Kaktüs Usaresinin Yara Ve Yanıklardaki Tıbbi Kullanımı

Kaktüs Usaresinin Yara Ve Yanıklardaki Tıbbi Kullanımı :

Kaktüs usaresinin yaraların kapan masındaki yardım ve etkisi nasıldır? Kaktüs usaresinin yanık tedavilerinde ullanımı. (x) ışınları sonucu oluşan yanıkların aktüs usaresi ile tedavisi. Üçüncü derece cilt yanıkları için kak üs usaresinden yapılma merhemin kullanı mı. Kaktüs usaresi dokuların yavaş yavaş lmesini engeller.

Kesilen bir yerin yüzeyindeki yarayı apatmak için kaktüs usaresinin kullanımı. Kesme işlemi niçin gereklidir? Kaktüs usaresi ve kesilen yüzeyde olu an yaralar. Kaktüs merhemi. Güneş yanıklarının kaktüs usaresi ile edavisi. Kaktüs usaresinin bölgesel bir temizle ici gibi iltihaplara karşı kullanımı. Basur ve hayaların tedavisinde kaktüs usaresinin kullanımı. Lif dokularının ve yara izlerinin ortadan kaldırılması için kaktüsün kullanılması.

• Kaktüs usaresi yaraların kapanmasına nasıl yardımcı olur?

1 Kaktüs usaresinin tutkalımsı özelliği yaraların kaynaşmasında önemli rol oynar; hasta kısa zamanda şifaya kavuşur. Bir diğer faktör de bu sıvının (glucomannan) adı verilen şeker maddelerine sahip olmasıdır.

2 Yaraların hemen kapanıp iyileşmesirıin bir diğer sebebi de kaktüs usaresinin diğer şeker maddelerini içermesidir. Bu maddeleri şöyle sıralayabiliriz: Galactose (Galaktoz) Uranic acids (Üronik asitler) Pentose (Pendoz)

3 Kaktüs bitkisinin tedavi gücü sadece az önce zikredilen şeker maddelerine dayanmaz. Araştırmacılar şöyle demiştir: Kaktüsün diğer muhteviyatı ile bu şeker maddelerinin birbiri ile dengeli oluşu onun tedavi gücünü doğrudan etkilemektedir.

4 Polyuronide maddesi: Bu, terkibi karışık bir maddedir. Kaktüs usaresinde tabii (doğal) bir şekilde bulunur. Bu madde ya eriyik olarak ya da bir yere tutunmuş (donuk) olarak bulunur. Ölçü olarak % 2 ile 10 arasında değişir. Bu maddenin yaraların kavuşmasında gerçekten çok büyük bir katkısı vardır. Özellikle de açık olan yaraların yanıklarda bu madde üst kısımda bulunan zehirleyici maddeleri ortadan kaldırır. Ayrıca bu maddenin uyuşturma ve acıyı kesme özelliği de vardır. (anestezik analgesic) Bu madde, açık yaraların birbirine kavuşmasını sağlayan doku bağlarının oluşmasında önemli roloynar. Böylece çok hızlı bir şekilde yara kavuşmuş olur. Dr. Alexander Farkas ve bir grup araştırmacı 1954 yılında polyuronide maddesini (%

5) su çözeltisi şeklinde ve bir tabaka halinde yara ya da kaşıntılı bölgenin üzerine koymuştur ve şunu gözlemlemişlerdir. Bu madde birkaç dakika içerisinde kurumaya ve görünmeyen şeffaf bir tabaka haline dönüşmüş koruyucu bir kapak gibi yaranın kaynaşmasında rol alacak doku bağlarını oluşturmaya başlamıştır. Böylelikle bu madde iki önemli görevi birden yerine getirmiştir. Yara veya yanığın mikroplanmasını önlemek ve yaranın ya da yanığın kaynaşmasını ternin etmek.

• Kaktüs usaresinin yanık tedavilerinde kullanımı: Kaktüs usaresinin bu maddenin uyuşturma ve ağrı kesme özelliğinin yanında bir de yanıklarda özellikle de ikinci ve üçüncü dereceden yanıklarda kullanımı söz konusudur. Kaktüs usaresi sayesinde yanık bölge çok süratli bir şekilde ve de kabuk bağlamadan iyileşir.

• X ışınları sonucu oluşan yanıkların kaktüs usaresi ile tedavisi: Dr. Gilbert W. Renolds, 1966 yılında yapmış olduğu araştırmalarını "Madagaskar ve Ekvator Afrikası Kaktüsü" adlı eserinde toplamıştır. O, bu eserinde şöyle söylemektedir: "Kaktüs bitkisinin yaprakları x ışınları sebebiyle oluşan yanıkların tedavisinde çok etkilidir. Çinliler bunu birkaç asırdan beri biliyorlardı. x ışınlarına maruz kalmış üç kişide kaktüs yaprağı çok hayırlı ve şifalı neticeler vermiştir. Üç hastadan ikisi devamlı olarak, kaktüs yaprağını ikiye kesip su ihtiva eden tarafını yanıklarının üzerine basmışlar, üçüncü hasta ise kaktüs yaprağını yalnızca gece vakti kullanmıştır. Her üç hasta da çok kısa bir zamanda diğer ilaçlarla mukayese edilemeyecek bir hızla şifaya kavuşmuşlardır." Son yıllarda Amerikalı hekimler kaktüs bitkisinin değer ve önemine dikkat çekmişler, onun müzmin cilt yaralarında ve zararlı ışınlara maruz kalınan hallerde ne denli etkili olduğunu belirtmişlerdir. Çin 'de taze kaktüsün azlığı dikkate alınarak eczahaneler (Lu Hui) ismi altında kaktüs bitkisi bulundurmakta ve bundan cilt losyonu imal etmektedirler.

Rochester'den Crew şöyle bildirmiştir: "Bir şahıs x (iks) ışınlarına maruz kalmış, tedavisi için mümkün olan bütün yolları denemiş, ancak müzmin hastalığı şifaya kavuşmamıştır. Sonunda ışın isabet eden yerlerine günlük olarak kaktüs usaresi sürmüş ve buna üç hafta devam etmiştir. Sürenin bitiminde bu hastanın hiçbir şikayeti kalmamıştır!"

• Üçüncü derece ctlt yanıkları için kaktüs usaresinden yapılma merhemin kullanımı: Florida'da Dr. Rovatti Brennan, ateş yanığını ilk saniyesinden, tedaviyle yaranın kapanışı anına kadar incelemiştir. Doktor bu incelemesinde şekli değişikliklerin yamnda bir de mikroskobik ince detayları ve değişiklikleri de gözlemlemiştir. Şifaya giden sonucu adım adım izlemiştir. Böylelikle ilacın olumlu sonuçlarını ve kıymetini gözler önüne koymuştur. Faydalı ilmi sonuçlara ulaşabilmek için araştırmacılar, beyaz tavşanlar üzerinde deneyler yapmışlardır, Tavşanlara belirli bir süre aynı yiyecek verilmiş, böylelikle aralarında eşit şartlar meydana getirilmiştir. Tavşanlar birer birer hepside aynı bölgeden eşit olarak az miktarda yakılmıştır. Sonra tavşanlar dört gruba ayrılmıştır:

Birinci grup tavşan: Lanolin ihtiva eden merhem kullanılarak tedavi edilmiştir. İkinci grup tavşan: % 30 kaktüs usaresi ve % 5 Lanolin merherni kullanılarak tedavi edilmiştir. Sonra her iki gruptan da doku örnekleri alınıp mikroskopla incelenmiştir. Bu inceleme sonucu kaktüs usaresi ile tedavi edilen grubun yanığında hızlı. bir iyileşme gözlemlenmiştir. Fakat bu hızlı iyileşmenin akabinde yara kaynaşırken çok az miktarda, yanığın yüzeyinde kabuklarıma görülmüştür. Yanık vakalannda kaktüs usaresi kullanıldığı vakit, iyileşmenin çok süratli seyrettiği gözlemlenmiştir. Kaktüs usaresi hem çok iyi bir netice hem de hijyene uygun sonuç vermektedir. Üçüncü grup tavşan: Trinitroenol merhemi kullanılarak tedavi edilmiştir. Bu grubun neticesi ile diğer iki grup karşılaştırıldığında bu grubun yanıklarında kanama görülmüş ve bu merhemle tedavi edilmek istenen tavşanlar onuncu günün sonunda ölmüştür!

Dördüncü grup tavşan: Zift merhemi (netroleum)'nin sargı bezine sürülmesi yöntemi ile tedavi edilmiştir. Fakat tavşanların cildinde şişme ve kansızıntısı gözlemlenmiştir. Bu, tedavinin üçüncü gününde olmuştur. ilk haftanın başında yanık bölgelerinden kanlı noktalar belirmiştir. Dördüncü haftaya girildikten sonra yaranın kaynayıp kapanmaya başladığı görülmüştür. Bütün bu tedavi yöntemleri göz önünde bulundurulduğunda kaktüs usaresi ile tedavi yönteminin en başarılı yöntem olduğu anlaşılmıştır.

• Kaktüs usaresi dokuların yavaş yavaş ölmesini engeller: Chicago Yanık Araştırmalan Merkezi Müdürü Dr. Martin Robson şöyle demiştir: "1979 yılında Los Angeles'ta beyaz domuzlar üzerinde yapılan bir tecrübe, kaktüs usaresinin dokuların yavaş yavaş ölümünü engellediğini ortaya koymuştur .. Hayvanlar, pastörize edilmiş kaktüs usaresi ile tedavi edilmiş ve dokularının öldüğünü gösterir bütün işaretler anında durmuştu. Halbuki bu hayvanlar şiddetli yanıklara maruz kalmıştı."

• Kaktüs usaresi en iyi tedavi edicidir ve yanıklara birebir en iyi ilaçtır. Kaktüs usaresinin en iyi ilaç ve en iyi yanık iyileştirici olmasının sebepleri şunlardır: Acılan anında keser. Vücudun mikrop kapmasını önler ve cildi yumuşatır. Yaranın kapanmasından sonra oluşacak olan kabuklanmayı önler. Çok hızlı bir şekilde yaranın kapanmasını temin eder. Kaktüs usaresi cilt tarafından çok hızlı bir şekilde emilir, Bir Not: Dolgun bir yağ oranına sahip olduğu için ve de cildi tutup kurumayı önlediği için kaktüs merheminin kullanımı daha uygundur.

• Kesilen bir yerin yüzeyindeki yarayı kapatmak Için kaktüs usaresinin kullanımı: Kesme niçin gereklidir? Bazen "kesme eylemi" nihai çözüm olabilmektedir. Bazı hastalıklar =mesela kangrenvücudun bir kısmının kesilmesini gerekli kılmaktadır. Kangren, yaraların belirli mikroplarla kirlenmesi sonucu meydana gelmektedir. Sığır ve atların terslerinde bulunan colistredium mikrobu toprağa karışır ve buradan da insanoğlunun yaralı organlarına geçebilir. Bu mikroplar yaraya bulaştığı vakit, (toxins) zehirleyici maddeler ifraz olunur. Bu ise boşluk ve dokuların ölümüne sebebiyet verir. Sonra korkunç bir oranda gaz ortaya çıkar. Bu gaz, kanın dokulara nüfuzunu azaltır. Dokuların oksijeni ve besini azalmaya başlar. Bir müddet sonra kangren, isabet almış olan organın diğer bölümlerine yayılır. Çok hızlı bir şekilde hücre ve dokuları öldürmeye başlar. Bunun yanında bütün bir vücut zehirli maddelerden etkilenir ve hasta olur. Kangren'e sebep olan bu zehirli maddelerin kalp, beyin ve böbrek üzerinde öldürücü etkileri mevcuttur. Bu gibi durumlarda hastanın kurtulduğu ve hayata döndüğü çok az görülmüştür.

Şüphesiz şeker hastalarında bu gibi durumlara sıklıkla raslanmaktadır. Çünkü bu hastaların dokularındaki glikoz (şeker) oranı oldukça yüksektir. Bu durum az önce bahsigeçen mikrobun dokulara hızlı bir şekilde yayılmasını teşvik eder. İşte bu sebeple, yaraların çok güzel bir şekilde temizlenmesi gerekir. Özellikle de hayvan pisliklerinin olabileceği tarla, yol ve yaylım alanlarında çok daha dikkatli olunmalı yaralı uzvun toprakla teması önlenmelidir. Ayrıca kangren iğnesi vurulmalıdır. Çünkü bu iğne sayesinde mikropların zehirlerine set çekilecek ve uzvun kangrene dönüşmesi engellenecektir. Kesilen uzvun yüzeyinde sürtünme ve kaşıma sonucu yaralar oluşabilir. Bu, bilinen yollarla antibiyotik kullanarak ve yaranın kaynaşmasını sağlayan maddeler sürülerek iyileştirilebilir.

Kangren olmuş organın kesilmesi tek çaredir. Fakat bundan önce bütün yolların denenmiş ve bir netice alınamamış olması gerekir. Organ, kesilmeden önce son umut olarak antibiyotik kullanılmalı bölgesel temizleyici maddeler denenmelidir. Vücudun kangren olmayan bölümünün ölüm ve teleften korunması için Patrikon (himaye edici ilaçlar) kullanılmalıdır. .

• Kesilen yüzeyde oluşan yaralar ve kaktüs usaresir Dr. Crew, (Rochester'li) Hindistan'ın batısında bulunan Aruba adasındaki kaktüslerden elde ettiği usare ile kesilen uzuv (organlların yüzeylerinde oluşan yaraları tedavi etmiştir. Doktor, hastalarından birinin bir ayağındaki kangren olmuş kısmı kesmişti. Kan damarları ve dokuların şişip kabarması sebebi ile ayak ta şişmiş ve kabarmıştı. Bu olgu sonucunda fı] hastahğınau benzeyen bir durum ortaya çıkmıştı. Bu sebeple hasta ikinci bir kez kesilme arneliyesine maruz kalmış ve kesikten sızan (sukan) temizlenmişti. Bu işlem sonunda kesilen bölgedeki kan dolaşımı oldukça zayıflamıştı. Sonra kesilen yerde gerçekten büyük bir yara oluştu. Kesilen bölümde aşırı kan kaybı olduğundan yaranın iyileşmesinde hemen hiçbir umut kalmamıştı. Bu kesik bölgeye kaktüs usaresinin sürülmesinin üzerinden 24 saat geçtikten sonra' hastanın acısı dinmiş ve şişme olayı azalmıştı, İki hafta içinde de yara kapanmış ve geride hiçbir kabuklanma kalmamıştı.

• Kaktüs Merhemİ Bu başarılı deneyim sonucu Doktor Crew, bu büyüleyici ilaç ile yakından ilgilenmeye başladı. Doktor, ikinci tecrübesini kaktüsün kurutulmuş yaprakları üzerinde denemek istiyordu. Belki de güneşte kurumuş olan kaktüs yaprakları tıpkı tazesi gibi etkili idi. Belki onunla aynı özellikleri taşıyordu. Doktor, kuruttuğu kaktüs yapraklarını öğütüp pudra haline getirdi. Buna en müsait olan kaktüsü, Cocotrine aloe kaktüsünü seçmişti. Sonra pudraya Lanolin": maddesi karıştırdı. Doktor Crewe daha sonra, elde ettiği, bu merhemi büyük yaralarda kullanmıştır.

Sonuç tıpkı bu bitkinin yeşil ve taze yapraklarının verdiği sonuç gibi idi: Acı durmuş ve şifa elde edilmişti. Doktor, ardarda icra ettiği deneyimler sonucu (kesik bölgelerin yüzeyinde oluşan yaraların yeşil ve taze kaktüs yaprağının usaresi ve Lanolin katılmış ve kurutularak elde edilmiş kaktüs pudrası ile tedavisini fiilen uygulayarak) aşağıdaki sonuçlara ulaşmıştır: 1 Acılann hafifletilmcsi. 2 Konulduğu yerde, kaktüs terkibinin antiseptic bir özelliğe sahip olduğu için yaradaki mikroplan derhal arındırması. 3 Kaktüs terkibi dokuların gelişimini harekete geçirmekte, tomurcuklanma meydana getirerek yaranın hızla kapanmasına imkan hazırlamaktadır. Kaktüsün dışındaki hiçbir ilaçta böyle bir etki sözkonusu değildir. 4 Yaralar iyileşirken, kötü kokulardan eser yoktur. Bu kokular; kaktüs usaresi ya da merhemi kullanılmadığında kansere ve yaranın mikrop kapmasına yol açmaktadır.

• Güneş yanıklarının kaktüs usaresi ile tedavisi: Kanada'da bir diş doktoru olan Ellis Bovik, kaktüs ile 1961 yılının yaz ayında şahsi tecrübesini yaşamıştır. O ve eşi Kanada'nın doğu sahilinde St. John kıyılarında avl anıyordu. 8 saat boyunca avlanmaya devam etti. Güneş yanığından korunmak için vücuduna ve ayaklarına bilinen yağlardan sürrnüştü, Fakat sürdüğü yağ hiçbir işe yaramamış vücudunu yanmaktan alıkoyamamıştı. O gece yanığın verdiği acı ile sırtüstü yatamadı. Eşi de aynı sorunu yaşıyordu.

Meksikah bayan hizmetlileri ikisinin de muzdarip olduğu durumu görünce bir miktar kaktüs usaresi getirdi. O bunu kullanmada büyük bir tecrübeye sahipti. Hizmetli, her ikisinin de (Bay ve Bayan Bovik'in) cildine kaktüs usaresi sürdü. Özellikle de güneşin yaktığı yerlere. Yarım saatten daha az bir süre geçince güneş yanığının sebep olduğu iz ve kabarcıklardan eser kalmadı. Doktor ve eşi hiçbir acı hissetmeden yataklarına uzanabilmişlerdi.

• Güneş yanıklarından doğan problemlere karşı cilt üzerine kaktüs usaresinden imal edilmiş losyon sürülmesİ. Güneş ışıklarının sebebiyet verdiği yanıklar için cildi koruyucu bir kalkan gibi kaktüs losyonu kullanılabilir. Güneş ışınlarına maruz kalmadan önce cilt losyon ile yağlanır. Kaktüs losyonu % 90 oranında zararlı güneş ışınlarını önler. % 75 oranında faydalı ışınların cilde ulaşmasına izin verir. Cilt, bir parça pamuk ile doğrudan yaprağından kaktüs usaresi alınarak yağlanabilir. Kaktüs usaresi aşağıdaki faydaları temin eder:

Acıları azaltır.

Cilt kuruluğunu azaltır.

Cildin kabuklanmasını azaltır. Cilt kaktüs losyonu ile defalarca yağlanabilir. Kaktüs merheminin kullanılması da mümkündür.

• Güneş yanıklarının kaktüs usaresi ile tedavisi: Öncelikle vücudun yakıcı güneş mahallinden uzaklaştırılması gerekir. Çünkü fazla sıcaklık cilt hücrelerini öldürür. Cilt, kaktüs usaresinin ilgili bölgeye konulması ile soğutulur. Kaktüs usaresine yağ ilave edilir. Mesela zeytin yağı. Çünkü kaktüs maddesi bazen ciltte kuruluğa yol açabilmektedir. Yağ ise ciltte rutubeti temin eder, kurumayı önler. Kesilen kaktüs yaprağının yüzeyi doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmış olan bölgeye bastırılıp bir şey ile bağlanabilir.

GÜNEŞ YANIĞI

Yağ ihtiva etmesi sebebiyle kaktüs merheminin kullanımı tercih edilmelidir. Güneş yanıkları, tehlikeli hastalıklar arasında sayılmıştır. Bunun hatırlanıp güneş yanığı olan hastanın vakit kaybedilmeden bir uzman doktora sevki uygundur.

• Kaktüs usaresinin bölgesel bir temizleyici gibi iltihaplara karşı kullanımı. Dr. Lorna Lorenzetti, kaktüs bitkisinin kesilip bir yerde korunmasını temin etmiş, sonra da taze kaktüs yapraklarının birçok yeri kaplayan salkım mikroplannın tesirini durdurduğunu ispatlamıştır. Araştırmalar sonucu şöyle bir neticeye raslanmıştır: "Kaktüs bitkisi uzun süre buzdolabında saklansa bile yine de mikroplan tesirsiz hale getirmektedir. Hatta kaktüs usaresi 15 dakika 80° kadar ısıtılsa bile mikrop önleyici etkisini kaybetmemektedir. Isıtılma sonucu kaktüs usaresinin siyahlaşması onun mikrop kırma etkisini ortadan kaldırmaz. Aynı araştırmacının, sonraki araştırmalarında kaktüs bitkisinin diğer mikropları da gelişme göstermeksizin etkisiz hale getirdiği bildirilmiştir. Bu mikroplan şöyle sıralayabiliriz: (Ecoli) mikrobu: Bu mikrop yaraların iltihaplanmasına yol açar.

Strept acocci mikrobu: Bu da aynı şekilde yaraların cerahatlanmasına yol açar. Difteri mikrobu.

Dizanteri mikrobu.

Tifo mikrobu.

Salmonella mikrobu. Bu mikroplan ihtiva eden çamur kalıbına kaktüs usaresi katılmış ve mikropların tesirini kaybettiği gözlemlenmiştir.

• Kaktüs usaresinin basur ve varicose veins hastalığında kullanılması: Basur (hemeroid) nasıloluşur? Basur, toplardamar genişlemesi hastalığıdır. Kan damarlannın duvarlarının zayıflaması sonucu bu hastalık oluşur. Bu sırada içeride kan basıncı artar. Toplardamarların bulunduğu mıntıkada yer alan adalelerin zayıflaması basura yol açan bir diğer etkendir. Basura yardım eden, onu davet eden bir diğer etken de biber gibi baharatlı maddelerin alınmasıdır. Bu maddeler özellikle defi hacet esnasında basurlu bölgeyi daha bir aktif hale getirip azdırır.

• Kaktüs ve basur: Kaktüs merhemi, basur hastalığının vermiş olduğu kaşınma ve acıyı hafifletir. Kaktüs merhemi, işaret parmağının uç kısmına plastik eldiven giyildikten sonra sürülür. Sonra merhemli parmak itina ile anüse sürülür. Kaktüs usaresi bir iğne yardımı ile basurlu bölgeye damlalar halinde damlatılabilir. Genellikle hem merhemin hem de damlanın kullanımı çok iyi neticeler doğurmaktadır. Kaktüsün fitil olarak kullanımı da uygundur ve tercih edilir. Fitil, defi hacet (tuvaletten sonra) ve banyodan sonra kullanılmalıdır. Fitilin kullanımından sonra acıların kesildiği gözlemlenmiştir. Şikayet ortadan kalktıktan sonra bile, kaktüs fitili bir müddet daha kullanılabilir. Basur kanamalarından sonra kaktüs merhemi veya fitilinin kullanılması çok iyi sonuç vermiş ve kanı durdurmuştur.

• Varfcosecı Veins nasıl meydana gelİr? (Varis nasıl meydana gelir?) Bu hastalık damarların şişmesi sonucu meydana gelir. Kan damarlarının duvarlarının zayıflaması, damarların bulunduğu bölgedeki adaleIerin zayıflığı "üzüm salkımı" diye tabir edilen varicose veins hastalığına sebep olur. Bu hastalık çoğunlukla ayaklarda görülür. Özellikle de işleri icabı çok ayakta kalanlar bu hastalığa maruz kalırlar. Uzun süre ve hareketsiz olarak ayakta durmak bu hastalığın önemli iki sebebini oluşturur. Bu hastalığı önlemenin yolu spor yapıp kanın sürekli hareket etmesini sağlamaktır. Vücuttaki kan akışının temini için vücuda yeterli miktarda su alınmalıdır. Varis hastalığı, hastalığın meydana geldiği kısımda müthiş bir acı meydana getirir. Çünkü kan damarlarda hapsolunmuştur ve kanla taşınan madde ve enerji bir yerde birikmiştir.

Hastalığın olduğu kısırnlara kaktüs merhemi ya da usaresi sürüldüğü vakit duyulan acı hızlı bir şekilde kesilir. Merhemin kullanılmaya devam edilmesiyle varisin hacmi azalır. Sonunda yok olur. Bilim adamları kaktüsün bu etkisini ondaki uyarıcı hayat veren maddelere (Biogenistim ulator) bağlamışlardır. Bu maddeler yara hormonu (Wound hormone) diye nitelenir. Şunu hatırlatmakta fayda görüyorum: Kaktüsün vücudun dış yüzeyine konulmasında herhangi bir yan etki ve zarar bulunmamaktadır.

• Kaktüsün yara izini ortadan kaldırma ve kabuklanmanın giderilmesinde kullanılması: Bazen yaralar, kaynaştıktan sonra geride belirgin izler bırakırlar. Kaktüs usaresinin, sürüldüğü yara izlerini ortadan kaldırdığı tesbit olunmuştur. (özellikle yara izlerı küçük hacimli ise daha kolay silinmektedir.) Kaktüs usaresi yara izine sabahakşam sürülür. Bu bazen birkaç ay, bazen de bir yıl boyunca sürebilir. Bu yüzden çok sabırlı olunmalıdır. Çünkü bu izler çok yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır.

E vitamininin kaktüs usaresine ya da merhemine ilave edilmesi yara izini daha hızlı bir şekilde ortadan kaldırmaktadır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp