Ada Çayı

ADA ÇAYI AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Eterli uçucu yağlar, yüzde 30 thujon, yüzde 5 cineol, linalol, borneol, salven, pinen ve kâfur; tanenler, triter-penoitler, flavonlar; östrojen benzeri maddeler ve reçineli bileşikler içerir. Genellikle Akdeniz Bölgesi'nde ve Ege Bölgesi'nde yetişen, başlık biçiminde çiçek açan, güzel kokulu bir bitkidir. Sadece Anadolu'da 90 kadar değişik türü yetişir. Dünyada, Orta Avrupa ve Balkanlar'da bulunur. Eski Mısırlılar bitkiyi, doğurganlık, bereket ve veremlilik amacıyla-kullanmışlardır. Menekşeye benzeyen çiçekleri yaz aylarında açar. Çok eski çağlardan beri ünlü bir şifalı bitki olarak tanınır. Günümüzde pek çok ilacın takribinde, adaçayı ekstreleri bulunur. Temmuz ayında toplanan bitki, gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Adaçayı çiçekler açmadan önce öğle sıcağında toplanırsa daha etkili olur.

Önerilen Hastalıklar: Çok iyi bir antiseptik olan adaçayı, kuvvet verici ve uyarıcı etkisi nedeniyle tercih edilir. Gece uyku düzenini sağlayıcı bir etkisi vardır. Mikrop, virgül mantar ve virüslerin oluşumuna karşı tedavi edici özelliği bulunur. Hastalık sonrası kullanıldığında, bedeni kuvvetlendirir. Mide bulantısını kesip, sindirimi düzenler. Karaciğer hastalıklarına şifadır. Göğsü yumuşatır, bademcik ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. En etkili nezle ilacıdır. İçerdiği cineol gibi etkili maddeler sebebiyle öksürüğü engeller, tabii bir antibiyotiktir. Astımdaki sıkıntıları geçirir, kan temizleyici etkileri vardır. Yüksek tansiyonu düşürür, gece terlemelerin en aza indirir. Menopoz sıkıntılarını azaltır, iltihap kurutucu özelliği vardır. Adaçayı Yağı, Antiseptik özelliği olan adaçayı yağı, yara üzerine tatbik edilerek kullanılır. Tedavi edici özelliği olan adaçayı yağından günde 3 damla, 1 fincan suya damlatılarak içilir. Bronşit, astım ve adet düzensizliğinde kullanılır. Yüksek miktarda kullanılması zararlıdır.

Kullanım Şekli ve Dozu: Çay Demlenerek hazırlanır. 2 dakikadan fazla kaynatırsanız, çok yararlı olan bu çay, aşırı kullanımda zararlı bir maddeye dönüşebilir. Bir tatlı kaşığı dolusu yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar derecede suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.

Diğer bir terkibinde ise, kaynamakta olan 1 litre suyun içine, kuru yaprak veya çiçek karışımından yarım avuç atılır. Demlenir ve yemeklerden sonra 1 fincan içilir. Yaz ve kış çay yerine kullanılabilir.

Yan Etkileri: İçinde doğal fitoöstrojenlerin olması nedeniyle, erkeklerin aşırı miktarda ve çok uzun süreli kullanmaları önerilmez. Aşırı kullanımda kan basıncı yüksesebilir. Sürekli olarak yüksek dozda alınmamalı, günde 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir. Hamilelik döneminde kullanılmaz.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 2

TIBBİ ADA ÇAYI (Salvia officinalis)

Batı ve Güneybatı Anadolu'da bolca rastlanır.

Faydaları: İştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, kan temizleyici özelliği vardır. Gaz gidericidir. Mikrop öldürücü etki yapar. Şeker hastalığını iyileştirmeye yardımcı, yorgunluk ve stres gidericidir. Gece terlemeleri ve aşırı terlemelerde, kramplarda, anjin, bronşit, astım, damar sertliği, felç, bedensel ve ruhsal bitkinlik, anne sütünün azalması, adet düzensizlikleri, menopoz dönemindeki sıkıntılar, safra yolları rahatsızlıklarında kullanılır. Adaçayı organizmanın ifrazat fonksiyonlarını çok iyi düzenleyici bir bitkidir.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 3

Diğer isimleri: Elma Çal bası

Kullanılan Kısımları: Yaprakları

Toplama Zamanı: Çiçek açma zamanında

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Vago sempatik ve anti spazmotik sistemlerimiz için çok değerli bir muvazene unsurudur, Gut'ta zafiyet ve nekahet dönemlerinde, sindirim sistemi fonksiyon bozukluklarında, aşırı terlemede, soğuk terlemede, gece terlemelerinde, ağrılı ve düzensiz adetlerde, menopoz dönemindeki hormonal düzensizliklerde, fiziki ve zihni yorgunluğa bağlı depresyon halinde, safra artırıcı, damar genişletici, sıkıcı (büzücü), uyarıcı, gaz söktürücü, mide bulantılarında mide suyunu tanzim edici, ülserde, göğüs yumuşatıcı, astımın sıkıntılarını giderici, ödemde, idrar söktürücü, iltihap giderici, ter söktürücü, iştahsızlığı önleyicidir, mideyi dinlendirir, kartı temizler, vücutta biriken zehirleri atar, el titremesi, titreme, sersemlik ve sinir bozukluğunda, melankoliklerde ve durgun kimselerde faydalıdır, sinirleri teskin edicidir, kadınlarda cinsi arzuyu artırır, erkeklerde azaltır, vücut enerjisini artırır, düşük tansiyonu yükseltir, vücuttaki mikroplan temizler, şekerli hastaların sinirlerini yatıştırır, ada çayı ensülin etkilidir kandaki ve idrardaki şekeri düşürür, şeker hastalığını tedavi eder, felci önler, karaciğer hastalıklarının yan etkilerini giderir, ishali keser, kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, salgı bezlerinin rahatsızlıklarında, kadınlardaki kısırlığı gidermede faydalıdır, antiseptiktir, antijen toksinleri temizler.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2- 10 gr ada çayı konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Ada çayı toz haline getirilir, günde 3 defa 1-3 gr içilir. Ada çayı düşükleri önler, günde 1 bardak içilir sütle karıştırıp balla tatlandırılıp içilirse daha faydalı olur. Anne karnında ölmüş cenini çıkarır. Çocuğu sütten kesmede sütü azaltıcı olarak içilir, Ada çayı sütle beraber demlendirilip içildiğinde grip ve boğmaca için en iyi ilaçtır.

Ada çayı, üzerlik tohumu ile beraber karıştırılıp demlendirilip içilirse bütün vücudu kuvvetlendirir, vücudun hastalıklara karşı mukavemetini artırır. Nefes darlığında ada çayı, anason, sığır kuyruğu, melek otu beraberce karıştırılır. 1 bardak kaynar suya,5 gr konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir, İshal kesmek için ada çayı 2-10 gr, pelin 1-6 gr beraberce karıştırılır, bir bardak kaynar suya, konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 kez 1 bardak içilir,

Zararları: Erkeklerde cinsi arzuyu azaltır, yüksek tansiyonlular günde 1 bardaktan fazla içmemelidir. Hamileler ve karaciğer iltihabı olanlar kullanmamalıdır. Doz aşımı ve uzun müddet kullanmak zararlıdır.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 4

İçindekiler: Tuyon, sincol, barneol, piren.

Faydaları: Bebeklerde gaz giderici, mide gazı giderici,ter kesici ve idrar artırıcı etkileri vardır.Bronşit, astım, adet düzensizliğinde ve hormon dengelemesinde kullanılır. Cilt bakımı ve temizliğinde etkilidir. Mikrop öldürücü ve yara iyileştirici olarak kullanılır. Oniki parmak bağırsağındaki yaralara iyi gelir. romatizma ve mafsal ağrılarında da iyileştirici olarak kullanılır.

Kullanım Şekli: Günde bir defa bir çay bardağı suya veya şekere 3 damla damlatılarak alınır. Yara üzerine direk tatbik edilebilir.

Uyarılar: Günde 3 damladan fazlası epilepsi ve kramp yapabilir.

Saklama Koşulları: Serin, ışıktan uzak ve ağzı sıkıca kapalı olarak çokçukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 5

Kızılderililerin kutsal bitkisi sayılan adaçayı, Akdeniz yöresinde bol bol yetişir. Antibiyotik ilaç görevi gören adaçayı diş eti rahatsızlıklarında ve boğaz ağrılarında çok yararlıdır. Sinir bozukluğu, baş dönmesi, titremeye iyi gelir ve menopoz döneminde karşılaşılan terlemeyi durdurur. Ayrıca dolaşım sistemi hastalıklarında, tansiyon düşüklüğün de, sindirim sistemi bozukluklarında, psikolojik rahatsızlıklarda, halsizlikte, sinir hastalıklarında da kullanılır. Özellikle boğaz ve ağız içi iltihaplarında günde birkaç defa adaçayıyla hazırlanıp soğutulmuş çayla gargara yapın, iyi geldiğini göreceksiniz. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

Ayurvedaya göre üç beden tipinde de (vata, pitta, kapha) faydalı bir bitkidir.

Ağrı giderici, ekspektoran (göğüs yumuşatıcı), iştah açıcı, uyarıcı etkileri vardır .

Zihinsel fonksiyonları güçlendirir. Sabah mahmurluğunu giderici etkisi vardır.

Yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırmak için bir fincan içilir.

Üşütmeyle meydana gelen adale ağrılarında, diş enfeksiyorılarında, boğaz ve ağız içi enfeksiyonlarında, diş eti bozukluklarında kullanılır.

Bağırsak bozukluklarından sonra gelişen ishallerde, solunum organları ve midedeki balgamların atılmasında kullanılır.

Bayanların hormonal dengesizliğinde kullanılır.

Östrojene benzer etkiler içerdiğinden, erkeklerin uzun süre ve bolca kullanmaları önerilmez.

Toksin atıcı özelliği vardır.

Aşırı terleme, soğuk terleme, gece terlemelerinde, fiziki ve zihinsel yorgunluğa bağlı depresyonda kullanılır.

Melankoliklerde vücut enerjisini arttırmak amacıyla kullanılır


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 6

Diğer isimleri: Tıbbi Adaçayı Diş Otu.

Esas adaçayı bu olmakla beraber Türkiye'de (salvia triloba) türü bunun yerine kullanılmakta olup ikisi de aynı etkilere sahiptir.

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Gaz söktürücü, kuvvet verici, uyarıcı ve hormon düzenleyicidir. Öksürüğe ve mide ağrılarına iyi gelir. İştah açıcıdır, nekahad dönemindeki hastalara iyi gelir. Kullanılışı; 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış ada çayı konur, 10 dk bekletilip kullanılır.

Haricen: Bademcik şişmesinde, ağız, boğaz ve diş eti hastalıklarında gargara olarak kullanılır. Göz rahatsızlıklarında gözlere banyo yapılır. Tenasül uzvundaki ve vücuttaki kaşıntılarda ve egzamada suyu ile banyo yapılır, kanayan ve sallanan dişlere, diş eti yaralarına ve şişlerine karşı gargarası faydalı olur. Adaçayı toz haline getirilir, bununla dişler ovulursa dişleri sağlamlaştırır, dişleri bembeyaz yapar. Burun içi rahatsızlıklarında haşlanan suyundan buruna çekmek sureti ile kullanılır. Fistülde adaçayı haşlaması ile fistüle kompres yapılır her gün tekrarlanır. Adaçayı suyu ile saçlara masaj yapılırsa saçlar simsiyah ve pırıl pırıl olur saçlı deriyi temizler. Ağız kokusunda 1 bardak kaynar suya, 15 ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, bununla ağız çalkalanır. Diş sallanmasında 5 gr adaçayı 5 gr toz haline getirilmiş meşe kabuğu konur, 5-10 dk kaynatılır, bu su ile günde 3 defa gargara yapılırsa diş sallanmalarını önler dişleri sağlamlaştırır.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 7


Şifası


1. Nefes Darlığı: Adaçayı sinirli otla.beraber kaynatıhp içilmeye devam edilirse, nefes darlığına faydalıdır.

2. Kan Temizleyi: Adaçayı kekikle beraber kaynatıhp, balla tatlandınlarak içilmeye devam edilirse kanı temizler.

3. Öksürük, Bronşit: Adaçayı, kekik, papatya, nane gibi bitkilerle kaynatıhp içilirse öksürüğe faydalıdır.

4. Halsizlik Bitkinlik: Adaçayı kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

5. Mide Rahatsızlıkları: Adaçayı, mide bulantısı, gaz ve hazım problemlerinde faydalıdır.

6. Kalp Güçlendirici: Adaçayı, alıç, oğulotu gibi bitkilerle kaynatıhp içilmeye devam edilirse faydalıdır.

7. Vücuda Kuvvet Verir: Adaçayı, üzerlikle beraber içilmeye devam edilirse bütün vücuda kuvvet verir.

8. Dişleri Beyazlatır: Adaçayı, öğütülüp dişlere sürülürse dişleri beyazlatır.

9. Saçları Kuvvetlendirir: Adaçayı kaynatıhp saçlar yıkanırsa, saçları besler ve parlatır.

10. Şeker Hastalığı: Adaçayı kaynatıhp içilmeye devam edilirse şekeri düşürür.

11. Sinirleri Teskin Eder: Adaçayı karabaş otuyla beraber kaynatılıp içilirse sinirleri teskin eder.

12. Anjin, Ağız ve Boğaz İltihabı: Adaçayı, papatya ile kaynatıhp gargara yapılır ve içilmeye devam edilir.

13. Grip Salgını: Grip ve nezle sa1gınında oturduğunuz odada Adaçayı, kekik ile beraber kaynatınız oda dezenfekte olur.

14. Egzama / Mayasıl: Adaçayı kaynatılıp günde 12 kere pansuman yapılır .


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 8

Diğer isimler: Ayıkulağı, Tüyl adaçayı.

Latince Adı: Salvia Selarsa.

Bitki: Soluk mavi renkli çiçekli, kalp şeklinde tüylü yapraklı, 1 metrelik bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler:

İstanbul, Ankara, Isparta, Kayseri, Erzincan ve Gaziantep dolaylarında sık olmak üzere tüm ülkeye yayılmıştır.

Kullanılışı: Çiçekli dalları ve yaprakları kurutularak, suyla kaynatıp içmek suretiyle kullanılır.

İçindeki Maddeler: Tanen, reçine acı madde ve uçucu yağ taşımaktadır.

Tıbbi Etkiler: Acı maddesi sebebiyle iştah açıcı, hazım kolaylaştırıcıdır. İçerdiği tanenin hafif kabız yapma özelliği vardır.

Misk adaçayının terlemeyi azaltıcı ve yatıştırıcı etkileri de mevcuttur. 50 gr. misk adaçayı 1 lt. suda kaynatılarak günde 6-7 çay bardağı içilir.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 9

Diğer isimler: Elmaotu, Dağ EIası.

Latince Adı: Salvia Triloba.

Bitki: Leylak renkli çiçekli, dalları oyaz renkli tüylerle kaplı, çalı şeklinde bitkilerdir.

Yetiştiği Yerler: Batı ve Güneybatı, Anadolu'da bolca rastlanır.

Kullanılışı: Tıbbl adaçayının yerine, ülkemizde yetiştiği için genel olarak bu bitkinin yaprakları kullanılır. Aynı şekilde kurutulan yapraklar suyla kaynatılarak çay gibi içilir. Ayrıca bu türün çiçek ve yapraklarından elde edilen ve elma yağı veya dağ elması yağı adı verilen bir uçucuyağ çıkarılmaktadır. Dağ elması yağı sarımsı renkli, yakıcı lezzetli ve özel kokulu bir sıvıdır. Bitkinin bazı dalları üzerinde küçük bir elmayı andıran meyvalar bulunması yağa verilen ismin sebebidir.

İçindeki Maddeler: Uçucu yağ, triterpenler ve flavon türevieri taşımaktadıriar. Uçucu yağın büyük kısmı sineoldür.

Tıbbi Etkileri: Dağ elması çayının etkisi diğer adaçayları gibi ferahlatıcı, rahatlatıcı ve teskin edicidir. Elma yağının ise gaz söktürücü, hazım kolaylaştırıcı, idrar arttırıcı ve ter kesici etkileri vardır. Yüksek miktarlarda zehirli olabileceğinden tehlikelidir. Mikrap öldürücü özelliğiyle haricen yaralanmalarda da kullanılabilir. Dağ elması yağı dahili etkiler için günde 3 kez 1 damla olarak su veya süt içine karıştırılarak içilir.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 10

Latince Adı: Salvia officinalis

İngilizce Adı: Sage

Almanca Adı: Salbel

Özellikleri: Bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu

Kürleri Uygulamadan önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1) Adaçayını piyasadan alırken yabani olmayanını almaya özen gösteriniz. Bundan emin değilseniz, bazı büyük marketlerde satılan değişik firmalara ait paketlenmiş adaçayını kullanabilirsiniz.

2) Her gün, ağız temizliği yapıldıktan sonra bir defa gargarasını yapmak ağızdaki bakterilere ve de ağız kokusuna karşı güçlü bir engelleyicidir. Normalde adaçayı gargarasını hazırlayıp lavabonuzdan eksik etmemeniz gerekir. Hazırlanan adaçayı gargarası O gün bozulmadan lavabonuzun rafında durabilir.

3) Kronik bademcik veya kronik faranjit durumlarıyla ilgili olarak ebegümeci bitkisini okuyunuz.

4) Faranjit ve bademcik problemi olanların kürleri uygularken sigara ve asitli içeceklerden (kola, soda, maden suyu gibi) özellikle uzak durmadan gerekir. Buna paralel olarak diş ve ağız temizliğine de özen göstermek gerekir. Yemeklerden sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayınız. Uygulamalarda belirtilen gargaradan mutlaka dişlerinizi fırçaladıktan sonra yapınız.

5) Adaçayı memleketimizde son yıllarda sıkça tüketilmeye başlanmış bir çaydır. Ancak hamile beyanların hamileliklerinin ilk üç ayında adaçayını temkinli kullanmaları gerekir. Eğer düşük tehlikesi söz konusuysa kesinlikle adaçayından uzak durmaları gerekir

6) On iki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışma dan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.

7) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı (yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı gibi ... ) içilmelidir.

8) Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.

9) Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.

Kür 1: Bademcik ve ağız enfeksiyonlarına karşı koruyucu Yaklaşık bir su bardağı kaynamakta olan klorsuz suda bir tatlı kaşığı taze adaçayı on dakika ağzı kapalı olarak kısık ateşte demlenir. Demin süresi tamamlandıktan sonra bitki daha fazla suyunun içinde bekletilmez, mutlaka süzüp ayrılır. Günde iki-üç defa gargarası yapılır. Ayrıca, beraberinde bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir. Hazırlanan gargara kırk sekiz saat bozulmadan banyo dolabınızda durabilir.

Not: Aktarlardan satın alacağınız adaçayı hem çok daha ucuz hem de amacınıza daha uygun olacaktır. Not Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağımız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığını. Bu konuda hekiminizin görüşünü almalısınız. Hekime, gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Bu kitabın içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalıkla teşhis amacı yok dur.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 11

Familyası Labiataedir. Bilimsel adı, Salvia officinalis.Yaprakları, sapları ve çiçekleri kullanılır. Orta Avrupa, Akdeniz bölgesi, Balkanlar, Güney Doğu Anadolu da yetişir.Mayıs - Ekim aylarında toplanır. Özelliği, Uyarıcı, tonik, yaraları iyileştirir, kandaki şeker miktarını düşürür, safra akıtır, kanı temizler, teri keser, bakteriyi öldürür.Asabiyetten ileri gelen teri keser; spazmlı kusmalarda, bağırsak gazlarında, nefes darlığında, nekahat devrinde, yorgunlukta, ishalde yararlıdır. Karaciğeri ve mideyi olumlu etkiler.1/2 litre suya 7-10 gr. adaçayı demlendirilerek kullanılır.

Haricen: Boğaz tahrişinde gargara olarak; 1/2 litre suya 20-30 gr. Adaçayı kullanmak gerekir.

Mutfakta, Çorba, söğüş, kaz ve domuz eti, ızgara et, tonbalığı, av eti, kabak haşlaması, salata, sos, dolmalık harç,sebzeler vb. Estetikte, Çayolarak yüze sürüldüğünde yağlı ve gözenekleri genişlemiş ciltlere yararlıdır. Banyoda kullanıldığında ağrıyan kaslara, yorgun ayaklara iyi gelir. Yaprak olarak çiğnendiğinde ağız kokusunu giderir. Kurutulmuş yapraklar toz haline getirilir, tuzla karıştırılıp dişler ovulursa dişler beyazlanır.

Diğer adı: Dişotu, tıbbi adaçayı. "Salvia" kelimesi Latince "kurtaran" anlamına gelir. Adaçayında bulunan doğal ostrojen kısırlığın önüne geçer; 1 litre suya 20 gr. adaçayı.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 12

Itri bitkilerdendir. Anadolu'da eskiden beri kullanılmaktadır. Akdeniz ve Ege bölgesinde çok yetişmektedir. Yapraklarından ve çiçeklerinden yararlanılır. Yaprakları çiçeklenmeden toplanırsa daha iyidir. Gölgede kurutulmalıdır.

Adaçayı: Tanenler, flavonlar, öströjen benzeri maddeler, borrıeol, linalol, eterli, uçucu yağlar, cineol, salven, pinen, kafur ve thujon içerir.

Vücuda zindelik verir.
Zayıf çocuklara balla tatlandırılarak içirilir.
Uyarıcıdır.
Deriyi ve mükozayı sıkılaştırıcı etkisi vardır.
Göğsü yumuşatır.
Öksürüğü keser.
Astım hastaları için yararlıdır.
Göğüs hastalıklarında kullanılır.
Boğaz ağrılarında çok yararlıdır.
Grip olunca içilirse faydalıdır, ancak günde 3-4 bardaktan fazla içilmemesi tavsiye edilir. beraber kaynatılır, grip ve boğmaca için kullanılır.
Tahriş eden öksürüklerde de kullanılır. Sinir bozukluğu, baş dönmesi ve titremeye iyi gelir.
Karaciğer rahatsızlığı için adaçayı içmek iyidir.
Adaçayı gece terlemelerini önlemek için içilir.
Terlemeyi azaltır. Menopoz döneminde meydana gelen terlemeyi durdurma etkisi vardır.

Sindirim Sistemi İçin;

Sindirim sistemi bozukluklarına, mide-bağırsak Zayıflığına iyi gelir.
Yemeklerden sonra içilirse sindirime yardımcı olur.
Mide bulantısının kesilmesinde faydalıdır.
Gaz söktürücüdür.
Mide ve bağırsak gazlarım giderir.
Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Haşlanarak kullanılırsa hazmı kolaylaştırır.
Yağlı besinlerin sindirimine yardım eder. İshal için kullanılır.
Kramp çözücü özelliği ile ishalde rahatlatıcı etkisi vardır.
Antiseptiktir, antifungaldır. Yani mantar, bakteri ve virüslerle mücadelede kullanılır.
Mikrop kırıcıdır. Adaçayı, çay gibi demlenip içilebilen ve mikrop kırıcı özelliği çok yüksek olan bir bitkidir.
Birinci Dünya Savaşı sırasında ilaç bulunamadığı için, yaralıların kaynatılmış adaçayının suyu ile tedavi edildiği ve yaralarının bu su ile pansuman edildiği anlatılmaktadır.
Yara ve çıbanları tedavi etme özelliğine sahiptir.
Kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser.
Kansızlık çekenlere faydalıdır.
Böbrekleri çalıştırır.
İdrar söktürür.
Ateş basması ve gece rahatsızlıklarda etkili olur.
Metabolizmayı güçlendirir.
Adaçayı yağı: Romatizma, adale ağrısı, depresyon, bronşit ve astım gibi hastalıklar için kullanılır.
Sindirimi kolaylaştırır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Gaz söktürücüdür.
Mide gazları için kullanılır
Adet düzensizliklerinde kutlanılır.
Antiseptik özelliği vardır.
İdrar söktürücüdür. Terlemeyi azaltır. terlemeleri gibi

Kullanılışı 1: Şeker hastalığı için günde 1-2 bardak, öğün aralarında, şekersiz içilir. Şeker hastaları için faydalıdır. Adaçayının yapraklarından elde edilen toz; Kanı, mide suyunu düzenler, rahim iltihaplarını geçirir, adet düzensizliklerini ve sancılarını iyileştirir Adaçayı yapraklarından elde edilen toz iştahsızlığı önler. Gargaralarda kekikle karıştırılabilir. Yaprakları böcekleri ve güveyi kaçırır.

Kullanılışı 2: 1 tatlı kaşığı yaprak 1 su bardağı kaynar su içine konur, 10 dakika demlenir. Üstü kapatılır. İki dakikadan daha fazla kaynatılmamalıdır. Süzüldükten sonra günde 2-3 bardak içilir. Günde 3-4 bardaktan fazla içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Kullanılışı 3: Kekik ve nane ile karışımı gaz giderici, mide ekşimesi ve mide rahatsızlıklarında kullanılır.

Kullanılışı 4: Ihlamurla karıştırılarak öksürük kesici olarak kullanılır.

Kullanılışı 5: çay şeklinde demlenip bal ve sirke ile karıştırılarak içildiğinde soğuk algınlığını, sinir hastalıklarını, yorgunluktan kaynaklanan ağrıları ve ishali geçirme özelliğine de sahiptir.

Kullanılışı 6: Diş eti rahatsızlıklara ve diş .eti iltihaplarında kullanılır. Bal ve sirke ile karıştırılarak ağızda gargara yapılırsa diş etlerinin kanamasını önler, bademcik şişmesine, dil, ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Diş temizliği: Adaçayı toz haline getirilerek diş temizliğinde kullanılır. Dişleri sağlamlaştırır, beyazlamasında etkilidir.

Kullanılışı 7: Sindirim sorunlarında papatya ile karıştırarak kullanılabilir.

Dikkat: Ada çayının uzun süre fazla içilmesi tavsiye edilmez. Fazla içildiği zaman mide rahatsızlığı yapabilir. Fazla içilirse kan basıncını yükseltebilir. Kalp çarpıntısı, baş dönmesi veya kramplara sebep olabilir. Gebelikte kullanılmamalıdır. Çünkü döl yatağı kaslarını uyarır. Anne sütü üretimini durdurur.


ADA ÇAYI AÇIKLAMA 13

Adaçayı bahçelerde yetiştirilir. 30 ile 70 santim kadar büyür. Mor renkli çiçekleri. hafif tüylü parıltılı yaprakları vardır. Biraz acımsı, aromatik bir koku salar. Bahçenizin güneşli ama korunaklı bir yerinde olmalıdır.
Donmaya müsait olduğu için, ben adaçayını kışın çam yaprakları ile örtüyorum. Yabani Adaçayı (Salvia pratensis) de çayır, otlak ve fundalıklarda yetişir.
Kokuluları daha da güzeldir. Bu cinsin çiçekleri gargara için toplanır veya uzun süren yatak hastalıklarında, insanı ovarak canlandıran bir adaçayı sirkesi hazırlanır: Bir avuç dolusu çiçek, tabii sirke içerisine konup dinlendirilir.

Yaprakları çiçeklenmeden önce Mayıs ve Haziran aylarında, gün ortasında güneşin en sıcak olduğu zamanlarda toplanmalıdır çünkü bitkinin etkin yağları güneş ışığında tam olarak gelişir. Yapraklar gölgede kurutulmalıdır. Ben size bahçede yetişen ve tıbbi özellikleri yabanisinden çok daha kuvvetli olan Adaçayından söz etmek istiyorum.

Eskiler Adaçayı'nın şifasını bilirlerdi ve çok kullanırlardı. 1300 yıllarında yazılmışı dizelere bakın: "Neden ölsün ki, bahçesinde Adaçayı yetişen inan."
Salvia ismi Latincede iyileştirmek anlamına gelen "salvare" kelimesinden gelmektedir. Eski bir şifalı bitkiler kitabında ondan övgüyle söz edilir:
"Hz. Meryem kucağında İsa ile Herot'un askerlerinden kaçarken, tarladaki tüm çiçeklere onları gizlerler mi, diye sorulmuştu ama sadece Adaçayı onlara korunak oldu. Askerler onları bulamadan gidince de Hz. Meryem Adaçayı'na şifa ve kuvvet bahşederek 'Bundan böyle ebediyete kadar beni ölümden kurtardığın gibi insanları da kurtar.
Sana insanları iyileştirecek kuvvet ve kudreti veriyorum.' demiş." O zamandan beri Adaçayı da vazifesini görüyor.

Adaçayı sık sık çayolarak içilirse bütün vücudu kuvvetlendirir, felç için yararlıdır, inmeyi önler.
Gece terlemelerinde lavanta gibi kesin tesirlidir; terlemeye sebep olan hastalığı iyileştirir ve zafiyeti yok eder.
Doktorlar da bu faydalı bitkiyi, kramplar, omurilik rahatsızlığı, salgı bezi rahatsızlığı ve uzuv titremeleri için kullanıyorlar.
Bu rahatsızlıklar için günde iki fincan çay yudum yudum içilir. çay, karaciğerle ilgili şikayetlerde çok etkilidir; tüm gaz şişkinliklerini ve karaciğer hastalıklarının yan etkilerini giderir.
Kanı temizler, iştahı açar, soluma organlarından ve mideden balgamı uzaklaştırır, bağırsak rahatsızlıklarını ve ishali durdurur.
Böcek ısırmalarında yaprakları elde ovalayıp, böceklerin soktuğu yere bastırın.

Bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, iltihaplı diş etleri, gırtlak ve ağız içi iltihaplarına da çok iyi gelir.
Adaçayı kullanmış olsalardı, çocukların ve yetişkinlerin çoğu bademciklerini aldırmak zorunda kalmazlardı.
Zehirli maddeleri durdurmaktan sorumlu polis memuru olan bademcik alındığında, tüm mikroplar doğrudan doğruya böbreğe inerler.
Kanayan ve sallanan dişlere, diş eti yaralarına ve şişlere Adaçayı gargarası ve küçük bir parça pamukla kompres yapılması fayda verir.

Sinirleri zayıf insanlar ve rahim bölgesi rahatsızlıkları çeken hanımlar arada sırada yarım banyo yaparlarsa çok faydalanırlar.
Adaçayı, tıbbi özelliklerinin yanı sıra sofralarımızda sadece kokusu için değil, aynı zamanda etlerdeki yağı parçaladığı için ufak porsiyonlar halinde Kekik ve Maydanoz gibi çorba, salata ve sıcak et yemeklerine yakışan güzel bir çeşni olarak kullanılır.
Sıhhi sebepler göz önüne alınarak Adaçayı'nı mutfağımıza sokmalı ve ufalanmış yapraklarını içine karıştırdığımız hamurdan "adaçayı bisküvileri", börek ve çörekler yapmalıyız.
Peynire veya soslara Adaçayı eklemek, onları daha sağlıklı kılacaktır.

Çay: Bir tatlı kaşığı Adaçayı 1/4 litre suda haşlanır, biraz demlenir ve süzülür.

Sirke: Yabani Adaçayı çiçekleri bir şişeye, sıkıştırmadan ağzına kadar doldurulur, üstüne de tabii sirke dökülür.
Sirke, çiçekleri örtmelidir. Bu karışım 14 gün güneşte veya sıcak odada tutulmalıdır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp