Peygamber Çiçeği Faydaları

Peygamber Çiçeği Faydaları :

PEYGAMBER ÇİÇEĞİ

Tarım ve hayvancılığın ağırlıkta olduğu bölge, idari bakımdan Ankara ili Gölbaşı İlçe sınırları içinde kalmaktadır. Gölbaşı Özel Çevre Koruma bölgesinin en önemli doğal unsurları Mogan, Eymir gölleridir. Mogan Gölü’nü besleyen derelerin en önemlileri Sukesen, Başpınar, Gölova, Yavrucak, Çolakpınar, Tatlım, Kaldırım ve Gölcük dereleridir. Koruma Bölgesinin bir diğer önemli unsuru da Sulak-Bataklık Alanlardır. Bu alanlar,göller için yer altı suyu depolamakla ve kurak mevsimlerde göle su temin etmekle kalmayıp, çok sayıda bitki ve hayvan türünün yaşayabilmesi için, gerekli olan suyu sağlamakta ve birçok kuş türüne  barınma, üreme ve konaklama amaçlı ev sahipliği yapmaktadır.

Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılan çalışmaların temel amacı;

Tarihi ve kültürel kaynak değerlerinin,el sanatlarının, alandaki doğal güzelliklerin, biyolojik çeşitliliğin, sualtı, suüstü canlı, cansız varlıkların günümüzdeki durumunu belirleyerek korunmaları ile ilgili alınacak tedbirleri saptamak; bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını ve sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlayacak verileri tespit etmek ve bölgede çevre bilincini arttırmaktır.

Proje kapsamında yapılan çalışmalarla, koruma bölgesinde, IUCN(Dünya Doğayı Koruma Birliği) kriterlerine göre “Çok Tehlikede” (CR) kategorisinde olan Peygamber Çiçeği(Centaurea tchihatcheffii) ile nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatların, hassas alanların zonlanması, alana yönelik tehditlerin ve koruma önlemlerinin ortaya çıkartılması, bölgenin korunması ve yönetilmesini sağlamak üzere karar vericilere yol gösterilmesi amaçlanmaktadır.

Peygamber Çiçeği (Centaurea tchihatcheffii)

Ülkemizin sahip olduğu yaklaşık 3000 adet endemik bitki türünden biri olan Peygamber Çiçeği – Yanar Döner (Centaurea tchihatcheffii), dünyada sadece Gölbaşı Mogan Gölü çevresinde doğal olarak yetişmektedir. Bu tür, IUCN(Dünya Doğayı Koruma Birliği) kriterlerine göre “Çok Tehlikede” (CR) kategorisinde, Bern Sözleşmesine ( Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi ) göre de kesin koruma altında olan bitki türleri arasında yer almaktadır.

Halk arasında yanardöner, gelin düğmesi, türbe, sevgi çiçeği olarak da bilinen peygamber çiçeği tek yıllık, kazık kök yapan, kırmızı, pembe, beyaz renkli küçük çiçeklere sahiptir. Tarla ve yol kenarları, ekili araziler ve nadas alanları, killi, alkali derin topraklar bitkinin habitatını oluşturur. Peygamber Çiçeği (Centaurea tchihatcheffii) popülasyonunu  tehdit eden başlıca faktörler: Doğal alanların yerleşime açılması, habitat bozulması, yoğun tarım, herbisit kullanımı, anız yakılması, kuş zararları, yanlış zamanda toplanmasıdır.

Böylesine tehdit altında olan bu nadide türümüzün gelecek nesillere aktarılması için, Sevgi Çiçeğini sadece koruma altına almak tek başına yeterli olmayacaktır. Eğitim çalışmaları ile tanıtmak ve korunmasını sağlamak gerekmektedir. Bunun yanında Sevgi Çiçeği ve benzeri diğer zenginliklerimizi koruyabilmenin yolu,  eğitimin yanında gelecek kuşaklara kirletilmemiş bir çevre, toprak ve su bırakabilmekten geçmektedir. O nedenle, işgalci step bitkileriyle rekabet edemeyen ve ışık seven bu bitkinin Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi yakın çevresinde yapılacak “İyi Tarım Uygulamaları” ile popülasyonun zarar görmesi önlenebilir.



Görünümü: Peygamber çiçeği 1-2 yıllık otsu bir bitkidir. Mavi çiçekleri vardır. Boyu 30-80 cm’dir. Yapraklan sıra sıradır. Meyvesi asılı şekilde boz veya sarı boz renklidir, tohumların üzerinde tüyler vardır.Çiçeklenme dönemi haziran-temmuz aylandır. Tıpta çiçekleri kullanılır. Peygamber çiçeği, kültür bitkileri (buğday, arpa, çavdar vb.) arasında yetişir. 
 
Yol kenarlarında, çöplüklerde veya kumsallarda görülür.Toplanması ve Kurutulması: FS 42-346-72’ye göre toplanan çiçekler aşağıdaki kaliteye sahip olmalıdır.Açık mavi renkte, 2 cm. çapmda, rutubet oranı yüzde 14’ten az, çiçek sepetleri kanşımı yüzde l’den az, açılmamış çiçekler yüzde 40’tan az, rengi değişmiş çiçekler yüzde 10’dan az olmalıdır. Muhafaza süresi 1 yıldır.
 
Kimyevi Terkibi: Peygamber çiçeği terkibinde an- tosianlar, sianidinler, glikozidler, sinarin, sentaurin, siklin içerir. Meyvelerinde alkaloitler bulunmaktadır.Tıpta Kullanım Alanları: Peygamber çiçeği preparaban, idrar yollannın kronik iltihabi hastalıklannda, ödemlerde, böbrek taşlannda, piyelitde, sistitlerde, urefilitlerde ve başka hastalıklarda kullanılır.
 
Peygamber çiçeği antimikrobik dezenfektan etkisinden dolayı konjiktivitlerde, bletaritlerde kullanılır. Hazmı ve sindirimi kolaylaştıncı etkisi vardır.Demleme ve Kullanımı: 1 çorba kaşığı çiçek bir kaba konur, üzerine 200 mİ. kaynar su ilave edilir ve üzeri kapak ile kapatılır. Bu işlem akşamdan yapılır ve bu demleme sabaha kadar bekletilir. Sabah süzülerek bir bardak san su elde edilir. Üçe bölünerek günde 3 defa yemeklerden önce içilir. Muhafaza süresi 2 gündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp