Kızılağaç Bitkisi Faydaları

Kızılağaç Bitkisi Faydaları :

Görünümü: Kızılağaç çabuk büyüyen ve yaprak döken bir ağaçtır.

Boyu 30 metreye ulaşır. Rengi koyu gridir. Genç dallan ise kırmızımtırak gridir.Yapraklan yumurta şeklinde, parlak, yeşil ve genç yapraklan yapışkandır. Erkek çiçekleri koyu kahverengi, dişi çiçekleri yeşildir. Meyveleri kozalaktır. Busene sonra nisan-mayıs ayında olgunlaşır. Çiçeklenme dönemi nisan ayıdır. Tıpta olgunlaşmış meyvelerinden yararlanılır.
 

Toplanması ve Kurutulması

Kızılağaç Rusya’da, Ukrayna’da, Beyaz Rusya’da yaygm bir türdür. Tıpta yararlanmak için kozalaklan toplanmaktadır. Toplama sonbaharda ve kış aylannda gerçekleşir ve kurutulur. Muhafaza süresi 3 yıldır.
 

Kimyevi Terkibi

Kızılağaç meyveleri triterpenler, steroidler, fenolkarbon asitleri, büzüştürücü maddeler, kumarin, yağlar ve yüksek yağlı asitleri içerir.Tıpta Kullanım Al an lan: Kozalaklarından hazırlanan demleme akut ve kronik enteritlerde, kolitlerde, dizanteride, dispepside, mide ve duodenum ülserlerinde kullanılır. Yanıklarda haricen, deri iltihaplarında, boğaz ve diş etleri hastalıklarında ise gargara şeklinde tatbik edilir.

Adi kızılağaç (Alnus glutinosa), huşgiller (Betulaceae) familyasından 20-30 m''''ye ulaşabilen esmer kabuklu ve seyrek dallı bir türdür.

Uzunluğu 4-9 cm, genişliği 3-7 cm arasında değişen ters yumurta biçimli yaprakları ve morumsu kahverengi kedicikleri vardır.

Alt türler

* Sakallı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata)
* Yapışkan kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. glutinosa)
* Toros kızılağacı (Alnus glutinosa subsp. antitaurica)
* Huş yapraklı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. betuloides)

Botanik özellikleri: 20–30m boylarında kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Yaprak ve tomurcuklar yapışkandır. Tomurcuk saplı, genç sürgünler köşeli, yapraklarının uçları küt ya da makasla kesilmiş gibi, kenarı düzensiz kaba dişlidir. Meyve olgun halde siyah renkli, bileşik meyve, 3–5 adeti bir kurul halinde bir arada bulunur. Meyve kurulları dağılmaz.

Kullanım olanakları: Odunları hafiftir, kesilip hava ile temasta kırmızı bir renk alır. Adını bu özelliğinden almaktadır. Özellikle kontrplak ve torna sanayinde,  kurşun kalem ve ambalaj sandığı yapımında kullanılır. Tekstil sanayinde de boya elde edilir. Buna karşın görsel olarak park ve bahçelerde süs bitkisi şeklinde pek yaygın değildir.

Yayılışı: Türkiye, Avrupa, Kafkasya, İran, Sibirya ve Japonya’da yayılır. Türkiye’de daha çok Trakya ve Marmara çevresi ile Karadeniz bölgesinde görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp