Aslan Kuyruğu

ASLAN KUYRUGU AÇIKLAMA 1


Aslan Kuyruğu (Yer Pırasası)

Arapçası: Ferôsiyyün

Latincesi : Leonurus

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri: Bahçe ve çayırlarda yetişir.

Kullanılan Maddesi: Yaprakları


Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Ballı baba gillerden otsu bir bitkidir. Dalları çoktur. Hepsi bir daldan çıkar ve dört köşelidir. Baş parmak kadar yaprağı vardır.

b) Terletici olarak kullanılır.

c) Ateşi düşürür.

d) Vücuda rahatlık verir.

e) Ci ğer ve dalak süddelerini açar.

f) Göğsü ve ciğerleri temizler.


ASLAN KUYRUĞU AÇIKLAMA 2

Özellikleri:
Bahçe ve çayırlarda yetişir , Ballıbabagillerden otsu bir bitkidir. Dallan çoktur. Hepsi bir daldan çıkar ve dört köşelidir. Baş parmak kadar yaprağı vardır, yaprakları tıbbi müdahalede kullanılmaktadır.


Önerilen Hastalıklar:
Terletici, ateş düşürücü olarak kullanılır. Vücuda rahatlık verir, Ciğer, dalak sorunlarına iyi gelir. Göğsü ve ciğerleri temizler.


ASLAN KUYRUĞU AÇIKLAMA 3

Otlu ve sık yerlerde, yol kenarlarında ve memleketin her bölgesinde bulunur.

Yapısı: 120 cm. kadar yükseklikte çok yıllık bitkidir. Sap (gövde) dört köşeli, genellikle kırmızı menekşe renginde, içi boş ve tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı, el ayası biçiminde kesiktir. Alttakiler 3-7 bölümlü iri dişli, üsttekiler 3 bölüm ile bütün arası, üst yüzü daha koyu alt yüzü açık renktedir. Çiçekler açık kırmızı, omur biçimindeki üst yaprak koltuklarından çıkarlar. Çanak huni şeklinde, dışa kıvrık sert ve 5 dişlidir. Taç; borumsu, iç kısmı tüy ile kaplı halkacıktır. Meyve; kama biçiminde, 3 duvarlı ve 4 ayrı kapsülden ibarettir. .

Kullanılan Kısımları: Toprak üstü kısımlar. Çiçek azma zamanında (temmuz-ağustos aylarında) toplanır. Gölgede veya 40 kadar ısıtılmış fırınlarda kurutulur. Kuru bitki yeşil renkte, kokusuz, az acı bir tattadır. % 13 rutubete müsaade edilir. Balya veya çuvallarda paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyasal Yapısı: Saplar; tanen, eterik yağ asitleri, leonurin alkaloidi, ekşi bir glikozit, saponinler, acı maddeler, sepi maddeler, meyve asitleri, vitamin vs. ihtiva eder. Meyvelerde alkaloidlerden leonurin ve leonurinin bulunmuştur.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Bitki kalp hareketlerini tanzim edici ve kan damarlarını genişletici bir özelliğe sahiptir. Kalp çarpıntısı, koroner, buhranlı yaş devresi (klimakter) bozuklukları vs.de kullanılır.

Aslan kuyruğu halk tababetinde kan tazyiki, guatr, kısırlık, sıtma, aşırı zihni yorgunluk, sinir hastalıkları, baş ağrısı, rahim kanaması vs.ye karşı kullanılır. Haricen, yanık ve yaralara kompres olarak uygulanır. .

Kullanılışı: Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 lt. Kaynamış suda 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.


ASLAN KUYRUĞU AÇIKLAMA 4

Daha çok bahçe ve çayırlarda kullanılan bu bitkinin yaprakiarı şifa doludur. Otsu, babagillerden bir bitkidir.

Özellikleri ve Yararları

- Ciğerleri ve göğsü temizler.

- Dalağın iyi çalışmasını sağlar.

- Ateş düşürücü olarak kullanılır.

- Vücuda zindelik ve rahatlık verir.

- Terletici olarak kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp