Acı Çiğdem

ACI ÇİĞDEM AÇIKLAMA 1

Özellikler:
Zambakgillerden olan, boyu 10 ile 30 santimetreye kadar ulaşabilen otsu ve yumrulu bir bitkidir. Sonbaharda pembe renkli, 6 parçalı çiçekler açar. Yaprak ve meyveleri ise ilkbaharda ortaya çıkar. Avrupa'da daha çok yetişir.

Kulanım Maddesi: Tohumları ve yumrular

Önerilen Hastalıklar: Romatizma ve nikris tedavisinde kullanılır.

Faydaları: Müshil, terletici ve idrar artırıcı özelliği vardır.

Kullanım Şekli ve Dozu: Bir tutam acı çiğdem tohumu, 2-3 diş sarımsak ile havanda iyice dövülür. Elde edilen sulu kısmı bir tülbende emdirilip, romatizma nedeniyle ağrıyan kısma sarılır. Bu pansuman birkaç gün arka arkaya yapılır.


ACI ÇİĞDEM AÇIKLAMA 2

Diğer Isimleri:
Anadolu' da yetişen diğer türlerine güzçiğdemi, kalk git vargit. morca, cambırt, çomağ, galeden, itboğan, mahmurçiçeği, zehirliçiğdem adları verilmektedir.

Bıtki: 10-30 cm yükseklikte yumrulu bir bitkidir. Çiçekleri sonbaharda,yaprak, yumru ve tohumları ise ilkbaharda meydana gelir. Çiçekleri 6 parçalı morumsu pembedir. 3 gözlü kapsülünde tohumlar bulunur. Tohumu 2-3 mm çapında esmer renkli, sert, kokusuz ve acı lezzetlidir. Anadolu' da bulunmaz, Avrupa'da bol yetişir. Colchicin, demecoIcin ve diğer 20 kadar alkaloidi ihtiva eder.

İlaç Etkili Kısmı: Haziran, temmuzda toplanıp kurutulan tohumları,Temmuz-ağustosta toplanıp kurutulan yumruları ve sonbaharda toplanan taze çiçekleri. Kullanıldığı yerler: Akut gut hastalığı, ailevi Akdeniz ateşi hastalığı. Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, çocuklarda, gelişim çağındaki gençlerde kullanılmaz. Yaşlı, zayıf düşmüşkişiler, kalp, böbrek ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olan kişilerde dikkat edilmelidir . istenmeyen Etkileri: Bulantı. kusma, isal, karın ağırısı. ciltte değişmeler, akyuvarlarda azalma, uzun süre kullanımda akyuvar üretiminin baskılanması, kan hücrelerinin üretiminin baskılanması, kas bozukluğu ve saç dökülmesi görülebilir.

İlaçlarla Uyumsuzluğu:
Yok

Kullanım Miktarı: Kişiler kullanım miktarını ayarlayamazlar, zehirlidir ancak hekim kontrolünde kullanılabilir.

Kullanım Şekli: Hazır ilaç kullanımı sırasında kan analizi, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Kulanım süresi: Akut gut krizinde 3 gün içinde tedavi tekrarı yapılmaz.

Zehirlenme Belirtileri: Fazla miktarda tohum, çiçek ve yumru alındığında 3-6 saat arasında zehirlenme belirtileri görülür. Bu; ağızda yanma, susuzluk, yutkunma zorluğu olarak ortaya çıkar. 12-14 saat sonra bulantı. kusma, isal,kas ve sinir ağrısı meydana gelir, idrarda kan görülebilir. 2-3 gün içinde şuur kaybı ile ölüm gerçekleşir. Çocuklar için 1-1,5 gr yetişkinler için 5 gr tohum öldürücüdür. ilk belirtiler görüldüğünde acil servise müracaat edilmelidir.


ACI ÇİĞDEM AÇIKLAMA 3


ACIÇİGDEM
(GİZ ÇİODEMİ, ÇA YIRSAFRANI, SONBAHAR NERGİSİ)

Arapçası: Süvrencôn, Zaferan, Côdd'i, Lehlôh.

Latincesi : Sedum Acre


Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Ilık iklimlerde yetişir.

Kullanılan Maddesi: Çiçekleri, yaprakları (suyu).

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) İdrar söktürür

b) Basur memelerine faydalıdır.

c) Nasırlan iyileştirir.


ACI ÇİĞDEM AÇIKLAMA 4

Acı Çiğdem (Colehicum, Colchique,Krokus)

Çayır safranı, Kardelen, Güz çiçeği, Sonbahar nergisi olarak tanınır. Sonbahar aylarında çiçek açan, mor renkli zambakgillerden zehirli bir bitkidir. Nemli yerlerde yetişir.

Faydaları: Romatizma ve Nikris tedavisinde kullanılan bu bitki zehirli olduğundan dikkatli olmak gerekmektedir. Kullanılan kısımları tohumları ve yumrularıdır. İdrar arttırıcı, terletici, müshil ağrılarını dindirdiği bilinmektedir. Hekim gözetiminde kullanılmalıdır.


ACI ÇİĞDEM AÇIKLAMA 5


Çaka lçığdem,Katır çiğdemi Karçıçeğı,Colc hicumfaldfolium, Liliaceael

Kullanılan Kısmı Bulb, tohum çiçek Zehiridir

Bilinen Bileşimi Kolşisin, demekolsin şekerler tanenli maddeler

Özellikleri Analjezik ağn gıderter drastik kuvvetli müshil

Önerilen Hastalıklar Müzmin gut, romatizma Kullanım şekli ve dozu Tentüründen günde en fazla 0 003 miligram

Dikkat: Böbrek yetersizliği olanlara yasak * 0 007 miligram öldürücü olabilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp