Kaktüs Bitkisi 2

Kaktüs Bitkisi 2 :

Kaktüs, taze ve yumuşak bir bitkidir. Bu bitki kuru toprak üzerinde gelişip büyüyebilir. Toprağın sert ya da çok kumsu olması onun gelişimine mani değildir. Kaktüs, uzun ömürlü bir bitki olup su noksanlığı, aşırı ha va sıcaklığı ya da aşırı soğuğa tahammül edebilir. 0, zor şartların bitkisidir. Kaktüs bitkisinin kökü yaklaşık 25 cm olup kök genişliği 515 cm. arasında değişir. Kaktüsün yaprakları yeşil renkli olup yumuşaktır. Yaprakların yüzeyi dikenlerle kaplıdır. Bir yaprak yaklaşık 1,5 kg. gelmektedir. Onun uzunluğu 40 cm.'dir. Genişliği kök civarında 10 cm.'yi bulur. Kaktüs bitkisi geniş ve düz bir yüzeye sahiptir. Ya da bu bitkinin bir miktar içe doğru çukur olduğu söylenebilir.

Yan taraflarındaki dikenler oldukça serttir. İç yüzeyindeki dikenler ise küçüktür. Kaktüsün üst kısmındaki yüzey kül rengine çalan ve hafif kırmızımsı yeşil yapraklarla çevrilidir. Kaktüs bitkisi, tohumlarının aralıklı ve aynı hizada bulundurulması yöntemi ile yetiştirilir. Her bir kaktüs tohumunun arasında 50 cm mesafe olmalıdır. Kaktüs saflarının birbirleri arasındaki mesafe ise 75 cm olmalıdır. Yağmurlu ve sıcak bahar günlerinin mevsimi sona erdiğinde kaktüsün tohumlarını toprakla buluşturmak lazımdır. Bitkiler aleminde yaklaşık 1.500.000 tür bitki bulunmaktadır. Bitki dünyası henüz tam anlamı ile keşfedilememiş olup birçok sırrı ve gizemi içinde barındırmaktadır. İlim adamları ve birçok araştırmacılar uzun yıllar dünyanın değişik yerlerinde; çöl ve ormanıarda araştırmalar yapmaktadırlar ki yeni bitki türlerine ulaşsınlar, değişik şekillerdeki çiçek, ot, bitki ve ağaçlara rastlasınlar ... Bu bilim adamları bu hedeflere ulaşmak için her türlü inanış ve anlatılara, tuhaf ve ilginç hikayelere bile büyük değer vermiş ve araştırmaya koyulmuşlardır.

Aklın kabul etmediği, büyü ya da hurafe şeklinde olan anlatılara bile büyük bir ilgi göstermişlerdir. Araştırmacılar ve bilim adamları eski kitaplara başvurmaya, yöresel ilaçları (kocakarı ilaçları) araştırmaya devam etmektedirler ki keşfedilmeyen bir bitki kalmasın. Onlar böyle yapmakla özel birtakım tedavi güçlerine sahip bitkilerin sırrına vakıf olmak istemektedirler. Bugün ABD'de (2.000.000.000) tıbbi reçetenin (5.000.000)'u bitki özlerini içermektedir. Bu maddeler: Alkaloidler, bitkilerde bulunan tabii glikozlar, vitaminler ve steroidleri ihtiva etmektedir. 5.000.000 reçete sırf bitkisel ilaçları tavsiye etmektedir. Bitkilerden elde edilen ilaçlara 3.000.000.000 dolardan fazla para ayrılmıştır. Geçen birkaç yılda araştırmacılar yeniden dikkatleri kaktüs bitkisi üzerine çektiler. çünkü bu bitki, içinde gizli bir hazineyi barındırmaktadır. Özellikle de bu bitkinin yapraklarından elde edilen sıvı yapışkan üzerinde önemle duruldu.

Dioscorides, 2000 yıl önce kaktüs bitkisinin iki ayrı su sızdırdığını keşfedip her bir sızıntının özellik ve faydalarını tanımlamıştır. Kaktüsün kırmızıya çalan sarı usaresi dış yüzeyin altında bulunan güçlü boşluklardan üretilir. Bu sıvı, keten maddesi ile örtülüdür. Tarif edilen bu sıvı müshil ilacı olarak kullanılır. İkinci tür sıvı ise yapışkan bir özellik taşır. Bu sıvı, yaprağın merkezinde bulunan duvarları ince yuvarlak boşluklar tarafından üretilir. Tutkalımsı bu sıvının rengi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp