Dior Makyaj Seti

Dior Makyaj Seti


Christian Dior, Fransa'nın Granville adlı bir sahil kasabasında doğdu. Geçimini gübre üretiminden sağlayan ailesi onun bir diplomat olmasını çok istiyordu fakat Dior sadece moda ve bunun yanısıra eskizle ilgileniyordu. Para kazanmak için moda eskizlerini tanesini 10 sent civarından sattı.


Okulu bıraktıktan sonra babasından bir miktar para aldı ve böylelikle 1928'de Pablo Picasso benzeri sanatsal çalışmalar satan küçük bir sanat galerisi açtı.

Babasının işini kaybetmesi sonucu yaşadıkları mali krizden sonra Dior galerisini kapatmak zorunda kaldı. 1930'lardan 1940'lı yıllarda askere çağırılana kadar Robert Piguet ile çalıştı. 1942'de askerliğini bitirmesiyle Dior, kendisinin ve Pierre Balmain'in baş tasarımcılığını yaptıkları Lucien Lelong moda evine katıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi subaylarının eşlerini ve Fransız işbirlikçilerini giydiriyordu. 16 Aralık 1946'da dönemin büyük iş adamlarından pamuklu kumaş üreticisi Marcel Boussac'ın da desteğiyle kendi moda evini kurdu.

İlk koleksiyonunu 1947'de sunan Dior, ona Corolle, taç yaprakları, (tam anlamıyla adını botanik terim korolla ya da çiçeğin taç yaprakları) ismini verdi, fakat New Look (Yeni Görünüm) terimi Harper's Bazaar'ın baş editörü Carmel Snow tarafından uyduruldu. Dior'un tasarımları II. Dünya Savaşı modası olan kapalı ve erkeksi tasarımların aksine çok daha cinsel istek uyandırıcıydı.

O şekiller ve silüetler tasarlamada usta olan Dior şöyle demiştir "Ben çiçek kadını tasarladım." Onun tasarımları ağırlıklı olarak sık dokunmuş pamuklu bezlerden yapılan, sert, büstiyer stilindeki korsajlar, kalça vatkaları, ince belli korseler, jüponlardan oluşmaktaydı. Ve bu giyisiler belden aşağı genişleyerek inip modellerinin çok daha kıvrımlı hatlara sahip gözükmesini sağlıyordu. Etek ucu baldırlarda ve bileklerde biterek güzel bir silüet oluşturuyordu.

İlk başta tasarımları bacaklarını örttüğü için kadınlardan tepki aldı çünkü kadınlar o dönemdeki kumaş yetersizliğinden dolayı buna alışkın değillerdi. Paris'teki bir moda çekimi sırasında Dior'un tasarımları, elbiseler ve takımlarda kullanılan kumaş miktarı nedeniyle Dior’a karşı ters tepkiye yol açtı. Modeller, kadın sokak satıcıları tarafından elbiselerin savurganlığı nedeniyle saldırıya uğradı ancak karşı koyma, savaş zamanı kıtlığının bitmesiyle sona erdi. “Yeni Görünüş” kadın kıyafetlerinde devrim yaptı ve Paris’i yeniden II. Dünya Savaşı sonrasında modanın merkezi yaptı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp