Sarı Sabır

Sarı Sabır :

Yetiştiği yerler: Kuzey ve Güney (sahra) kum çölleri bölgesinde yetişir. Yapısı: Sulu, etli, yapraklan dikenli dik bit kidir. Kullanılan Kısımlan: Bitkiden elde edilen yoğun usare yaprakların kesilmesiyle elde edilir. Şu şekilde usare toplanır: Dibe kadar yapraklar kesilir, sonra dikey ke silir, bunlardan akan usare toplamr, hafif ateşte veya su banyolu ateşte veya vakum vasıtasiyle koyulaştınlır. Yoğunlaşan usarenin hoş kokusu ve acı tadı vardır. Kitle cam gibi şeffaf, sankahve ve ya mat, kırmızı kahve rengindedir . .Karanlıkta ve cam kaplarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Bitki az incelenmiştir. Aloeemeodin, antraglikozidleraloinler, serbest antrahinonlar, reçineli maddeler, aloe reçinesi, eterik yağ ihtiva eder. Hangi Hastalıklarda Kullanılır: San sabır zayıflatıcı te'sire sahiptir.

Az miktar dozda sindirimi ıslah eder ve safra çıkartıcı te'sirdedir, Kronik kabızlık ve bağırsaklarda zaafıyet ne ticesi meydana gelen kabızlıklarda tedavi için kullanılır. Sabur hulasası: Halk tababetinde karaci ğer ve safra hastalıklarına, Kanser tümörlerine, Baş ağrısı vs. için kullanılması tavsiye olu nur. Akademik Filatov, sabur hulasası ile ağır hastaları tedavi usulünü getirmiştir. O bitkiyi ka ranlıkta ve düşük hararetde 12 gün tutmuştur.

Bu gibi bitkilerden elde edilen sulu hulasa hasta organizmada direnç fonksiyonİarını arttırmakta dır. Bu ekstraktlar göz ağrılarma (cam şeklindeki cismin kararması, konjüktivit vs.), birkaç genel hastalıklara (kronik artrit, kolit, mide ülseri) karşı kullanılır. Sabur usaresi haricen yamk, ce rahatlı yaralar, çıban vs. ye kullanılır. Büyük botanik alimi Davüdıı Antaki bu bit kinin üsaresinden elde edilen Sarısabır hakkında şöyle diyor:

O Mesteki ile içilirse masfal ağrılarım,

O Akciğer rahatsızlığını,

O Göğüs ağrıları m,

O Böbrek hastalıklarını,

O Dalak hastalıklarını,

O Mide hastalıklarını, şifaya kavuşturur. Sarısabır yapılan ilaçlara karıştırılırsa ila cın gücünü arttırır.

O Karaciğer kanallarını açar.

O Vücudun dengesini korur.

o Bağırsak gazlarım giderir.

O Kaşıntıyı, '

O Vesveseyi,

O Basuru,

O Kurdeşeni,

O Yaraları giderir, Merhem olarak sürüle cek.

O Sarısabır mersin yaprağı suyu ile saçlara sürülürse saçları uzatır, dökülmesini önler, siyaha boyar. Dökülen saçları çıkarır.

O Sarısabır sirkeye karıştırılır, başa sürülür se kepeklenmeyi önler.

O Sarısabır SÜTmeolarak göze çektlirse gözlerin gücünü arttırır.

O Pırasa üsaresi ile sarısabır kaynatılır ma kad hastalıklarında sürülse şifa verir. Özellikle basuru. (Tezkere: 11213) ESKI TIP KİTAPLARINDA SARıSABıR Yüce Peygamberimiz: "Aloe veralsarısabırda ne acaip şifa var " dır" buyurmuşlardır. Bu bitkinin kullamlan kısımları çiçekleri ve yapraklarıdır.

Etkili bir müshildir.

Kiloyu arttırır.

Göz hastalıklarına ve iltihaplarına karşı faydalıdır.

Dalak büyümesine, karaciğer hasta lıklarına karşı da faydalıdır.

Cilt hastalıklarında, sarılıkta çok şifa lıdır. Ülserde, ağız ve burun yaralarında, baş ağnsmda, sinirsel hastalıklarda, iyileş meyen yaralarda özellikle tenasül uzuv has talıklarında, zekanın ve kalbin kuvvetlen mesinde çokfaydalıdır. Kalb ve mide hastalık larında mesteki ile birlikte kullanılmalıdır.

Vücudu çökmekten korur. Beyin hastalık larında mesteki ile içilir. Mersin suyu ile mayi yapılır, saçlara sürülürse saçları kuvvetlen dirir, dökülmesini önler, saçları yeniden çıkarır. Sirke ile kanşım yapılarak sürülürse kepeklenmeyi önler. Pırasa üsaresi, yılan havı ile pişirilir makad hastalıklarında merhem halinde sürülürse her türlüsünü şifaya kavuş turur, yaraIarı kurutur ve çabuk iyileştirir. Yanıklarda, böcek ısırmalarında, ergenlik çıban/Acne'lerinde, pudra biçiminde uygulanır. Prof. Turan BaytopTürkiye'deBitkilerleTe davi isimli eserinde sansabır hakkında şöylede mektedir:

"Kalınbağırsağa etkili bir müshildir. Ağn ve sonradan kabız yapmaz. Bu nedenle müzmin kabızlıklarda başan ile kullanılır ... Kullanış şekli: Hap halinde,günde 0.151 gr. verilir."

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp