Arı Çiçeği

Arı Çiçeği :

CERINTHE MINOR L.

(Borraginaceae-fam.)

MERYEMANA ÇİÇEĞİ, ARI ÇİÇEĞİ

Başka milletlerce adı - Bul. malak mendik; Rus. boskotsvetnik; tn. honeyword; Al. Wachsblume; Fr. meiinet,

Karakteristik vasfı. (şekil-97) Arı çiçeği bir yıllık veya çok yıllık çıplak otsu bitkidir. Sap dik, tepede dallanır, ekserya yatkın halde, 50 sm kadar yüksek, rozet yapraksızdır. Yapraklar yumurta şeklinde gövdeyi sarar. Dip yapraklar erkenden kurur, onlar uzunca-kürek şeklinde, küt, 10 sm kadar uzun, tedricen daralarak sap haline geçer. Gövdenin alt yaprakları kama biçiminde incelir, daha yukarıdakiler de küt. Çiçekler soluksan. Çanak birbirini tutmayan 5 derince parçalı. Taç yaprakları uzunluğunun yarısına kadar kesik, dik mızrak‘ımsı 5 yapraklı. Meyve iki evli kapsülcükten ibaret. Mayıs ayından eylüle kadar çiçek açar.

Yayılışı. Taşlıklı, otsu, yol kenarlarında, anlıklarda ve sair yerlerde, hemen her tarafta rastlanır.

Kullanılan kısımlar. Saplar (Herba Cerintnis minorıs).

Toplama zamanı. Mayıs-ağustos' ayları arası.

Toplama usulü. Çiçek açma zamanından meyve bağlamasına kadar müddet zarfında, yapraklı yerüstü kısımların-tümü birden kesilir.

Kurutma usulü. Toplanan materyal temizlendikten sonra, basit şekilde, havadar binalarda veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Sapların iyice kurumasına dikkat edilmeli.

Randıman. 5-6 kg taze saptan 1 kg kuru alınır.

Paketleme. Standard ağırlıkta balya halinde.

Depolama. Kuru ve havadar binalarda.

Kullanılışı. Halk hekimlerince kurdeşen hastalığına karşı, diş etlerinin kuvvetlendirilmesinde, emzikli kadınlarda süt artışında ve sair yerlerde kullanılır. Veteriner hekimliğinde, hayvanlarda göğüs şişlerinin tedavisinde kullanılır. Bal vertel ve dekoratif bitkidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp