Mum Üretimi

Mum Üretimi Türkiye'de ileri boyutlara yükselmiştir. Günümüzde insanlar ihtiyaç olarak görmekdileri bu mumları , artık eğlence, parti , özel günler, organizasyonlar ve ev dekoratiflerinde kullanmaya başlamışlardır. Bu da Mum Üretimini hızlandırmıştır.

Mum Üretimi

İnsanlar özel günlerde ve partilerini daha ayakta ve zenginleştirmek için mum gibi dekoratiflerinde kullanıyorlardır. Mum üretimi bu nedenle hızla artmıştır.

1800lü yıllarda Fransız kimyacı Michel-Eugène Chevreul, yağdaki gliserinden yağ asidini ayırarak daha kaliteli mumları yapımında kullanılan stearik asidi üretmiştir. Daha sonraları ise mum malzemesi yapmakta yeni işlemler öğrenilmiştir. Stearik asitten ayrı, iki önemli malzeme daha bulunmuştur: ispermeçet balinasının kafa boşluğundan elde edilen ispermeçet, ve petrolün bir yan ürünü olan parafin. Bu buluşlardan sonra, parafin ve stearik asitle hazırlanan karışım, mumun temel malzemesi hâline gelmiştir.

Yanarken, alevden çıkan ısı, fitilin dibindeki katı mumu sıvılaştırır. Bu eriyik, kılcal hareket sonucu fitilden yukarı doğru çıkar, sonra da ısı nedeniyle buhar laşır. Mum buharın ın yanmasıyla da alev oluşur. Bu böyle bir döngü hâlinde, mum bitene dek devam eder.

19. yüz yılda geliştirilmiş olan mum kalıp makinesi, dönüşümlü olarak ısıtılıp soğutulan metal bir tank içerisindeki dizi kalıplardan oluşmaktadır. Kalıplar soğuduktan sonra, mumlar pistonlarla püskürtülür. Makinenin altındaki fitil makaraları mum kalıplarının içinden geçecek biçimde pistonlara bağlanır. Soğuyan mumlar kalıplardan çıkartıldıktan sonra da fitilleri kesilir. Mumlar, bu hâldeyken paketlenip piyasaya sunulurlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp