Keklik Gözü Bitkisi Faydaları

Keklik Gözü Bitkisi Faydaları :

Düğünçiçeğigiller familyasındandır.

20-50 cm  boylarında , teleksi, derin parçalı,ince yapraklı, bir yıllık  otsu bir bitkidir.Mayıs- haziran aylarında seyrek dal uçlarında az sayıda 2-3 cm çapında  siyah ortalı kan kırmızısı 5-8 taçyapraklı göz alıcı, tek çiçekler açar.Meyvesi 3-4 mm boyutlarında yeşilimsi sarı tohumlar içeren bir kapçık.
Anayurdu Avrupa ve Asya dır.1500  metre yüksekliğe kadar olan kireçli topraklarda tahıl ekili tarlalarda yol kenarlarında bulunur.

Üretimi  tohumla yapılır.Güneşli yarı gölge kumlu ve killi toprakları sever.

Hafif toksik bir bitkidir.Bununla birlikte  kalp atışlarını  düzenleyen  güçlendiren bileşikler  içerir, ayrıca iyi bir idrar söktürücüdür.Bunun için kurutulmuş çiçekli dallardan kıyılmış 20-30 gram bitkinin üzerine 1 litre kaynar  su dökülür 10-15  dakika demlenip süzülür ve günde 2-3 kez birer bardak içilir.

Adonis vernalis türü , İlkbahar kanavcıotu, Avcı otu ve Yalancı buynuzotu adlarıyla anılır; sarı çiçeklidir, erken ilkbaharı müjdeleyen, çok yıllık bir süs bitkisidir. Zehirli olmasının yanında kalbi güçlendirici, yatıştırıcı ve idrar söktürücü etkiler de gösterir. Hekim önerisi ve denetimi ile kalp yetmezliğine, düşük tansiyona, ritim bozukluğuna, su toplamasına, ödeme karşı kullanılır. Böbrek sancısına olduğu kadar kalp sancısına da etkilidir. Diyet reçetelerine de yer alır.

Dikkat: yükdek tansiyonu olanlar kesinlikle kullanmamalıdır.

Taççiçeği, Kandamlası, Kral Tacı , Cin lalesi adlarıyla anılan Adonis flammea türü, ülkemizin hemen her kesiminde ,1900 metre yüksekliği kadar olan yerlerde bulunur.10-40 cm boylarında , kırmızı çiçekli ,bir yıllık, otsu bitkisidir. Alımlı kırmızı çiçekleriyle bahçelerde, tarhlarda bordürlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Volga keklikgözü ya da Volga kanavcıotu diye adlandırılan çok yıllık , bir otsu bitki olan Adonis wolgensis türüyse, Erzurum-Kars-Ağrı dolaylarında dağlarla, yaylalarda bulunur, mart-nisan aylarında sarı çiçekler açar.

Görünümü: Keklik gözü çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 20-70 cm. arasındadır, siyah, kalın, silindirik kökleri vardır. Kökleri çok dallıdır. Topraküstü kısmı çok dallı ve gövdenin alt kısmı kahverengi kabukludur. Yapraklan açık yeşil, çiçekleri 2-7 cm. açık san, meyveleri tohumludur. Çiçeklenme dönemi mart nisan aylandır. Sıcak bölgelerde ve arazilerde ekin tarlalannda görülür. Yurdumuzda İç Anadolu ve sahil bölgelerinde sık rastlanır.
 
Toplanması ve Kurutulması: Keklik gözü toplandıktan sonra hemen kurutulmalıdır. Boz yeşil renkte ve farmakopiye göre toplanmış otun dallan 10-35 cm. uzunluğunda olmalıdır. Kokusu hafiftir, tadı tespit edilmemiştir. Çünkü bitki zehirlidir. B listesine göre zehirli olduğu için başka bitkilerden ayn muhafaza edilmelidir.
 
Kimyevi Terkibi: Adonis preparatlan terkibinde glikozitleri içerir. Bu glikozitler kalp kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Bu glikozitler bitkinin bütün bölümlerinde vardır. Keklik gözü, glikozid, kumarin ve alkaloid taşımaktadır.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Keklik gözü preparatlan, kronik kan damar dolaşım yetersizliklerinde, merkezi sinir sistemine rahatlatıcı etki yapar. Vegatatif distonilerde, nevrozlarda kullanılır.
 
Keklik gözü preparatlan dispeptik yan etkiler yaptığından dolayı mide-bağırsak hastalığı olanlar kullanmamalıdır.

Demleme ve Kullanımı: 10 gr. bitki tasa konur, üzerine 200 gr. kaynar su ilave edilir. Kapağı kapatılarak sabaha kadar bekletilir. Sabah süzülerek üçe bölünür. Günde 3 defa yemeklerden önce içilir.Çocuklara damla olarak verilir. Keklik gözündentıpta Adonizid adında bir ilaç üretilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp