Hodgkin Hastalığı (Thomas Hodgkin)

Hodgkin Hastalığı (Thomas Hodgkin) :

Hodgkin Hastalığı ( Thomas Hodgkin )

HODGKİN Hastalığının kaşifi olan Hodgkin, yaşadığı zaman ve yıllarda takdir görmemiş bilim adamlarından biridir.

Oldukça başarısız ve şanssız geçen hayatı, özellikle Guy hastanesi doktorları arasında onun silik kalması ve özel tababetinde de büyük bir başarı elde edememesiyle nazarı dikkati çekmektedir.

1798 yılında Ağustos ayının 17'sinde dünyaya gelen Thomas hodgkin'in babası John Hodgkin çok kıymetli bir şahsiyet ve hoca idi.Babası genç hanımlara verdiği matematik, felsefe ve özellikle yazı dersleri ile ün kazanmıştı.

Guy hastanesinde tıp tahsil etmiş olan Hodgkin 1823 yılında Edinburg Üniversitesi'nden tıp doktoru unvanını aldı. Bundan sonra Paris'i ziyaret etmiş ve stetoskobun mucidi olan Laennec‘den bu aletin kullanmasını öğrenmiştir. Hodgkin hakkında çok ilginç şeyler anlatılır. Bir gün çok zengin bir hastaya çağrılmış ve kendisi ile bütün bir gece meşgul olarak iyileştirmiş. Bunun üzerine zengin hasta bir çek çıkarmış ve dilediği rakamı yazmasını söylemiş. Hodgkin pek az bir şey ancak 10 pound yazmış, Hasta bu kadar az bir meblağ: neden yazdığım sorunca Hodgkin çekin durumu bende daha fazla yazımı cesaretini bırakmadı cevabını vermiş. Bu cevap üzerine çok sinirlenen hasta bir daha Hodgkin'i davet etmemiş.

Patoloji alanında yapacağı araştırmaların kendisini çok daha iyi bir hekim haline getireceğini düşünerek Guy hastanesine devam etmeye başladı. 1832 yılında "Dalak ve Diğer Lenf Bezi Patolojik Görünüşleri" adlı bir eser yayınladı. Bu eserde Hodgkin hastalığı olarak tanımın klinik tablo tarif edilmekte idi. Fakat bu buluş tam 33 yıl hiç dikkati çekmedi ve bir köşede kaldı. Guy hastanesinin büyük hekimlerinden biri olan Samuel Wilks yazıyı buldu ve ilgilendi. Wilks bunun üzerine bu hastalık üzerinde çalışmaya başladı ve çeşitli olgular topladı. Ve ancak Wilks'in sayesinde hastalığa Hodgkin hastalığı adı verildi.

Hodgkin pratik tababet faaliyetini terk ettikten sonra kendisini diğer sosyal işlere ve ilerlemelere verdi. Nisanın 5'inde ve 1866 yılında dizanteriye tutularak hayata gözlerini kapadı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp