Nilüfer Çiçeği Hakkında Bilgi

Nilüfer Çiçeği Hakkında Bilgi :

Nilüfer

Görünümü: Nilüfer çok yıllık otsu bir bitkidir. Türüne göre beyaz ve sarı çiçekleri vardır. Bataklıklarda, göllerde, durgun sularda yetişen güzel bir çiçektir.Yapraklan yuvarlak, elips şeklindedir ve üzerinde 1 adet çiçeği vardır. Su üzerinde veya su altında olur. Çiçek taşıyan yapraklann uzunluğu 3-5 metreye ulaşır, taç yapraklan çoktur.
 
Meyveleri çok tohumlu olup, olgunlaştığı zaman mukuslaşır. Çiçeklenme dönemi mayıs-ağustos aylanndadır. Meyveleri temmuz-eylül aylannda olgunlaşır. Çoğalma tohumlan ile olur. Tıpta köklerinden yararlanılır.
 
Toplanması ve Kurutulması: Tıpta kullanmak amacı ile bitkinin kökleri ve çiçekleri toplanır. Kökleri çiçeklenme döneminde toplanmalıdır. Toplanan kökler yıkanır, enine ve boyuna kesilerek parçalara ayrılır ve kâğıtlara sarılarak kurutulur. Kurutma 7-10 gün sürer. Muhafaza süresi 2 yıldır.Bitki zehirli olduğu için toplarken çok dikkatli o- lunmalıdır.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Nilüfer kökleri “Lyute- nurin” adındaki ilacın üretiminde kullanılmaktadır.

Nilüfer Çiçeği

Bir su bitkisidir. Yaprakları yuvarlak, geniştir; çiçekleri beyaz, sarı, mavi, pembe gibi çeşitli renklerde olur. Genel olarak durgun sularda, havuzlarda yetişir. Bitkiler aleminde, ikiçeneklilerin nilüfergiller familyasındandır.

Nilüferin kökleri, bulunduğu gölün, havuzun dibindeki çamura gömülüdür. Çiçekleri, yaprakları taşıyan uzun, kalın saplar bu köklerden yukarı doğru uzanarak suyun yüzüne çıkar. Bunun için nilüferlerin çiçekleri, yaprakları suyun üzerinde yüzer gibi görünür.

Nilüferlerin en sık rastlanan türü beyaz çiçekli olanıdır. Bu bitki en çok ılıman, sıcak iklimli bölgelerde yetişir. Çiçekler ortalama 25-30 santimetre çapında, daire biçimindedir. Yaprakların çapı 5 santimden 30 santime kadar olabilir.

Nilüfer çiçeklerinin bazıları gündüz açılır, gece kapanır; bazıları da gece açılır, gündüz kapanır. Nilüfer çeşitlerinden hiçbiri gece gündüz sürekli olarak açık kalmaz. Bitkinin çiçek verme zamanı temmuz ayıdır.

Eski Mısırlılar nilüferi kutsal bir bitki sayarlardı. Bundan dolayı Mısır eserlerinin birçoğunda nilüfer şekli süs olarak çok görülür.

Nilüfer Bitkisi Nedir? Faydaları nelerdir?

Nilüfergiller ailesinden olan nilüfer (Nymphaea, su zambağı, deve tabanı) bir su bitkisidir. 50’ye yakın türü bulunan nilüfer bitkisi, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika’da yetişir. Antik medeniyetlerde lotus ismiyle anılan çiçek, mitolojik hikayelere konu olmuştur. Bitkinin çiçekleri beyaz, ya da sarı renktedir. Nilüfer; bataklıklarda, akıntının hızlı olmadığı nehirlerde ve göllerde yetişir. Nilüferin 2,5 metreyi bulan kök sapları suyun altında bulunan çamur toprakta, çiçek ve yaprakları ise suyun üstündedir.

Ağrı Kesici ve Sakinleştirici

Doğal bir ağrı kesici olan beyaz çiçekli nilüfer bitkisi, sakinleştirici ve yatıştırıcı olarak kullanılır. Çiçekleri koklanırsa uyku verir. Sinirsel harabiyetlerde son derece etkili bir şifa kaynağıdır. Pembe çiçekli nilüfer bitkisinin etkileri beyaz çiçekli nilüfer bitkisinden farklıdır; ancak her iki cinsin de kök sapları kabız edicidir. Diyareye karşı kullanılır. Nilüfer bitkisi, uyku bozukluklarına karşı etkilidir. Kalbi kuvvetlendirici etkisi vardır. Antiseptik özellik gösterir.Nilüfer bitkisinin köklerini içeren bitki çayı ile yapılacak garagara, boğaz iltihaplanmalarını giderir. Beyaz çiçekli nilüfer migren ağrılarına karşı etkilidir. Afrodizyak bir bitkidir.
Nilüfer bitkisi zehirli olduğundan dolayı dikkatli kullanılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp