Mum Çiçeği

Ev ortamına uyum sağlayabilmesi ve yapraklarının çok dayanıklı olup yıllarca dökülmemesi ve kolay bakımı ile mum çiçeği ideal bir ev süs bitkisidir. Havası nemli, esintili ve sıcak ortamı sever. Tropikal bir bitkidir. Bakımında özeni değil ihmal edilmeyi istiyor. Havadar salonlarda bakımı kolaydır. Kışları uzun süreli don tehlikesi olmayan güney sahil kesimlerimizde bahçede duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir.


Mum Çiçeği


Yapraklarının etli ve kalın olması mum çiçeğinin başka bir güzelliğidir. Türkiye’de en çok bulunan cinsinin yapraklarında “kazıyınca çıkacakmış gibi görünen” lekeler oluşur. Bu normaldir ve güzel bir şeydir. Mum çiçeği genelde yaprakları için yetiştirilir. Çiçekleri sanki balmumundan yapılmışçasına ilginç bir güzelliğe sahiptir. Çok da güzel kokar. Çiçek açtığı zaman kokusu bütün evi sarar.

Çiçeklerinin büyüklükleri yaklaşık olarak bu mini resimdeki kadardır. Çiçekleri salkımlar halinde aşağı sarkar. Solan dökülen çiçeklerin koçan benzeri saplarına el sürmeyin, koparmayın çünkü sonraki yıl yine o saplardan çiçek açıyor.

Bir metreden fazla uzayıp yapraklanırsa yaz aylarında çiçek açar. Birkaç yıl gelişim göstermesi gerekir deniyor bu bilgi asılsızdır. Benim edindiğim gerçek tecrübelere göre, mesela bu yıl birkaç dal halinde en az bir metre uzamışsa gelecek yıl kesinlikle çiçek açacak demektir. Çiçek açmaya başlarsa her yaz tekrar çiçeklenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp