Avşar Otu

AVŞAR OTU AÇIKLAMA 1

Özellikleri ve Faydaları

Kuzey Anadolu bölgesinde yetişen bu bitki, baharın son aylarında, siyahımtırak, erguvani çiçekler açar. Özelikle orman kenarlarındaki gölgeliklerde yetişir. Kurutulup toz olarak veya kaynatılarak kullanılır. Avşar otu halk arasında çeşitli adlarla bilinmektedir.


İçerdiği Maddeler:
Tanen, bitkisel yağ asitleri, B vitamini, C vitamini, nişasta


Avşar Otu ‘nun Özellikleri

Avşar Otu yağışlı ve rutubetli bölgelere daha kolay uyum sağlamaktadır. Loğusotugiller ailesine mensup olan otsu bir bitki türüdür. Türkiye‘nin Kuzeyinde yoğun bir şekilde gözlenmektedir. Dünya genelinde ise Asya bölgesinde en çok yetişmektedir. Boyu 50 cm ile 100 cm arasında değişebilmektedir. Çiçekleri genelde sarıdan yeşile kadar çeşitli renklerde olabilmektedir. Kokulu bir bitki türüdür.

Avşar Otu ‘nun Faydaları

  • İshale iyi gelmektedir.
  • Mide bulantılarına iyi gelir.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Kusturucu özelliğe sahiptir.
  • Zehirlenmelerde kullanılır.
  • Saç dökülmesine iyi gelmektedir.
  • Avşar otunun zararlarını en aza indirmek için bir uzman tarafından verilen oranda kullanılmalıdır.
  • İdrar yolu iltihaplanmalarında kullanılmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

AVŞAR OTU AÇIKLAMA 2

ASARUM EUROP AEUM L. (Aristolochiaceae - fam.)

AZAKEGERi, AVŞAROTU

Başka Milletlerce Adı: BUL. Kopitnik; Rus. kopiten evropeyski; İn. Wild ginger; Al. Hasel; Fr. asaret (oreiüe d'homme)

Karakteristik Vasfı: (şekil-85) Azakeğeri çokyıllık otsu bitkidir. Köksap sürüngen ve dallı. Sap kısa, gelişmemiş, tüylü, yatık veya sürünğen. Yapraklar böbrek biçiminde, attırnağı şeklinde (bundan-dolayı kopitnik - at tırnağı- adını almış-tır), saplı, 10 sm kadar uzun, bütün kenarlı, derimsi, her sapta ikişer adet, yüzü koyu yeşil, ve parlak, alt yüzü daha solgun ve mat. Damarları çukurlu, genellikle kışlar ve gelecek ilkbahara kadar korunur. Çiçekler- iç tarafından koyuerguvani menekşe nüanslı, dışandan kahve renği, iki yaprak arasında kısa saplı durumda. perigon 3-4 parçalı çan şeklinde borucuk teşkil eder.

Erkek organlar 2 sıra halinde s'şar adet, çok tohumlu meyveliğe kısmen kaynaşıktır. Meyve çok tohumlu kapsüL. Bitkinin bütününde karabiber kokusunu andıran özel koku vardır. Nisan-haziran aylarında çiçek açar.

Yayılışı: Batı, Güney (en güney kısmı haricinde) ve Orta Avrupa, Balkan yanmadasının büyük kısmı, Anadolu, SSSR vs. yerler. Bizde rutubetli ve gölğeli geniş yapraklı, özellikle kayın ormanlarında, başlıca memleketin kuzey ve batı kısımlarında yetişir. (Türkiye'de: İzmit (Kelteps dağı ca. 120D m), Bolu (Düzce ormanları) (119, 122), Rize cıvannda bir varietesi (var. caucasicum Duchartre) vardır. Rutubetli orman altlannda bulunur.)

Yetiştirilmesi: Tohumlan vasıtasiyle üretilir, fakat daha çok köksaplar parçalanarak ilkbaharda toprağa dikilir. Tam ve yan gölğe ve rutubetli yerlerden hoşlanır. Humuslu topraklarda çok daha İyi yetişir.

Toplama Zamanı: Mart-haziran ayları.

Toplama Usulü: Bitki çiçek açtığı zamanda köksap ve yerüstü bütüniyle topraktan çıkarılır. Toprak ve sararmış yapraklardan temizlenir. Sorıra köksap (yerüstü kısımların ıslanmaması şartiyle) yıkanır ve süzülmeye bırakılır.

Sakınılacak karışımlar. Toplama esnasında uzun Iohusaotu (Aristolochia clematitis L. - şekil-Sa) ile karıştırılmamalı, bunun sap kısmı iyi gelişik, 1 m kadar yüksek, yapraklar kaide tarafı yuvarlak kalp şeklinde, uç kısmı sivridir.

Kurutma Usulü: Siparişe göre, toplanan temiz materyal tamamiyle (köksap ve yerüstü kısımlarıyle) yahut yalnız köksaplar ayrı, yerüstü kısımlar ayrı olarak gölğede, havadar binalarda veya. 35 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kurumakta olan bitki zaman zaman alt üst edilerek iyice kuruması temin edilir. Kuru drog tabii görünüşünü muhafaza etmiş olmalı.

Randıman: 6-8 kg taze bitkiden (köksap yerüstü kısımlarryle) 1 kg kuru alınır.

Paketleme: Standard ağırlıkta balya halinde.

Depolama. Bitki zehirlidir. Zehirsiz bitkilerden ayrı ve itina ile istiflenmeli.

Muhteviyatı: Bitkinin bütününde % 1 kadar eterik yağ bulunur, bunun terkibine zehirli bir madde girer ki buna azaron denir (fenilpropan ayırımı), bu da bitki kuruyunca zail olur. Eterik yağ bundan başka pinen, diazaron, evgenol, azaril aldehid, bornil asetat, I-pinen vs. ihtiva eder. Köksap daha sepi ve helme maddeler, sakızlar, kesinleşmemiş glikozidler, henüz incelenmemiş alkaloid azarin ve karbonhidratlar, bunlar glikoz, fruktoz ve sakaroz diye adlandırtlrmşlardır.

Son zamanlarda bitkiden alantoin diye adlandırılan, izole edilmiş, kök ve yapraklardan da iki flovon glikozidi (A ve B) izole edilmiştir. Ülserlere karşı terapevtik etkenin ALANTOİN'den ileri geldiği tespit edilmiştir. Azaron'nun narkotik te'siri olduğu tahmin edilmektedir. Eterik yağın da antibakteriyal etkenlikte olduğu tespit edilmiştir (75).

Kullanılışı: Halk hekimlerimizce idrar söktürücü ve öksürük kesici, araç olarak ülserlere haşlama şeklinde: taze bitkiden iyice kıyıImış 2 çay kaşığı 1 çay bardağı kaynar suda ha ş-lanır, soğuduktan sonra süzülür ve 1 günde 3-4 defada içilir. Haricen uyuza karşı ve cerahatlı yaraların yıkanmasında kullanılır. Dekoratif bitkidir. Zehirlidir. Köksaptan açıkkahve renği boya da elde edilebilir. Böceklere karşı kullanılan halk ilacıdır.

(Kullanılışı İdrar söktürücü, ateş düşürücü; adet söktürücü, aksırtıcı, ishal verici vekusturucu olarak tanınmıştır. Tıbbi dozlar üzerinde insan ve hayvanlar için zehirlidir. Hazım sistemini tahriş eder. Yaprak ve rizumlar Muzyon (% 1'-2) veya toz halinde kullanılır.


AVŞAR OTU AÇIKLAMA 3

(Avşar otu, çetük otu, çobandüdüğü, meyhaneci otu)

Etkileri


* İdrar söktürücü

* Kusturucu

* Müshil

* Yapraklar ishal edici, kusturucu, burun akıntısını kolaylaştıncı.

• Avşar otunun temel kullanımı kusturucu özelliğidir.

• Burun akıntısını kolaylaştırıcı olarak, mızrak yapraklı bağa ile karıştırılıp burun ve hava yollarından aşın salgının uzaklaştırılması için kullanılabilir.

Uyarı: Avşar otu tıbbi yönlendirme olmaksızın kullanılamayacak kadar zararlıdır!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp