyuz, egzama gibi kaşıntılı deri hastalıklarına sürülürse faydalı olur. Prostat büyümesini önler. Baş ve boğaz ağrılarını dindirir. Taneleri ekmek yapımında kullanılır. Ayrıca, hayvan yemi olarak da kullanılır. Kavrulup kahveye karıştırılır.

Arpa saplarının ezilip un haline getirildikten sonra katırtırnağı otu, mine çiçeği ve papatya ile birlikte kaynatılması ile elde edilen arpa çayı yatıştırıcıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Spazmlara karşı da koruyucudur. İbn-i Mace Aişe'nin şöyle söylediğini rivayet eder: "Aile fertlerinden birini sıtma tuttuğu zaman Peygamber Efendimiz, arpadan çorba yapılmasını emrederdi ve derhal yapılırdı. Peygamber Efendimiz(sav) daha sonra çorbadan yudumlayarak şöyle derdi: "Arpa çorbası, üzgün olan kimsenin kalbini sağlamlaştırır ve kuvvetlendirir. Hasta olan kimsenin kalbini rahatlatır ve birinizin yüzünden kiri suyla giderdiği gibi hastalığı giderir."

Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.


ARPA AÇIKLAMA 2

Arpa (Hordeum vulgare)

FDA'nm artık, arpa ürünlerinin üstüne, "kalp rahatsızlığı riskini düşürebilir" yazan bir etiket yapıştırılmamasına izin verdiğini biliyor muydunuz?

Hikayesi Nedir?


Arpa, Poaceae isimli ot familyasındandır. Dünya çapında yetişen elliden fazla türü vardır. Çiftlik hayvanlarını beslenmekte kullanılan başlıca tahıl türlerinden biridir ve bazı yiyeceklerin içinde olmak üzere sadece küçük bir bölümü insan tüketiminde kullanılır. Arpa tohumunun yenmeyen kabuğunun ayrılması için öncelikle terbiye edilmesi gerekir.

Arpanın Tarihi

Arpanın gerçek kökeni hala bilinmiyor ama birçok araştırmacı Çin veya Etiyopya'da ortaya çıktığına inanıyor. Arkeologlar, arpanın. Mısırlılar tarafından i0.000 yıl kadar önce Fertile Crescent' de yetiştirilen ilk tahıl türlerinden biri olduğunu keşfettiler. Christopher Colombus arpayı, İspanya'dan Kuzey Amerika'ya 1493'de getirdi.

Arpa Nerede Yetişir?

En büyük arpa üreticileri Rusya, Almanya, Ukrayna, Fransa, Kanada, Türkiye, Avustralya ve Birleşik Devletlerdir. Birleşik Devletlerin arpa üretiminin çoğunu Kuzey Dakota sağlar.
Neden Arpa Yemeliyim?


Arpa, çözünebilen ve çözünemeyen lif açısından iyi bir kaynak-ır. Kolesterolü düşüren ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarına yardım-ı olan beta glucanlar, çözünebilen lif bölümünde yer alır. Aslında,arpa, diğer tahıl türleriyle karşılaştırıldığında, beta glucan açısından zengin kaynaktır. Ayrıca B vitaminleri, demir, magnezyum, çinko,fosfor, bakır içerir ve kan şekerini doğru seviyede tutmada önemli etkisi olan krom açısından da en zengin kaynaklardan biridir. İnsan vücudundaki hücreleri hasardan koruyan selenyum, kuersetin ve fenol asidi açısından iyi bir kaynaktır ve ayrıca, kanser ile kalp rahatsızlığı riskini düşürmeye yardımcı olan tocol ve tocotrienol yağlarını yoğun bir şekilde içerir.

Doğal İlaçlar

Arpa, yüzyıllardır çeşitli doğal ilaç tariflerinde kullanmıştır. Birçok şifa, tahılın suda bir saat kaynatılması yoluyla bir tür içecek hazırlanmasına dayanır. Mide bozulması durumunda veya ülseri yatıştırmak için sıvıyı sek olarak için. Diyare (ishal) için limon suyuna karıştırın. Eşit ölçülerde arpa, zerdeçal ve yoğurttan lapa yapmak da yaygın bir tariftir. Bu karışım, vücudunuzdaki güneş yanığı olan bölgelere sürülebilir. Aynı karışımın, yarım bardak ayran ve yarım misket limonunun suyu katılmış hali, mesane veya böbrek enfeksiyonu semptomlarına iyi gelebilir.
Tam Bir Hayat Kurtaran!

KONTİPASYON (KABIZLIK) VE KOLON KANSERİ:
Fareler üstünde yapılan iki deney, çok farklı hastalıkları tedavi etmede umut vadeden sonuçlar verdi. Birinde, kabız fareler arpayla beslendi, bu bağırsak hareketlerini arttırdı. Diğerinde, kolon kanserli fareler çeşitli yüksek lif diyetlerine tabi tutuldular. Arpayla beslenen gruptakilerin, diğer gruplardakilerden, belirgin oranda daha az tümöre sahip olduğu görüldü.

KALP Rahatsızlığı:
Arpanın içindeki, yulaf ve mantarlarda da bulunan, beta glucan maddesi, kalp rahatsızlığı riskini düşürmede etkilidir.

DiYABET:
Küçük çapta bir insan deneyi, deneklerin diyetine arpa eklendiğinde, kan şekerini düzenlemede ve ensülin üretimini düzeltmede umut vadeden sonuçlar olduğunu gösterdi.

Aman Dikkat!

Arpada gluten az olmasına rağmen hiç yok değildir bu yüzden çölyak hastalığı olanlar arpayı, buğday yerine kullanmamalıdır.

Arpa ile ilgili ipuçları

SEçiM VE SAKLAMA

• Katkısız arpa, kabuğu soyulmuş ("kabuksuz arpa" olarak da bilinir), yuvarlanmış, kırılmış, ince parçalanmış ve un halinde satılır. Tahılın filizlenmiş halinden elde edilen doğal bir tatlandırıcı olan çimlendirilmiş arpa, sıvı veya toz halinde satılır.
• Arpayı, ticaret hacmi yüksek marketlerden aldığınıza emin olun. Eğer tazeliğinden emin değilseniz, kanıt için paketin nem veya ıslaklığını kontrol edin.
• Arpa, fermuarlı plastik poşette veya sıkı kapanan bir kapta, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.

HAZıRLAMA VE SERVİs ÖNERiLERİ:

• Temizlemek için, arpayı pişirmeden önce suyla hafifçe yıkayın. • Bir tarifteki buğday ununun yüzde yirmi beş- yüzde ellisi yerine arpa unu koyun.
• Sıcak arpa gevreği yapmak için kırılmış arpaya sıcak su ekleyin.
• Pişirilmiş arpayı çorbalara, güveçlere ve salatalara ekleyin .
• Arpa unu eklemek, diyetinizdeki çözünebilir lif oranını arttırır.
• Arpa gevrekleri, müsli, kurabiye, karışık tahıl gevrekleri ve pideye konacak kolay bir ek yiyecektir.

Arpa Şehriye Salatası

Şef 1. Hugh McEvoy
Servis: 22 kişilik: Hazırlama ve Pişirme Süresi: 20 dakika Bu tarif 7 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER:

2 su bardağı yuvarlanmış arpa
1/8 su bardağı vidala soğanı, kıyılmış
2 su bardağı şehriye makarna, pişmiş
3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
4 su bardağı su
1/4 su bardağı saf zeytinyağı
1/2 su bardağı taze fesleğen, kıyılmış
1 çay kaşığı deniz tuzu
2 diş sarımsak, kıyılmış
1 çay kaşığı rezene tohumu
½ taze limon suyu
1 çay kaşığı beyaz biber

HAZIRLANIŞ:
Arpayı, kaynar, tuzlu suda yumuşayana kadar pişirin 8-1O dakika. Kurulayın ve bir sonraki aşama için kenara bırakın. Otlar, soğan, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, rezene tohumu ve baharatları pişmiş arpaya koyun. Karışıma, pişmiş şehriyeleri (arpa) koyun. Tuz ve biber ekleyin. Sıcak servis edin ya da soğuyana kadar buzdolabına koyun daha sonra ganitür olarak soğuk servis edin.

BESİN ÖGELERİ

Kalori: 70; Toplam yağ: gr.
Doymuş yağ oranı: O gr. ;
Kolesterol:O mg. ;
Sodyum: 320mg. ;
Toplam karbonhidrat: 5 gr. ;
Lif: 3gr ;
Şeker:O gr.;
Protein: 2gr.


ARPA AÇIKLAMA 3
(İncimsi arpa, soyulmuş tane, İskoç arpası)

Etkileri

• Teskin edici

• Soyulmuş arpa pişirildiğinde, boğaz ve mide problemleri olanlar için iyi bir besin kaynağı olan bulamacımsı bir madde elde edilir.

• Arpa suyunun süt ile karıştırılması mide ve bağırsak tahrişleri için iyileştirici bir ilaçtır.

• Arpa ateşli durumlar için de tavsiye edilmektedir.

• Pişirilmiş arpanın teskin edici özellikleri onu yaralar ve tümörler için harici uygulamalarda faydalı kılmaktadır.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• 60 gram arpayı soğuk su ile yıkayın ve 1 bardak su ile bir kaç dakika kaynatın. Bu suyu dökün ve arpayı i litre suda, toplam hacim 1/2 litre kalana kadar kaynatın. Süzün ve gerektikçe kullanın.

• Arpa Suyu olarak, soyulmuş arpayı soğuk su ile yıkayın. 1 avuç soyulmuş arpayı 3 su bardağı. su ile 20 dakika kaynatın ve süzün. 1 doz 30 ila 120 mililitredir.


ARPA AÇIKLAMA 4

Hemen hemen her ülke ve bölgede yetişen arpanın, taneleri kullanılır.

Özellikleri ve Yararları

- Kalbi kuvvetlendirir.

- Uyuz, egzama ve kaşıntılara şifa verir.

- İdrar yolla n rahatsızlıklarını giderir.

- Mesane ve böbrek iltihaplanmalarına karşı kullanılır.

- Gargara yapılırsa, boğazdaki ağrılara, dil iltihaplarına ve pamukçuklara iyi gelir- Ateşi düşürür ve öksürüğü keser.

- Verem, bronşit gibi akciğer hastalıklarına iyi gelir.

- İshali giderir.

- Kandaki şekeri düşürür.

- Tansiyonu düşük olanlar için tavsiye edilir.

- Çocuklarda kemik gelişimini sağlar.


ARPA AÇIKLAMA 4

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: İdrar yanmalarında faydalıdır, yumuşatıcıdır, idrar attırır, harareti giderir, ateşli kimselere arpa suyu içmek çok iyi gelir, boğaz sertliğini giderir, öksürüğe iyi gelir, kabızlığı giderir, mesane ve idrar yollarındaki iltihabı temizler, böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur, prostat büyümesini önler, asabi kusmaları durdurur, yarım baş ağrısını (migren) dindirir, kalbi ve karaciğeri kuvvetlendirir, safra ifrazatını artırır, tansiyonu hafif yükseltir, düşük tansiyonda ve kansızlıkta faydalıdır, raşitizm hastalığına iyi gelir, en büyük faydası kemiklerin kireçlenmesini önlemesidir, nezlede faydalıdır, sinir sistemini kuvvetlendirir.

Çimlenmiş arpa kandaki şekeri düşürür.
Arpa maltı hülasası hastalıktan kalkan insanlar için kuvvetlendiricidir. Arpa maltı kahve gibi pişirilerek içilirse faydalı ve sıhhi bir şifa kaynağına sahip olunmuş olur.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 4 gr arpa konur, 10dk kaynatılır, günde 3-4 bardak içilir.
Ateş yükselmelerinde 1 avuç arpa 1lt suda arpanın zarı patlayıncaya kadar kaynatılır, süzülür, 1 adet limon sıkılır, 1 çorba kaşığı bal ilave edilerek yudum yudum içilir.
Ülserde 2 kilo arpa, 2 kilo kuru siyah üzüm 2 si beraber bir kaba konur, üzerine 4-5 parmak geçecek kadar su konulur arpa ve üzümler patlayıncaya kadar kaynatılır, tükenen su yerine aynı miktarda su ilave edilir ve tekrar kaynatılır, süzülür, posası sıkılır, elde edilen mayi dolapta muhafaza edilir sabahları aç karna 1 bardak içilir 2-3 defa tekrarlanılır (denenmiştir).

Haricen: Yüzdeki lekeleri ve ciltteki iltihaplı kızarıklıkları gidermek için arpa unu hamur haline getirilir, yüze maske halinde sürülür 2 saat bekletilir, boğaz ağrılarında, dil iltihabında ve pamukçukta gargara şeklinde kullanılır. Çıban ve yaraları tedavi etmek için arpa unu hamur haline getirilir, bir miktar incir ve bal ilave edilerek çıban ve yaraların üzerine konur.
Arpa maltının kaynatılması ile elde edilen mayi ile çocuklara banyo yaptırılırsa çocukların büyümesini hızlandırır.
Sirke içinde savura savura karıştırılarak pişirilen arpa unu kaşıntılı uzuvların üzerine sarılırsa kaşıntıyı giderir. Sıcak olarak cüzzamlı uzuvlara sarılırsa iyileştirir. Aynı şekilde gutlu hastalarda hastalıklı uzva sarılarak kullanılır.
Çocuk Fıtığında; arpa unu ile çiris karıştırılır, sirke ile hamur haline getirilir, lapa şeklinde fıtığın üzerine konulur.


ARPA AÇIKLAMA 5

YAN TESİRİ:
Arpa samanı, alerji yapar. Arpa ekmeği, kabızlık yapıcıdır.

TELAFİSİ: Arpa taneleri kaynatılıp alerji olan yerlere pansuman yapılır. Arpa suyu kabızlık
önleyicidir.

ŞİFASI

1) Karaciğer Kuvvetlendirici: Arpa, devedikeni tohumuyla kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk
olarak içilmeye devam edilir.

2) Egzama, Kaşıntı: Arpa, şahtere ile kaynatılıp kaşınan yerler yıkanır. Bu çaya bal katılıp soğuk
olarak içilmeye devam edilir.

3) İdrar Söktürücü: Arpa tohumu, mısır püskülü ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak
içilmeye devam edilir.

4) Mesane ve Böbrek İltihabı ve Kumları: Arpa, ayrık kökü ile beraber kaynatılıp balla
tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Arpa, meyan kökü ile beraber kaynatılıp içilir. 1 saat su içilmez.

5) İshal: Arpa kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.

6) Tansiyon: Arpa, tansiyonu hafif bir şekilde yükseltir.

7) Koruyucu: Arpa içine üzüm salkımları ve meyveler konursa uzun süre çürümez.

8) Şeker: Çimlenmiş arpa kaynatılıp içilirse şekeri düşürür.

9) Mide Yanması: Arpa unu, çam sakızı ile macun yapılıp aç karnına yenmeye devam edilir.

10) Bronşit, Öksürük, Verem: Arpa, kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

11) Hararet Giderici: Arpa kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilirse, susuzluğu giderir.

12) Ağız, Boğaz İltihabı: Arpa kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır. Bu çay içilmeye
devam edilir.

13) Cilt Temizliği: Arpa kaynatılıp balla tatlandırılarak cilt pansuman yapılır.

14) Fizik Tedavi: Arpa ve tuz ısıtılıp, zeytinyağı ile karıştırılıp bir beze bağlanıp, ağrıyan sızlayan
kulunçlu yerlere bağlanır. Resulüllah (sav) Efendimiz, bu şekilde tedavi olmuştur.

15) Safra Harareti Giderici: Kavrulmuş arpa, aç karına yenir.

16) Tokluk Hissi Verici: Kavrulmuş arpa, aç karına yenir. Zayıflama kürü için iyidir.

17) Hazım Kolaylaştırıcı: Kavrulmuş arpa, tok karına yenir.

18) Safra Azaltıcı: Kavrulmuş arpa, kaynatılıp suyu aç karına içilir.


ARPA AÇIKLAMA 6

Arapçası: Şair

Latincesi: Hordeum vulgare, Orge, Barley

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri: H emen her ülke ve bölgede yetişir.

Kullanılan Maddesi: Daneleri


Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Ekmek ve bira yapımında kullanılan taneli bir bitkidir. Kalbi kuvvetlendirir. Uyuz, egzama vesair kaşıntılara iyi gelir. Karaciğeri kuvvetlendirir. Safra ifrazatını artırır. Tanelerinde (B 1 ve E) vitaminleri vardır.

b) Arpa, sirke ile kaynatılıp elde edilen mayi kaşıntı yerlerine sürülür. Kaynatılan suyundan bolca içilse idrar yanmalarda iyi gelir. İdrar yolları rahatsızlıkları (Mesane ve böbrek iltihablar) için de çok faydalıdır.

c) Çocuklarda kemiklerin gelişmesini sağlar.

d) Tansiyonu hafif yükseltir, düşük tansiyonlara faydalıdır.

e) Çimlenmiş arpa, kandaki şekeri düşürür.

f) İshali durdurur.

g) Mide ve bağırsak hastalıkları çekenlere faydalıdır.

h) Bronşit, verem gibi akciğer rahatsızlıklarına da faydalıdır.

i) Boğazdaki ağrılara, dil iltihaplanma ve pamukçuklara, gargara yapılırsa iyi gelir.

j) Ateşli kimselere suyundan içirilirse, iyi gelir, hareketi giderir, öksürüğü keser. Kuvvet ilacı yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp