Köknar Ağacı Faydaları

Köknar Ağacı Faydaları :

KÖKNAR


Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m’ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır.Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Türkiye''''de 213.652 hektar saf göknar ormanı bulunmaktadır.

Morfolojik özellikleri


Yaz-kış yeşil, boylu orman ağaçlarıdır. Piramidal veya dar konik bir şekilde gelişme gösterir. Gövde genel olarak çatallanma göstermez, dallar gövdeye çevrel olarak dizilmiştir. Kozalakları yukarıya doğru dik olarak durur. Bu özelliği ile kozalakları aşağıya bakan ladinlerde ayrılır. Kökleri kuvvetli ve kazık köktür.

Ekolojik istekleri


Göknar türleri genellikle yarı gölge ortamlarda iyi gelişme gösterir. Nemli ve verimli orman topraklarını tercih ederler. Ancak nemli, kumlu, veya killi topraklarda da iyi gelişirler. Kireçli topraklardan hoşlanmazlar hava nisibi nemini yüksek, yaz aylarını yağışlı ve serin olmasını isterler.

Dağılımı
Kuzey yarımkürede mutedil (ılıman) iklim bölgelerinin, yüksek dağlık kesimlerinde ve Kuzey Afrika, Himalayalar ve Türkiye''''de doğal olarak yetişir.

Görünümü: Köknar daima yeşil, boyu 30 metreye ulaşan, koyu gri, kabuklu, iğne yapraklı bir bitkidir. Erkek kozalaklar ağacın uç kısımlarında bir araya toplanmışlardır. Dişi kozalaklar ise orta kısımda yeşil renkte, ovaldir. Olgunlaştıkça kozalakların dış kabuğu sertleşir. Döllenme için tozcuklar mayıs-haziran ajanda olgunlaşır ve döllenme meydana gelir. Tohumları ağustos ve eylül aylarında olgunlaşır. Köknardan efir yağlarının elde edilebilmesi için yeşil ve genç yapraklı dallarından yararlanılır. Bu efir yağı ise tıpta kullanılan kamforanm yapımmda kullanılır. Anavatanı Uzakdoğu ülkeleridir. Buna rağmen yurdumuzda Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır.
 
Toplanması ve Kurutulması: Tıpta kullanmak amacı ile iğne yapraklan ve yeşil yapraklı dallan toplanır ve kurutulur. Kurutma, üstü kapalı alanda yapılmalıdır. En iyi zaman kış aylandır.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Köknardan elde edilen préparai kamfora tıpta enjeksiyon şeklinde merkezi sinir sistemini uyancı etki yapar. Kalp fonksiyonunu düzeltir. Akut ve kronik damar yetersizliklerinde ve şok durumlarında, kalp fonksiyonlan yetersizliklerinde, uyuşturucu maddelerden zehirlenmelerde, genel ağrı kesici olarak kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp