Acı Karpuz

Acı Karpuz :

Özellikler: Kabakgiller grubundan olup acı meyveleri olan bir bitkidir.

Acı Kavun Bitkisi ( Ecballium elaterium ): Eşek Hıyarı, Acı Dülek, Yaban Hıyarı, Acı Kavun, Acıdüvelek , Birtlangiç, Cırtlak, Cırtatan, Hıyarcık, Ithiyari, Kargadüveleği, Ebucehil Karpuzu gibi ismlerlede anılmakatadır. Sarı çiçekli, tüylü, çok yıllık, otsu bir sürünücü bitkidir. Kökleri 30 - 40 cm, gövdesi ise 1 - 2 m ye kadar uzanır. Gövde ve dallarının üzeri fırça gibi sert tüylerle kaplıdır. Yaprakları üçgen kalp seklinde ve kenarları dişlidir.

Üstü yumuşak, altı sert tüylerle kaplıdır. Meyvesi 4- 5 cm boyunda, küçük uzun yumurta biçiminde, yeşil renkli ve üzeri pürtüklüdür. İçinde sümüksü bir sıvı, siyaha çalan koyu kahve renkli tohumları vardır. Acı Kavun meyvesi koparıldığı yerdeki delikten tohumları ve öz suyu kolayca çıkar. Bu su gözler için çok yakıcı ve tehlikelidir. 1,5 metreye kadar boylanabilen, sarı çiçekli, otsu bir bitki ve bu bitkinin sulu meyveleridir. Eşek Hıyarı olarak da bilinir. İçerdiği en önemli madde Elaterin dir..

Acı Kavunun Faydaları: acı kavun neye iyi gelir, acı kavun hangi hastalığa faydalıdır, Etkileri Acı Kavun sinüzit hastalığına karşı oldukça etkilidir. Kronik sinüzitte meyvesinin suyu suyla seyreltilip buruna damlatılırsa faydası görülür. Fakat çok zehirli bir bitki olduğu için doktor kontrolünde ve çok dikkatli kullanılmalıdır.

Sarılık hastalığına buruna suyu damlatılırsa sarılığı geçirir. Kan akan yere konulursa kanı keser. Kökü yılan ya da akrep sokan kimseye yedirilir ve sokan yere sürülürse faydalı olur. Çıkacak olan diş yerlerine sürülürse kolay çıkartır. Yaprağı zeytinyağı ile pişirilip karna sürülürse karın ağrısını geçirir. Kökü kaynatılıp buharına oturulursa basura iyi gelir. Saçkıran hastalığına iyi gelir.

Acı Kavun Nasıl Kullanılır: Meyvesinin özsuyu ve kökleri kullanılır. Taze yaprakları hafif yaralanmalarda kanı durdurmaya yardımcı olur. Kökleri lapa haline getirilip egzama olan bölgeye sürülürse iyi gelir. Özsuyu sinüzüte karşı oldukça faydalı olmakla birlikte, şiddetli acı ve hatta ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere neden olabilir.

Acı Kavun Nasıl Tüketilmeli: Sinüzit amaçlı olarak olgunlaşmış meyvesinin 1 tatlı kaşığı meyve suyu bir çay bardağı suyla seyreltilir ve 2 - 3 damla buruna damlatılır. Yaralara haricen sürmek için kökün iç kısımları bıçakla kazınarak lapa yapılır. Müshil amaçlı ise 15 gr. Kuru kök 1,5 litre suda 10 dakika kaynatılır ve sıcakken süzülür. Bu süzülen kısım tekrar kaynatılarak yarısı uçurulur. Günde 2 - 3 bardak içilebilir. Daha fazlasını içmek tehlikelidir. Kanlı ishal ile kendini gösteren zehirlenmeler yapar.

Bitkinin meyvesinden çıkan sıvıdan 2-3 damla bir çay bardağı suya konularak sulandırılır. Özellikle sinüzit için kullanılan bu yöntemde takip edilecek yol sulandırmış olduğunuz bitki suyuna pamuklu çubuk daldırınız fazla suyunu alınız ve ıslatmış olduğunuz pamuklu çubuğu burun içine çok fazla derine gitmeden sürünüz. Yanma hissi olabilir, iltihap akmaya başlayacaktır. Bu durum iltihabına durumuna göre 5-6 gün sürebilir.

Acı Kavunun Zararları: Zehirlenme kendini karın ağrısı şeklinde gösterir böyle bir etkiyle kaşılaştığınızda en yakın sağlık kuruluşuna giderek ne kullandığınızı net bir şekilde anlatınız. Size tavsiyemiz bu ürünü mutlaka bir uzman eşliğinde kullanmanız.

Acı Kavunun Yan Etkileri: Taze öz su dahilen kullanılmamalıdır. Karin ağrısıyla belirlenen zehirlenmeler yapar, fazlaca alınırsa kalın bağırsağı tahriş eder ve kanlı ishaller görülür. Yine sinüzit için buruna çok az meyve suyu damlatılmalıdır.Çünkü saatler süren rahatsız edici aşırı akıntılar oluşabilir.

UYARI: Zehirlidir ve 2 gramdan fazlası öldürebilir!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp