Ağaç Kavunu fiyatı

Ağaç Kavunu

İşbu ağaç kavunu tâbir olunan meyve portakal familyası akrabasından ve ayva nam meyveden büyükçe evsat bir kavun kadar limon nam meyveye müşâbehet-i tâmmesi olarak sarı renkli bir meyve-i meşhûredir.    Kabuğundan bir nevi murabbâ yaparlar.
Kabuğu ile ekşisinin miyânındaki lahmın (18) tenâvülü muzırr-ı midedir. Ancak bundan rende tâbir olunan bir nevi reçel imal olunur ki derûnuna şeker izâfesinden nâşî mazarrat-ı îrâsmdan vâreste olur. Ekşisinin tabiat-ı havâsiyye- si üçüncü derecede bârid ve yâbis ve lezzeti gereği gibi hâmızdır.Levni lâmi ve balgamdan hâdis olan kelef illetini müzildir.    Mide ve ciğer harâretini dâfi olup kalbe kuvvet verir. Safrayıkâtı' ve safradan mütehaddis ishal ve gaseyanı dâfi hafakân-ı hârreye nâfidir.Tasfiye-i dem ve tefrîh-i kalp husûsunda havâss-ı zâhiresi memduh olduğu gibi vücûdu mevcut olan mahallere taâvün isâbet etmemek havâss-i bâtınesine mâlik olduğuna mebnî kurumuş kabuğunun dahi vücûdu mâni duhûl olduğundan eyyâm-ı vebâiyyede şemâme gibi elde istishab ve hânelerde odalar tavanlarına tâlik edilir.Zîra yaz günleri koklanması ufûnet-i maddeyi ve taaf- fünât-ı havayı def' eylemek hâsiyet-i zâtiyyesi şâmndan olduğu havâssiyyûn dahi medh ü senâ ederler.

Ağaç Kavunu

Ağaç Kavunu  meyvesi yenilebilen bir bitki türüdür. Kalın ve sert bir kabuğu sahiptir. Turunçgiller ailesinin soğuğa en dayanıklı ve en dirençli bitkisidir. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir bitkidir. 3 yaşına kadar geliştiğinde meyve vermeye ancak başlar. Bu bitki türü turunçgiller ailesinin en ağır çeşididir. Bu sebeple meyveler geliştiğinde dalları üzerinde duramazlar süratle dökülmeye başlar. Genellikle bir süre muhafaza edildikten sonra hamur işlerinde kullanılır. Bazı yörelerde meyve ve bitki çayı olarak da kullanılabilir. Bu bitkinin en çok yetiştiği ve geliştiği yerler Ege, Doğu Karadeniz ve Akdeniz çevresi, Hindistan ve Orta Amerikanın bazı belirli bölgelerinde yetişmektedir.

Ağaç Kavununun Faydaları

Ağaç kavunu Hesperidin adında glikozit içerdiğinden P vitamini etkisi vardır.
Ağaç Kavunu bitkisinin meyve kabuğu yenmeyecek şekilde çiğnendiği zaman ağız kokusunu giderip ferahlık sağlar.
Aynı zamanda diş etlerini ve köklerini besleyerek güçlenmesini sağlar.
Ağaç kavunu Vücutta oluşan safra kesesinin yok olmasını sağlar.
Safra kesesi sonucu oluşan mide bulantısı ve kusmayı engeller.
Ağaç kavununu yada yaprağını koklamak baş ağrılarını giderir.
Düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman mide ve kalbi kuvvetlendirir, Kalp çarpıntılarını önler.
Mide ve ciğerlerde oluşan harareti önler.
Su ile kaynatıldıktan sonra oluşan buhar evimize hoş bir koku ve ferahlık verir.

Ağaç kavununun meyvesinin iç bölümü kalın, beyaz ve etli dış kabuğu ise ince,yeşilimsi sarı ve hoş kokuludur. Dış kabuğu tuzlu suda bir süre bekletilip dinlendirilir. Şeker ve şerbet emdirildikten sonra reçel ya da şekerleme olarak da kullanılır. Bazı çeşitlerinin meyveleri ise Musevi ayinlerinde kullanılır.Aa Kavunu, Ağaç kavunu, ağaç kavunu nasıl yenir, ağaç kavunu faydaları, ağaç kavunu nedir, kavun ağacı, kavun ağacı meyvesi, ağaç kavununun zararları, agaç kavununu faydaları, agackavunu

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp