Orman Gülü Ağacı Tohumu

Orman Gülü Ağacı Tohumu :

RHODODENDRON (ORMAN GÜLÜ) (ERICACEAE)

Daimi yeşil yapraklı veya yapraklarını döken ikbahar ve yaz başlarında açan mor sarı kırmızıpembe çok güzel renklere sahip katmerli yarı katmerli veya düz çiçekleri olan çeşitli tür ve hibritleri peyzaj uygulamalarında çok geniş şekilde kullanılmaktadır.

Serin rutubetli yerler ister. Büyük yapraklılar kuytu ve gölge yerleri tercih ederken küçük yapraklılar daha güneşli yerleri severler. Ancak gölgede iyi büyür fakat iyi bir çiçeklenme yapmaz. Güney ve batı bakılar onlar için fazla güneş ve sıcaktır. Doğu bakılar sabah güneşinden faydalanmayı sağladığı için tercih edilir. Kuzey bakılarda pek gölgelenmeye gerek kalmaz. Güneşli bakılarda ve sıcak yerlerde mecburen biraz gölge kısımlar aranmalıdır. Bu konuda boylu ağaçların altı da önerilebilir.

Orman gülleri doğrudan güneş altında veya sıcak yerlerde yetiştirildiklerinde çiçekleri süratle solar. Geç çiçeklenenleri bilhassa güneş yanmalarına karşı korunmak için öğleden sonra kısmen gölge alan yerler aranmalıdır. Sığ köklere sahip olmaları onların kuraklığa karşı hassas olmalarının önemli bir nedenidir. Yapraklarını döken türler dökmeyenlere kıyasla soğuğa daha dayanıklıdırlar.Genellikle asit (4.5-5.5 pH) ve rutubetli topraklar ister. Durgun suya karşı kısa süre için de olsa hassastır iyi drene olabilen yerlere dikilmelidir.

Drenaj bir sorunsa su tutmayan yüksek kısımlar tercih edilmelidir.

Budamaya gereksinimleri yoktur. Ancak geç ilkbahar veya yazın yeni sürgün uçlarından kırpılırlarsa çiçek üretimi artıp bitkinin dolgunlaşması ve kompaktlaşması sağlanabilir. Çiçekler solduktan sonra uzaklaştırılıra gelecek yıl için çiçeklenme oranı daha yüksek olur. Tohumçelik kalem aşıları ve daldırma ile üretilirler.

Görünümü: Orman gülü tropikal bir çalıdır. Boyu 50-60 cm, yan dallan 65-70 cm. çapındadır, yaşlı bitkilerde gövde çoktur, 65 santimetreye kadar olabilirler. Kazık köklüdür. Uzunluğu 25-30 santimetredir ve çok sayıda yan kökleri vardır. Köklerin rengi açık san ve çok kokuludur. Yaşlı çalıların gövdeleri alt kısımlarda ağaçlaşmıştır. 
 

Yapraklan yeşil, geniş ve parlaktır.

Çiçekleri boru şeklindedir ve taç yapraklarla ayrılmıştır. Rengi pembedir. Çok kısa meyve saplan vardır.Çiçeklenme dönemi temmuz ayında başlar ve sonbahar sonuna kadar devam eder. Yurdumuzda Ardahan, Trabzon, Samsun bölgelerinde görülmektedir.Toplanması ve Kurutulması: Bitkinin yapraklan ve genç dallan kullanılır. Bitki kurutulduktan sonra 1 sene muhafaza edilebilir.Kimyevi Terkibi: Orman gülünde indol sırasma göre 80’den fazla alkaloidler bulunmuştur.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Tıpta tümör tedavisinde kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp